به گزارش ایسنا، همه چیز از تکرار یک اعتراض از سوی یک باستانشناس آغاز شد، سید مهدی موسوی کوهپر، رئیس انجمن علمی باستانشناسی ایران، سوم آبان امسال در آئین افتتاح سومین همایش ملی باستانشناسی ایران در پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری جهاددانشگاهی، نسبت به عملکرد موزهها برابر پژوهشگران و محققان، اعتراض کرد، اعتراضی که مخاطبش محمدرضا کارگر (مدیر اداره کل موزهها) بود.
او در آن جلسه گفت؛ «ما با بحران موضوع مواجهیم. هیچ اجازه کاوشی به دانشجویان دانشگاهها داده نمیشود، درحالی که پرسشهای باستانشناسی کشور را باید دانشجویان پاسخ دهند. نه کاوشی به دانشجو داده میشود و نه شیء برای بررسی در اختیار او قرار میگیرد، دانشجو در این شرایط باید چه کاری انجام دهد؟ هر چند امروز نسبت به سالهای گذشته وضعیت حضور محققان در موزه ها بهتر است اما همچنان به ویژه در شهرستانها با مشکلات عدیدهای مواجه هستیم.»
یک ماه بعد از مطرح شدن این اعتراض، کارگر در گفتوگو با ایسنا اعلام کرد؛ «تدوین بخشنامه حقوق پژوهشگران برای استفادهی پژوهشگران و دانشجویان از آثار موزهای احتمالا تا ۱۰ روز آینده -۱۵ آذر- انجام و برای اجرائی شدن به همه موزههای سراسر کشور ابلاغ میشود.»
اما بعد از گذشتِ حدود یک ماه، امروز –شنبه ۱۶ دی- روابط عمومی معاونت میراث فرهنگی، به نقل از محمدرضا کارگر، مدیر اداره کل موزهها و اموال منقول تاریخی اعلام کرد، «منشور عکاسی و فیلمبرداری از اشیاء فرهنگی ـ تاریخی موزهها تدوین شد».
کارگر بیان کرد: با توجه به اینکه اشیاء فرهنگی ـ تاریخی به عنوان مواریث فرهنگی و همچون شناسنامه هویت تاریخی و ملی یک ملت بوده و متعلق به آحاد مردم یک کشور است، از همین رو، به منظور حفاظت و حراست علمی از این نفایس هنری و اسناد، مدارک و اشیای علمی و فرهنگی منشور عکاسی و فیلمبرداری از اشیاء فرهنگی ـ تاریخی در موزهها تدوین شد.
او با بیان اینکه تدوین منشور عکاسی و فیلمبرداری از اشیای فرهنگی ـ تاریخی موزهها دو ماه طول کشید، افزود: این کار با هدف ارتقای حقوق بازدیدکنندگان اعم از پژوهشگران، دانشجویان، خبرنگاران، گردشگران داخلی و خارجی است.
به گفته مدیر کل امور موزهها، این منشور در زمینه عکاسی و فیلمبرداری از اشیای فرهنگی ـ تاریخی و تزئینات وابسته به معماری و ارائه خدمات با کیفیت مطلوب در موزهها و مجموعههای فرهنگی ـ تاریخی کشور تدوین شده است.
در چه شرایطی عکاسی و فیلمبرداری از آثار تاریخی مجاز است؟
وی تاکید کرد: عکاسی بدون فلاش و فیلمبرداری غیرحرفهای بدون تجهیزات جانبی از همهی اشیای فرهنگی ـ تاریخی در معرض نمایش و تزئینات وابسته به معماری در موزهها و کاخ موزهها که عنوان «عکاسی و فیلمبرداری ممنوع» بر آنها الصاق نشده باشد، برای عموم بازدیدکنندگان بلامانع است.
مدیر کل امور موزهها همچنین بیان کرد: عکاسی و فیلمبرداری حرفهای با تجهیزات جانبی (نورپردازی و حرکتی) از همهی اشیای فرهنگی ـ تاریخی اعم از داخل مخزن، در معرض نمایش و تزیینات وابسته به معماری در موزهها و کاخ موزهها، توسط افراد حقیقی و حقوقی با اجازه اداره کل موزهها و اموال منقول فرهنگی ـ تاریخی امکانپذیر است.
کارگر همچنین دسترسی به آرشیو عکس و فیلم موزه، با اخذ مجوز از مدیر مربوطه و ذکر منبع برای پژوهشگران، دانشجویان و خبرنگاران را امکان پذیر دانست.
وی تاکید کرد: موزهها موظف هستند حداکثر تا یک هفته هر نوع تقاضایی را بررسی و با توجه به ضوابط، پاسخ مناسب را به تقاضای افراد حقیقی و حقوقی ارائه کنند، در غیر اینصورت اداره کل موزهها و اموال منقول فرهنگی ـ تاریخی امکان پذیر است.
براساس این اعلام؛ «اجرای منشور بر عهده مدیر موزه یا مجموعه و نظارت بر اجرا در استانها بر عهده اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان و در موزههای تحت پوشش ستاد بر عهده اداره کل موزهها و اموال منقول فرهنگی ـ تاریخی خواهد بود.»
انتهای پیام
نظرات