به گزارش ایسنا، در این نشست که چند ماه پیش از آغاز جشنواره موسیقی فجر برگزار شد، علی ترابی (مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد)، شاهین فرهت (مدیر هنری جشنواره) و شهرام صارمی (مدیر اجرایی جشنواره) به ارائه توضیحاتی درباره این رویداد پرداختند و پاسخگوی پرسش خبرنگاران بودند.
همچنین در ابتدای نشست جشنواره موسیقی فجر اینگونه توضیح داده شد که به دلیل حواشی، جلسه را در دو بخش برگزار میکنند؛ اولین بخش توضیحات مربوط به خود جشنواره است و دومین بخش به سوال آزاد از مدیر کل دفتر موسیقی اختصاص دارد.
این نشست که یک روز بعد از درگذشت مراد علی سالار احمدی، خواننده مقام مشهور «نوایی» برگزار شد، به این خواننده موسیقی مقامی تقدیم شد.
*** اهم صحبتهای علی ترابی ـ مدیر کل دفتر موسیقی وزارت ارشاد ـ در نشست جشنواره موسیقی به این شرح است:
ـ جشنواره امسال دیرتر از دورههای مشابه کارش را آغاز کرد به دلیل اینکه ما متعهد بودیم آییننامه رویداد تدوین شود. علاوه بر این تاخیر، مشکلات دیگری در زمینه بودجه و اعتبار حادث شد. ما به این صرافت افتادیم بیشترین استفاده را از امکانات موجود داشته باشیم.
ـ جشنواره امسال در چارچوب آییننامه خواهد بود و بر اساس سلیقه برگزار نمیشود؛ البته سیاست دبیر حرف اول را میزند.
ـ جشنواره امسال از همه تجارب ۳۳ دوره استفاده خواهد کرد اما شبیه به هیچکدام از دورهها اداره نخواهد شد.
ـ در آییننامه جشنواره، بندی داریم که از ورود به بخش رقابت خصوصی خودداری کند تا کار به رقابت نابرابر با بخش دولتی نکشد.
ـ زیاد زیبا نیست وزارت ارشاد به عنوان نهاد متولی فرهنگ وارد جایزه دادن شود، زیرا معیار تلقی میشود.
ـ موسیقی پاپ مخاطب دارد؛ البته در طول سال نشانههایی از افت فروش موسیقی پاپ هست که جشنواره نیز دور از ماجرا نخواهد بود.
ـ نقد مکتوب و مستدلی درباره آییننامه جشنواره نشنیدم.
جشنواره ۲۴ تا ۳۰ بهمن برگزار میشود. بر مبنای استقبال از فراخوان به تفکیک مشخص خواهد شد چه گروههایی با چه تعدادی اجرا خواهند کرد. هیچ بخشی نیست که غایب باشد.
ـ تا دوره سیام جشنواره فجر کلیه اجراها و اطلاعات دوره قبل برروی سایت قرار داشت اما بعد از آن بدلیل مشکلاتی که برای سایت به وجود آمد کلیه این اطلاعات پاک شدند اما بزودی سایت جشنواره احیا خواهد شد. لوگوی جشنواره نیز دوباره استفاده خواهد شد.
ـ وظیفه ما این است که از موسیقی ایرانی حمایت کنیم وگرنه در دیگر بخشهای دنیا بهتر به موسیقی کلاسیک پرداخته شده است.
ـ در زمینه برگزاری رویدادی مانند دارالفنون در جشنواره جهانی فجر ما قابل مقایسه با سینما نیستیم. فراگیرندگان موسیقی ایرانی در داخل کشور هستند. این کار میتواند برای ما جنبه فرهنگی داشته باشد اما تجاری و درآمدزا نخواهد بود.
ـ با مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی هماهنگ هستیم. چند روز انتهایی موسیقی فجر با تئاتر فجر همپوشانی دارد. در این دوره سالنهای مورد نظر در اختیار ماست و بعد از تمام شدن جشنواره به جشنواره تئاتر تحویل داده میشود.
شرایط تقویمی اجازه نمیداد مستقل پیش برویم.
ـ بضاعت جشنواره محدود است و فکر نمیکنم به دنبال توسعه باشیم. این جشنواره در ماههای سرد سال برگزار میشود و نمیتوانیم اجراهای خیابانی را پوشش بدهیم.
ـ رامین صدیقی به عنوان مشاور بخش بینالملل در این دوره جشنواره حضور خواهد داشت. به طور جدی پیگیر مذاکرات با گروههای خارجی هستند، از کانالهای دیگری هم پیگیر هستیم. ما مشکل زمان و ارز داریم و نمیدانیم چقدر ارز به ما تخصیص داده خواهد شد. امیدوارم از بودجه محافظت کنیم و بیشترین بازدهی را داشته باشیم.
ـ سابقه گذشته من نشانگر این است که از شفافیت مالی ابایی ندارم. ما نمیتوانیم به تفکیک اعلام کنیم هزینه پرداختی به هر گروه شرکتکننده چقدر است؛ زیرا ممکن است هنرمند این را نپذیرد. اگر بخواهیم این کار را انجام بدهیم باید در قرارداد ذکر شود اما باید این احتمال را بدهیم خیلی از هنرمندها این موضوع را نپذیرند. اینگونه دست ما خالیتر خواهد شد. اما رقم بخشهای دیگر را اعلام میکنیم.
