• چهارشنبه / ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۷ / ۱۹:۱۹
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 97022615098
  • خبرنگار : 71503

جدیدترین آمار صادرات و خبرهای صنایع دستی

نگرانی‌ برای تن بیمار صنایع دستی

نگرانی‌ برای تن بیمار صنایع دستی

در مراسم رونمایی از نمایشگاه دائمی صنایع دستی، برخی مشکلات این حوزه از جمله بیمه هنرمندان، مشکلات مدیریتی، لزوم حمایت از بخش خصوصی و ... مطرح شد.

به گزارش ایسنا، سرپرست معاونت صنایع دستی از برگزاری بزرگ‌ترین رخداد صنایع دستی به جای روز جهانی صنایع دستی که هر ساله ۲۰ خرداد ماه برگزار می‌شود، در شهریور ماه خبر داد.

پویا محمودیان در مراسم اعطای گواهینامه نشانه مرغوبیت صنایع دستی و رونمایی از نمایشگاه دائمی این حوزه در سازمان میراث فرهنگی، ‌صنایع دستی و گردشگری، بیان کرد: شهریور ماه امسال سی‌امین نمایشگاه صنایع دستی کشور با حال و هوای متفاوت و همزمان با نمایشگاه فرش در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی برگزار می‌شود. همچنین در خرداد ماه همزمان با روز جهانی صنایع دستی، مراسم تجلیل از پیشکسوتان این حوزه مثل سال‌های قبل برگزار می‌شود.

او با بیان اینکه دو تشکر به علی‌اصغر مونسان رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بدهکار است، گفت: زیرا او اعلام کرد تا زمانی که مکانی در شهر فعالان صنایع دستی خانه تدین سمنان پیدا نشود این هنرمندان می‌توانند در همان خانه به فعالیت خود ادامه دهند. تشکر دیگر درباره تاکید رییس سازمان برای در اختیار گذاشتن ساختمانی در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد برای افتتاح موزه صنایع دستی است.

سرپرست معاونت صنایع دستی اضافه کرد: ۱۴۰۰ قلم از نفیس‌ترین صنایع دستی هنرمندان و صنعتگران در انبارها خاک می‌خورند و امیدوارم شاهد این باشیم که موزه‌ای درخور و شان صنایع دستی کشور به زودی راه‌اندازی شود.

محمودیان در بخش دیگری از صحبت‌هایش گزارشی از فعالیت‌های معاونت صنایع دستی در سه ماه پایانی سال گذشته و دو ماه ابتدایی امسال ‌بیان کرد و گفت: در این حوزه شاهد رشد ۱۹ درصدی صنایع دستی غیرنفتی و رشد ۲۵ درصدی فروش داخلی در سال ۹۶ بوده‌ایم. اسفند ماه سال گذشته دو نمایشگاه عیدانه در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی و برج میلاد تهران برگزار شد. همچنین سال ۹۷ بازارچه‌های نوروزی متفاوتی با ۱۰ هزار و ۶۶۰ غرفه در ۳۱ استان کشور برگزار شد و فروشی بالغ بر ۶۳ میلیارد را به همراه داشت.

او اضافه کرد: بازارچه‌های صنایع دستی بزرگ‌ترین بازارچه‌های خرده فروشی هستند که با رشد ۴۹ درصدی نسبت به سال ۹۵ و فروش ۴۵ درصدی نسبت به غرفه‌ها در سال ۹۶ همراه بوده است. همچنین رشد صادراتی ما تا پایان فروردین ماه ۹۷، ۶۹ درصد بدون فروش زیورآلات و احتساب صادرات چمدانی بوده است.

صنایع دستی ما در کماست

عبدالمجید شریف‌زاده رییس پژوهشکده هنرهای سنتی سخنران دیگر این مراسم نیز بیان کرد: مشکلات حوزه صنایع دستی فراوان هستند و نیاز به مرور عمیق‌تر و دقیق‌تر دارد. متاسفانه سال‌هاست که دولت پاسخگوی نیازهای هنرمندان از جمله بیمه آنها نبوده است و دلیل این عدم حمایت را هم مشکل مالی عنوان می‌کنند در حالیکه مشکل ما در مدیریت صنایع دستی کشور است. به عقیده من، منابع مالی بسیاری در دولت وجود دارد از جمله صندوق‌های توسعه ملی، دفتر توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست‌جمهوری، بانک‌ها، ستاد اقتصاد مقاومتی، کمیته امداد و بخش خصوصی اعتبارات بسیاری دارند که در یک جا تجمیع شده است.

او با تاکید بر اینکه متاسفانه مشکل ما منابع مالی نیست، بلکه مشکل مدیریتی است، افزود: مشکل صنایع دستی طی دو سال اخیر دو چندان شده است. زمانی که صنایع دستی سازمان بود بیش از ۴۰ مدیر عوض کرد. اینکه حدود ۳۰ سال، ۴۰ مدیر در یک سازمان رفت و آمد کنند نشان دهنده این است که به طور متوسط کمتر از یک سال یک مدیر عوض شده است و این یکی از مهم‌ترین ضربه‌ها به صنایع دستی کشور بوده است. امروز نیز این اتفاق برای سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افتاده است بنابراین یکی از مهم‌ترین مباحث ما، بی‌ثباتی مدیریتی، ناآگاهی، نبود برنامه منسجم و حضور یک مجری یا مدیر قوی است.

