آمریکا و عقب ماندگی لبنان در برنامههای اکتشافی گاز
به گزارش خبرنگار ایسنا در لبنان، آمریکاییها بر ارتباط استقرار و امنیت با نفت و گاز توانستند عملا لبنان را از گردونه ترسیم مرزهای دریایی و برنامه اکتشاف نفت و گاز به عقب برانند و زمان را به نفع اسرائیل بخرند. البته این یک امر طبیعی است که شرکتهای بزرگ نفتی و گازی جهان در جایی سرمایه گذاری میکنند و پروژهها را میپذیرند که استقرار و ثبات سیاسی، امنیتی و اقتصادی داشته باشد اما چه کسی است که نداند اروپا و آمریکا از همه طرفها به اسرائیل نزدیکترند و آنها میدانند که اسرائیل چه زمانی به لبنان حمله میکند و چه زمانی عقب مینشیند. از سویی دیگر آیا اسرائیل جرات میکند مثلا متخصصان شرکت توتال را در فازهای اکتشافی لبنان در دریای مدیترانه آماج حملات هوایی و دریایی قرار دهد؟ یا آیا آمریکا اجازه چنین کاری را به اسرائیل میدهد؟
این معادلات را اکنون همه میدانند اما وقتی نوبت به لبنان میرسد چرا آمریکا و اروپا ضمانت امنیتی و کارت حفظ استقرار امنیت را به لبنان نمیدهند؟ آمریکا چرا همان گارانتی امنیتی را که به اسرائیل داده است به لبنان نمیدهد تا این کشور با خیالی آسوده به اکتشافات گازی خود در سواحل مدیترانه ایش بپردازد؟ این همان بازی است که آمریکا از سال 2010 با لبنان انجام داده است تا اسرائیل برنامههای اکتشافیاش را کامل کند و لبنان همچنان اندر خم کوچههای تنگ و تاریک امنیت و نفت باقی بماند.
تیلرسون و بازی امنیت و سهم تضمینی لبنان
وزیر خارجه آمریکا "تیلرسون" در دیدار اخیرش از بیروت همان بازی و سیاست همیشگی آمریکا را در باره منابع گازی لبنان به اجراء گذاشته است. اخباری که از دیدارهای وی با مقامات عالی رتبه لبنانی درز کرده نشان میدهد که وی اصرار داشته است تا لبنان خط هوف را بپذیرد زیرا به زعم وی هیچ طرح دیگری معلوم نیست بتواند منافع و مصالح اقتصادی لبنان را تامین کند.
با آن که آمریکاییها صاحبان فکر " استقرار امنیت، نفت و گاز" هستند اما باز هم حاضر نشدند ضمانتهایی به لبنان بدهند که حاوی و دربردارنده امنیت مرزهای لبنان باشد. پیش از سفر اخیر تیلرسون، دیوید ساترفیلد یک هفته زودتر در بیروت استقرار پیدا کرده بود تا با چانه زنی با دولت لبنان و نقل پیامهای اسرائیلیها زمینه را بر تثبت خط هوف فراهم کند. محور بازی سیاست خارجی آمریکا در این باره مثل همیشه حفظ امنیت بین لبنان و اسرائیل و حفظ امنیت و استقرار منطقه است، طرحی که بهای آن را باید لبنانی بدهد که دهها میلیارد دلار بدهی خارجی دارد و در سایه بحران سوریه و سیل آوارگان و پناهندگان سوری، اقتصادش کمر خم کرده است. تیلرسون در دیدارش از لبنان هیچ حرف تازهای اضافه بر تلاشهای ساترفیلد نداشته است و همه چیز را به اول سطر بازگردانده است که همان خط هوف است.
محور و سیاست میانجیگری آمریکایی برای تعیین مرزهای دریایی بین لبنان و اسرائیل این است که بهتر است بیروت با شرایط کنونی و وضع موجود کنار بیاید زیرا چه بسا هیچ طرح دیگر نتواند حداقل سهم لبنان از نفت و گاز دریای مدیترانه را تضمین کند.این یعنی آن که اسرائیل برنده داستان است و اگر برنده نشود آنگاه ممکن است جرقه جنگی جدید بین اسرائیل و لبنان زده شود که خروجی آن به خاک سیاه نشستن لبنان است و این همان تهدیدهای دایمی اسرائیل است که در هر جنگ جدیدی با لبنان، ارتش اسرئیل این کشور را به دوران پارینه سنگی باز میگرداند!