ـ روز گذشته تقاضای بازنگری اشعار آلبوم چاوشی به دست من رسید. از پنج مورد اصلاحیه چاوشی، سه مورد را با مسوولیت خودم گفتم مجوز داده شود. در دو قطعه برخی اصلاحات داریم که خط قرمز ماست. کتاب شعر منتشر شده را ندیدم، اگر چاپ هم شده باشد در حوزه موسیقی مبین مجوز نیست. هنوز موسیقی این آلبوم به دست ما نرسیده است.
ـ دو نامه از همایون شجریان به دست ما رسید؛ مضمون نامه اول درخواست بر این بود که در پارکها و اماکن عمومی مجوز کنسرت صادر شود، ما پاسخ دادیم که ضمن استقبال مجدد متاسفانه اختیار پارک و دیگر مکانهای عمومی شهر را نداریم. در نامه دوم به شکل محدود به چند پارک اشاره شده بود اما تا زمانی که یکی از مسوولان شهرداری به عنوان متولی پارکها و مکانهای عمومی به ما نامه نزند نمیتوانیم مجوز صادر کنیم.
تا این لحظه از هیچ مدیری نامهای به دست ما نرسیده است. من از مسوولان شهرداری خواهش میکنم موافقت خود را به شکل مکتوب به ما ارائه کنند.
*** شاهین فرهت که امسال دبیری سی و چهارمین جشنواره موسیقی فجر را عهدهدار است، در سخنانی در جریان این نشست محورهای زیر را بیان کرد:
ـ افتخار این را داشتم که به عنوان دبیر جشنواره موسیقی انتخاب شوم؛ تعارف ندارم و عاشق موسیقی هستم. آرزوی من معرفی و اجرای آثار آهنگسازان ایرانی بوده است.
ـ کار من در درجهی اول موسیقی کلاسیک بوده است. با وجود اینکه در این رشته نسبت به غرب جوان هستیم اما کارهای خوبی در این زمینه ارائه شده است.
ـ در جریان جایزه باربد نبودم. در فستیوالهای موسیقی کلاسیک روالی وجود دارد و آن اینکه جایزه متعلق به مسابقه است. امسال فکری را با دوستان در میان گذاشتم و قبول شد. من در فستیوالهای مختلف حضور داشتم. در این رویدادها جایزهشان این است که اثر فرد برگزیده چاپ و در سطح جهانی توزیع میشود.
ـ زمانی که بخش رقابتی وجود داشت، برای داوری به جشنواره دعوت میشدم اما چند سال بود که دعوت نمیشدم.
ـ در اجراهای موسیقیهای ایرانی از بلندگو و اسپیکر استفاده میشود گرچه که این کار کیفیت اثر را پایین میآورد و درست نیست در یک سالن هزار نفره کنسرت برگزار کنند اما در موسیقی پاپ و حتی کنسرتهایی که در فضای باز برگزار میشوند این امر متفاوت است.
وقتی صدا (در کنسرت) تقویت میشود، موسیقی زنده تقریبا وجود ندارد. من اصلا این را دوست نداشتم و به کنسرت نمیرفتم. موسیقی ایرانی از نظر دامنه برای محیطهای کوچک است. نمیشود در سالن هزار نفره اجرا کنند مجبور میشوند صدا را تقویت کنند. ارکستر سمفونیک هم برخی جاها صدای خود را تقویت میکند. نمیدانم زورم برسد تقویت صدا را در این زمینه حذف کنم.
ـ میخواهم آثار با ارزش جوانان و آهنگسازان ایرانی در برنامه گنجانده شود؛ البته به این معنا نیست که آثار بزرگان نباشد.
ـ بخش پژوهشی حتما در جشنواره موسیقی فجر لحاظ خواهد شد چراکه سبب بالا بردن فرهنگ میشود.
*** شهرام صارمی ـ مدیر اجرایی جشنواره ـ هم از دیگر سخنرانان نشست زودهنگام جشنواره فجر بود. محور صحبتهای او به این شرح است:
ـ فراخوان جشنواره تا ۱۰ روز آینده منتشر میشود. این فراخوان آماده است اما به دلیل اختلالهای سایت جشنواره تا الان آن را منتشر نکردهایم. محتوای اصلی برنامههای امسال جشنواره موسیقی تا زمانی که قطعی نشود اعلام نخواهد شد اما قصد داریم از دانشگاه، دانشکده و هنرستانهای موسیقی نیز شرکتکننده داشته باشیم، همچنین بخش های ویژهای را برای چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی و موسیقی نواحی و بین الملل در نظر گرفته ایم.
ـ مراکز آکادمیک به عنوان بخش جدی در جشنواره حضور خواهند داشت. برنامه ویژهای برای چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی داریم. قول میدهم شفاف خواهیم بود.
ـ قصد داریم برج میلاد را برای اجراهای پاپ در نظر بگیریم که البته باز هم باید دید تعداد اجراها به چه صورت خواهد بود ولی امیدواریم هنرمندان عرصه موسیقی پاپ با ما همکاری لازم را داشته باشند.
ـ ما در جشنواره ژانر را مطرح نکردیم و هر گروهی میتواند برای شرکت در جشنواره موسیقی فجر درخواست بدهد.
انتهای پیام
نظرات