مجید بشکال، کارگردان تئاتر عروسکی که در شهر بندرعباس فعالیت میکند، در گفتوگویی با ایسنا اظهار کرد: تنها گروهی که در استان هرمزگان در حوزه تئاتر عروسکی فعالیت میکند ما هستیم و متاسفانه گروه دیگری که بخواهد در این حوزه فعالیت داشته باشد، وجود ندارد. گروه ما که «کارگاه» نام دارد حدود هشت سال است که در حال فعالیت تخصصی بر روی نمایش عروسکی است و به صورت جدی آن را پیگیری میکنیم.
او ادامه داد: تا مدتی پیش جشنوارههایی تئاتری در این استان برگزار میشد اما بعد از یازده دوره امسال «جشنواره کودک و نوجوان و نمایش عروسکی ضامن آهو» به دلیل عدم هدفگذاری و حمایت درست استانی به شهر مشهد انتقال داده شد و شاید همین گویای میزان حمایت از نمایش عروسکی در این استان باشد.
این کارگردان تئاتر درباره شرایط گروههای تئاتری عروسکی کودک و بزرگسال در این استان گفت: در حوزه تئاتر کودک چند گروه هستند که در حوزه تئاتر غیر عروسکی فعالیت میکنند و از نظر اجرای عمومی هم وضعیت خوبی دارند اما نبود سالن و زیرساختهای استاندارد باعث شده است که شرایط برای گروههای نمایش عروسکی سخت شود؛ با این حال بچهها با وجود محدودیتهای موجود همچنان فعالیت دارند.
او ادامه داد: از نمایش عروسکی کودک استقبال نسبتا خوبی میشود ولی در حوزه نمایش بزرگسال شرایط چندان خوب نیست. یکی از دلایل آن این است که در حوزه نمایش کودک و نوجوان مدارس با ما همکاری میکنند و بازگشت سرمایهای که برای نمایش هزینه شده قابل پیش بینی است اما حوزه بزرگسال شرایط خاص خودش را دارد که دست کارگردان را میبندد و بنابر این «مکبث» اولین کار عروسکی بزرگسال است که ما انجام دادهایم.
بشکال با اشاره به اینکه کانون پرورش فکری در حوزه تئاتر فعال نیست و حمایتی از گروههای عروسکی کودک نمیکند، گفت: متاسفانه کانون پرورش فکری با تمام تلاشهایی که انجام دادیم در حوزه تئاتر فعالیتی ندارد و سالن استانداردی هم برای اجرای نمایش در اختیار ندارد.
این هنرمند درباره وضعیت استاندارد سالنهای نمایشی در این استان نیز توضیح داد: سالنهایی که در این استان وجود دارند اصلا مناسب اجراهای تئاترهای عروسکی نیستند. یکی دو ساختمان قدیمی تئاتری داشتیم که یک سالن آن به پارکینگ تبدیل شده است. اینطور که ما متوجه شدیم علت این اتفاق هم این بود که این ساختمان برای اوقاف بوده و در کنار یک امامزاده قرار دارد و در نهایت این ساختمان تبدیل به پارکینگ شد.
بشکال اضافه کرد: با وجود اینکه ما در مرکز استان هستیم محدودیتهای زیادی از جهت امکانات داخل سالنها وجود دارد. قولهایی به ما دادهاند که قرار است چند پلاتو ساخته شود اما هنوز اتفاقی نیفتاده است. یکی از سالنهای تئاتری این شهر هم که برای وزارت ارشاد است، اصلا برای اجرای تئاتر مناسب نیست.
وی با اشاره به اینکه در بندرلنگه و شهرستان بستک و چند شهر دیگر سالنهای نمایشی دیگری هم وجود دارد، گفت: در مرکز استان هرمزگان یعنی شهر بندرعباس یک سالن شهید آوینی داریم که بیشتر در آن کنسرت برگزار میشود و بیشتر جنبه استفاده برای همایشها را دارد و مناسب اجرا تئاتر مخصوصا تئاتر عروسکی نیست. هر چند که این سالن به اسم تئاتر شهر ساخته و بهرهبرداری شد اما نه مهندسی درستی دارد و نه استاندارد مناسبی برای اجرای تئاتر دارد که در نهایت هم به مکانی برای برگزاری کنسرت تبدیل شد. یک سالن قاب عکسی هم داریم که در فرهنگسرای طوبی است و حدود ۴۰۰ نفر ظرفیت دارد و یک پلاتو آفتاب که حدود ۱۰۰ نفر گنجایش دارد. وزارت ارشاد هم تا مدتی پیش سه سالن داشت که هر سه به بخش خصوصی واگذار شده است و هرکسی بخواهد اجرایی داشته باشد باید اجاره آنجا را بپردازد بنابراین سالن نمایش دولتی در این شهر وجود ندارد.
او که مدتی است در حال آماده سازی نمایش عروسکی بزرگسال به نام «مکبث» است تا در جشنواره عروسکی تهران مبارک آن را ارائه کند، درباره این تئاتر توضیح داد: این نمایش یک نگاه و برداشت سادهتری به مکبث است و با محوریت سه کاراکتر اصلی این نمایش به اجرا در آمده است. در این اجرا ما یک مکبث داریم و کاراکترهای اصلی نمایشنامه، ابعاد وجودی آن هستند. اندازه عروسکها حدود ۶۰ سانتی متر است. ما برای اجرای از تکنیک سیاه استفاده کردیم و برای هر عروسک، سه عروسکگردان فعالیت میکنند و در جای جای نمایش هم از خود عروسک گردانها در فرم استفاده کردهایم.
انتهای پیام
نظرات