آمریکا خلع سلاح حزبالله را به ترسیم مرزهای دریایی گره میزند؟
در کنار موضوع ترسیم مرزهای دریایی لبنان با فلسطین اشغالی، این گمانه در دیدار اخیر تیلرسون از بیروت تقویت شده است که آمریکاییها موضوع مرزها را با خلع سلاح حزبالله و خشک کردن منابع مالی مقاومت اسلامی گره زده باشند تا باجی جدید از دولت لبنان بگیرند و شاید به همین دلیل بود که سید حسن نصرالله در سخنرانیاش هم زمان با سفر تیلرسون به بیروت اعلام کرد، اگر شورای عالی دفاع لبنان از حزبالله بخواهد، ظرف چند ساعت هرگونه فعالیت فازهای اسرائیلی در دریای مدیترانه را متوقف میکند. وی به تنشهای مرزی اخیر میان لبنان و رژیم صهیونیستی هم اشاره و تصریح کرد: اسرائیل اگر از چیزی نمیترسید، کنترل بلوک نفتی شماره ۹ را در دست میگرفت. این موضع دبیرکل حزب الله ماهیت مذاکرات آمریکا با دولت لبنان را آشکار میکند و تاکید دارد که اسرائیل در دریای مدیترانه همه مصالح اقتصادی لبنان را میخواهد و امریکایی ها هم از این موضع اسرائیل حمایت عملی میکنند که نشانه آن تعللهای آمریکایی برای ترسیم مرزها و جانبداری از مواضع اسرائیل است.
پیشنهاد تیلرسون به لبنان: خط هوف همچنان روی میز است
تیلرسون در پایان دیدارهایش با مقامات رسمی لبنان با گستاخی تمام از طرح سابق آمریکا (طرح خط هوف) حمایت کرد و از اینده درخشان اقتصادی لبنان سخن گفت که با مشارکت آمریکاییها و شرکای اروپایی آمریکا حاصل میشود. وی تاکید کرد که طرح قدیمی آمریکا همچنان برای حل و فصل مناقشه لبنان با اسرائیل روی میز است. اما جواب مقامات لبنانی روشن و واضح بود، آنها تاکید کردند که خط هوف غیر قابل اجراء و لبنان همه مرزهای دریاییاش در بلوکهای 8 و 9 را میخواهد.
مقاومت اسلامی لبنان حلقه جدایی ناپذیر از طرح اکتشافات گازی لبنان
آمریکا تلاش دارد تا حلقه ارتباط مقاومت اسلامی لبنان با موضوع اکتشافات نفتی و گازی لبنان را پاره کند زیرا به خوبی میداند این مقاومت نه به عنوان جانشین ارتش لبنان بلکه به عنوان یار و کمک کار ارتش لبنان میتواند نقشی بزرگتر از ارتشهای کلاسیک در برابر اسرائیل بازی کند از همین رو تهدید دبیرکل حزبالله لبنان به تعطیلی تاسیسات گازی اسرائیل ظرف چند ساعت را جدی میگیرد.
با رایزنیهای تیلرسون در بیروت با مقامات لبنانی برای خلع سلاح حزبالله و ارتباط آن با موضوع " استقرار امنیت واکتشافات گازی لبنان "حزب الله وارد گود شد تا در سایه قدرت نظامیاش نقشی سیاسی را در تحولات اقتصادی لبنان با هدف حمایت از مصالح اقتصادی این کشور ایفاء کند.
سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان و فرمانده مقاومت اسلامی تاکید نمود که ترسیم مرزهای دریایی لبنان هرگز طبق خواست اسرائیل و آمریکا جلو نخواهد رفت. وی از معادلهای استفاده کرد که وزیر خارجه آمریکا در دیدار اخیرش در لبنان پایه گذاری کرده است. تیلرسون در ملاقات با مسئولین دولت لبنان تاکید کرده که مشارکت آمریکا و طرفهای خارجی در اکتشافات فازهای تعیین شده لبنانی منوط به پذیرش خط هوف از جانب لبنان است؛ در برابر این معادله مقاومت اسلامی نیز تاکید کرده است که عدم برداشتهای گازی لبنان از دریای مدیترانه مساوی با تعطیلی تاسیسات نفتی و گازی اسرائیل در دریای مدیترانه است، معادلهای که خشم آمریکا و اسرائیل را برانگیخته است، طبیعی است که دولت لبنان از این معادله باید در مذاکرات سیاسی جهت ترسیم مرزهای دریایی و تسهیل عملیات اکتشاف در منطقه استفاده کند.
دبیرکل حزبالله لبنان از دولت لبنان خواسته است که با قدرت و اقتدار تمام در مذاکرات حاضر شوند و تاکید کرده است که حزبالله در این پرونده ضامن حفظ مصالح تک تک شهروندان لبنانی است و این امر هرگز شائبههای طایفی ندارد، این در حالی است که از بدِ اسرائیل، فازهای 8 و 9 لبنان در منطقه جنوبی لبنان قرار دارد جایی که پایههای محکم مقاومت اسلامی نیز در آن قرار دارد. دبیرکل حزبالله تاکید کرده است که با آن که فازهای مهم نفتی و گازی لبنان در جنوب این کشور قرار دارد اما این ثروت متعلق به همه لبنانیها است و دفاع حزبالله در این میان دفاع از همه لبنان و همه شهروندان لبنانی است.
خط و نشان حزبالله در برابر تهدیدات اسرائیل
سید حسن نصرالله معتقد است منطقه لبنان و سوریه به شکل کامل در نقشه رویارویی کسب مصالح اقتصادی در قالب منابع نفت و گاز در دریای مدیترانه قرار گرفته است و از همین رو اسرائیل با تکیه بر آمریکا، ائتلافی را تشکیل داده است تا با زیر پا گذاردن حقوق لبنان به همه منابع مهم گاز در منطقه تسلط پیدا کند، امری که قرار است حزبالله با تمام قوا در برابر آن ایستادگی کند. سید حسن نصرالله از نقشه آمریکا برای تثبیت مرزهای زمینی لبنان در برابر اسرائیل رمز گشایی کرده است و با قاطعیت اعلام کرده است که به بهانه ترسیم مرزهای زمینی جنوب لبنان هرگز از حقوق لبنان در مرزهای آبی کوتاه نمیآییم.
دبیرکل حزبالله خط آخر را برای اسرائیلیها در پرونده گازی لبنان با شفافیت تمام بیان میکند و میگوید: ما در معادله نفت و گاز پرقدرت هستیم، اگر ما را از آن محروم کنید ما نیز مانع شما میشویم، اگر ما را بمباران کنید ما شما را بمباران میکنیم، اگر ما را زدید ما شما را میزنیم، ما شجاعت داریم، ما هم توان داریم و هم قدرت و دشمن ما این را به خوبی میداند، این فقط یک ادعا نیست. سید حسن نصرالله در قبال میانجیگری آمریکا در باره پرونده اکتشافات نفتی و گازی لبنان تاکید میکند که آمریکا در این پرونده نه یک واسطه بلکه یک حامی برای اسرائیل است که اصول دیپلماتیک را رعایت نمی کند و با صراحت لهجه،سیاست تهدید آمیز در قبال لبنان اتخاذ می کند.
حالا گفته می شود که مقامات لبنانی به تیلرسون در جریان دیدارهایش گفتهاند که هرگز طرح پیشنهادی موسوم به خط هوف که در سال 2012 ترسیم شده است را نخواهند پذیرفت و این در حالی است که براساس اعلام منابع لبنانی اساسا خط هوف یک پیشنهاد موقت و نه دایمی بوده است.
روند تحولات و سیاست های آمریکا در پرونده میانجی گری بین لبنان و اسرائیل بر سر فاز 9 نفتی لبنان نشان میدهد که آمریکاییها و اسرائیلی به صورت مشترک در صدد هستند تا فاز 9 لبنان را به مزارع شبعای دومی تبدیل کنند، جایی که دولت لبنان حتی نتواند ادعای مالکیت آن را بکند و بالطبع نتواند هیچگونه برنامه ریزی اقتصادی برای این مناطق بنماید.
اسرائیل تهدیدات حزبالله را جدی گرفته است
شرایط کنونی نفتی و گازی اسرائیل در مقایسه با لبنان چگونه است؟ لبنان تاکنون حتی نتوانسته یک قطره نفت یا یک متر مکعب گاز از دریای مدیترانه استخراج کند در حالی که اسرائیل اکنون در سایه پیش دستی در اکتشافات نفتی و گازی، میلیاردها دلار درآمد سالانه دارد. حالا در چنین شرایطی اسرائیل وارد گود میشود و نه تنها از مالکیت بر بخش اعظم سفرههای نفتی و گازی در فاز 9 لبنان حرف می زند که برای جلوگیری از هرگونه اکتشافی از سوی لبنان دست به عملیات نظامی میزند. در چنین شرایطی ارتش و مقاومت اسلامی لبنان دست به مقابله به مثل می زنند و تمامی تاسیسات نفتی و گازی اسرائیل در دریای مدیترانه را آماج حملات خود قرار میدهند. در چنین شرایطی چه کسی بیشترین خسارات را متحمل میشود؟ تازه این فقط صفحه اول رویارویی بین اسرائیل و لبنان خواهد بود و ممکن است این درگیری به یک درگیری بزرگتر در خاورمیانه تبدیل شود.
همه این احتمالات به اضافه تهدیدات جدی سید حسن نصرالله باعث شده است تا مقامات اسرائیلی دست به عصا حرکت کنند و از لهجه تهدیدات خود در سایه سفرهای متوالی دیوید ساترفیلید بین بیروت و تل آویو دست بردارند گرچه وزیر خارجه رژیم صهیونیستی مدعی است که اگر لبنان دست از ادعاهایش بر ندارد این لبنان است که همه چیز را در فاز 9 از دست می دهد.
اما با این همه به نظر می رسد که اسرائیلی ها وارد محاسبه ضرر و منفعت شده اند و تلاش دارند تا از شدت تهدیدات کاسته و واقعی تر با قضیه برخورد کنند. چیزی که مسلم است آن است که فاز 9 و 8 لبنان در سرزمین آبی این کشور است و هیچ طرف بین المللی و حقوقی در جهان وجود ندارد که حق را به جانب اسرائیل بدهد الا آمریکا که با ایجاد فرضیه های واهی از جمله امنیت در مقابل نفت و گاز ، تلاش دارند تا لبنان را به خط هوف راضی کنند.عدم مشروعیت ادعاهای اسرائیل در این مناقشه مرزی، باعث شده است تا لبنان در سایه حمایت مقاومت اسلامی از اکتشافات نفتی و گازی،دست برتر را در محافل بین اللملی و پرونده فاز 9 داشته باشد.
شرایط سیاسی و اعطای حقوق کامل لبنان در مناقشه مرزی دریایی باعث شده است که اسرائیل از مواضع سابق خویش در قبال اکتشافات نفتی و گازی لبنان کوتاه بیاید و سخن از حقوق لبنان از منابع نفت و گاز دریای مدیترانه بزند.
در سایه این تحولات اسرائیلی ها تلاش دارند تا از حل و فصل مناقشه با لبنان از طریق دیپلماسی حرف بزنند و بر میانجی گری آمریکا در این امر تاکید کنند در حالی که آمریکا اصلا میانجی صالحی نیست در عین حال که میانجی دیگری هم در میان نیست تا جانشین آمریکا شود. اسرائیلی ها فهمیده اند که به مصلحتشان نیست بر طبل تهدیدات بکوبند زیرا پاسخی کوبنده در مقابل هرگونه اقدام نظامی دریافت میکنند، به قول سید حسن نصرالله اگر اسرائیل قادر بود و فکر می کرد که براحتی می تواند بر فاز 9 مسلط می شود تا کنون این منطقه را از لبنان گرفته بود اما قادر به این کار نبوده و نیست و عصر و زمانی که اسرائیل هرکاری را اراده می کرد که با لبنان انجام دهد دیگر گذشته است.
گزارش از خبرنگار ایسنا: علی منتظری
انتهای پیام
نظرات