رییس پژوهشکده هنرهای سنتی ادامه داد: از سازمان صنایع دستی اسطوره‌ای برای ما وجود دارد و هنوز هم برخی از هنرمندان این حوزه گذشته تاریخی سازمان صنایع دستی را اوج فعالیت آن می‌دانند. امروزه همه کارها از متولی دولتی خارج و جایگزینی برای آن در نظر گرفته نشده است. آیا باید سازمان صنایع دستی که قبل از انقلاب فعالیت خود را شروع کرده بود را احیا کنیم؟ قطعا بازگشت به آن شرایط میسر نیست اما می‌توان در مسیر خصوصی‌سازی آن را اصلاح و بازسازی کرد.

شریف‌زاده در بخش دیگری از صحبت‌هایش بیان کرد: یکی دیگر از مباحثی که دولت باید آن را در نظر بگیرد، چگونگی حمایت از بخش خصوصی است. فرش ایران به دلیل دخالت دولت در تولید و تجارت از بین رفت و شرایط سختی را برای بخش خصوصی به وجود آورد. امروز نیز با وزارتخانه شدن سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری روبرو هستیم بدون آنکه یکی از دست‌اندرکاران صنایع دستی با جایگاه این وزارتخانه آشنا باشد، وزارتخانه‌ای که گردشگری در جایگاه اول آن قرار می‌گیرد و شاید صنایع دستی در جایگاه دوم و سوم آن باشد. بهتر است مسؤولان و معاونان قبلی صنایع دستی را دست کم نگیریم و از تجربیات آنها استفاده کنیم.

او ادامه داد: متاسفانه همه آنچه را که داریم نادیده می‌گیریم و برنامه‌هایی تدوین می‌شود که با تن بیمار صنایع‌دستی همخوانی ندارد، صنایع دستی ما در کماست. شاید یکی از خوش اقبالی‌های مسؤولان ما این است که هنرمندان صنایع دستی در کشور پراکنده هستند و مثل برخی از کارخانه‌ها و شرکت‌های دیگر توانایی اینکه جلوی مجلس تجمع کنند را ندارند. من نیز مثل همه هنرمندان از وضعیتی که برای وزارتخانه این سازمان قرار است اتفاق بیفتد و اینکه جایگاه صنایع دستی کجا و چگونه است، نگران هستم.

رییس پژوهشکده هنرهای سنتی اعلام کرد: کار سنگینی بر عهده معاون صنایع دستی قرار گرفته و امیدوارم پویا محمودیان در سمت خود ابقا شود زیرا هنوز هم عنوان سرپرست معاونت صنایع دستی را برای او به کار می‌برند.

شریف‌زاده همچنین با اشاره به کارگاه مشورتی «نقش و ارتباط صنایع دستی در بهبود بهره‌وری اقتصادی و معیشت جوامع محلی و توسعه پایدار فعالیت اقامتگاه‌های بوم‌گردی» که اخیرا به مدت دو روز در کاشان برگزار شد، گفت:‌ خبری خواندم که با سخنرانی دو نفر در یک اقامتگاه بوم‌گردی به دنبال تولید سند صنایع دستی هستند، آیا نمی‌دانیم درباره صنایع دستی چند سند و راهبرد در سال‌های اخیر تدوین شده است؟ خواهش می‌کنم مسؤولان از افرادی که این اسناد را تهیه کرده‌اند و در این حوزه تجربه دارند استفاده کنند. سند راهبردی چیزی نیست که با سادگی و با سخنرانی دو نفر آن را نوشت و به شکل دستورالعمل اجرایی در آورد.

ایران بیشترین سهم را در شورای جهانی صنایع دستی داشته

مرضیه ترکمانیان به عنوان سخنران دیگر این مراسم که عصر امروز (چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ماه) در سالن آمفی تئاتر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برگزار شد، گفت: یکی از مهم‌ترین برنامه‌های حوزه صنایع دستی، چهارمین برنامه نشان ملی مرغوبیت صنایع دستی است که در سال ۹۶ انجام شد. حدود ۷۵۰ اثر توسط همکاران ما در این حوزه ارزیابی و حدود ۳۵۰ اثر به بخش داوری کشوری راه پیدا کردند. برنامه نشان ملی مرغوبیت از سال ۹۰ پایه‌گذاری شده و پیش درآمدی بر نشان اصالت بین‌المللی صنایع دستی است که ایران از سال ۲۰۱۷ به آن پیوسته است.

سرپرست اداره کل توسعه و ترویج صنایع دستی، افزود: هدف ما صنایع دستی فاخر یا معرفی صنایع دستی پیش پا افتاده نیست بلکه حمایت از تولیداتی است که حول چهار محور قیمت و بازاریابی، اصالت و هویت، نوآوری و مرغوبیت می‌چرخد. شاید ایران تنها کشوری باشد که از بین ۱۱۰ کشور برنامه نشان اصالت را در سطح ملی بررسی می‌کند و ماحصل آن را به شورای جهانی صنایع دستی ارائه می‌دهد. ایران همیشه بیشترین سهم را در بین کشورهای عضو شورای جهانی صنایع دستی داشته است و امسال نیز برای سومین بار میزبان داوری بین‌المللی نشان اصالت در ایران هستیم.

علی‌اصغر مونسان رییس سازمان میراث فرهنگی، ‌صنایع دستی و گردشگری، کیانوش غریب‌پور مدیر هنری و عضو هیات مدیره انجمن تصویرگران از دیگر سخنرانان این مراسم بودند.

بعد از مراسم اعطای گواهینامه نشانه مرغوبیت صنایع دستی، نمایشگاه دائمی صنایع دستی در سازمان میراث فرهنگی، ‌صنایع دستی و گردشگری، رونمایی و افتتاح شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha