این مدرس روزنامه نگاری در گفتوگو با ایسنا به جنبه آرامش بخشی رسانهها در مواقع بحرانی اشاره و بیان کرد: به نظرم شبکه خبر زمین لرزه تهران را به نسبت خوب پوشش داد و برای اولین بار پوشش خبری وسیعی در سطح شهر ارائه داد. آگاهی و اطلاعات باید با نگاه کارشناسی به مردم داده شود، اگر رسانهها بخواهند تنها خبر رویداد را منتقل کنند، ممکن است شرایط به گونهای شود که التهاب را بیشتر کنند. اما اگر با یک سری کارشناس که در این زمینه اطلاعات علمیتر دارند، گفت وگو کنند میتواند شرایط ملتهب جامعه را آرامتر کنند.
این روزنامه نگار باسابقه با اشاره به وظیفه اطلاع رسانی رسانهها اظهار کرد: اگر رسانهها اطلاع رسانی نکنند، بازار شایعات داغ میشود که مخربتر است. اگر هم اطلاع رسانی میکنند باید به شکل درستی اخبار را پوشش دهند و سعی کنند همه ابعاد ماجرا را نشان دهند و دنبال کنند. به نظرم شبکه خبر در این زمینه خوب عمل کرد و توانست تاحد زیادی اطلاع رسانی کند و با افرادی که دست اندرکار قضیه و آن شب در دسترس بودند، صحبت کند تا تاثیری داشته باشد و مردم بدانند چه اتفاقی درحال رخ دادن است و با واقعیت بهتر آشنا بشوند.
او درباره اهمیت در دسترس بودن برخی کارشناسان در مواقع بحرانی بیان کرد: ما در این شرایط کنارهمه مسائلی که در ستاد بحران تدارک دیدیم، یک کمبود داریم. در واقع ستاد بحران برای حوادث مختلف باید پیش بینی کند که عدهای کارشناس در دسترس خبرگزاری ها و شبکههای خبری ما باشند تا هنگام این اتفاقات بتوانند اطلاعاتی دقیق به رسانهها بدهند. این افراد باید کارشناس و متخصص این نوع مسائل باشند و بتوانند مسئله را از منظر تخصصی و علمی با مخاطبان مطرح کنند. برای مثال ما میتوانیم بگوییم هوا آلوده است و بیرون رفتن باعث ایست قلبی میشود اما اگر یک کارشناس از منظر پزشکی و زیست محیطی این مسئله را مطرح کند، نگرانی مردم کمتر خواهد شد.
نفیسی اضافه کرد: زلزله هم به همین شکل است به این معنی که افراد کارشناس باید بتوانند شرایط را از نظر تخصصی بررسی کنند تا در این مواقع مردم بدانند برای امنیت بیشتر چه کاری انجام دهند. همچنین بدانند شرایط چگونه است و چه نکاتی را باید رعایت کنند. البته این مسائل فراتر از دانش روزنامه نگاری و ارتباطات است و دانش تخصصی هم میخواهد که از طریق افراد متخصص در دسترس رسانهها ایجاد خواهد شد.
این روزنامه نگار به زلزله چهارشنبه شب تهران اشاره کرد وگفت: ما فهمیدیم که با زلزله چه مشکلاتی برای شهر پیش میآید و باید دنبال این مسائل باشیم. این زلزله ناخواسته یک تمرین واقعی برای شهر تهران شد تا بدانیم ما در شرایط اضطراری چگونه باید عمل کنیم.
او درباره وظیفه روزنامهها و خبرگزاریها در شرایط بحرانی اظهار کرد: روزنامهها و خبرگزاریها باید زلزله تهران را تحلیل کنند و با متخصصانی که ناظر براین قضیه بودند گفت وگو داشته باشند تا نقاط قوت وضعف عملکردمان مشخص شود و بدانیم چگونه توانستیم این رویداد را مدیریت کنیم. همچنین مردم وسازمانهای ذی ربط در این شرایط چه همکاری هایی باید انجام دهند.
نفیسی ادامه داد: در حال حاضر این اتفاق فرصتی است که خبرگزاریها و رسانههای ما، عملکرد مسوولان را تحلیل کنند تا بدانیم کجای کار مشکل بوده یا کدام کار درست انجام شده است تا اشتباهات را برای رویدادهای احتمالی بعدی برطرف و راحت تر باقضیه برخورد کنیم. این زلزله یک فرصت طلایی برای مردم، سازمانها وتشکیلات بود تا ببینیم در عمل چگونه هستیم.
این مدرس ارتباطات با بیان اینکه مردم هرچه آگاه تر شوند، به شکل منطقیتری آرامششان بازخواهد گشت، گفت: نباید ابهامی در این اتفاق باقی بماند و مسائل باید مشخص شود تا مردم بدانند چه شرایطی داریم. دستگاههای ما برای این اتفاق آمادگی لازم را داشتند به این معنی که جلسه ستاد بحران تشکیل شد و مسوولان مسائل را دنبال کردند و این امر نشان میدهد که غافلگیر نشدیم و این امر یک دلگرمی است.
او ادامه داد: همچنین باید ببینیم عملکرد مردم با خواستههای مسوولان تاچه حد منطبق بوده چون نظم کاری در این مسائل مهم است و همه باید تابع نظمی باشند زیرا بینظمی به مردم لطمه خواهد زد.
بیژن نفیسی در پایان گفت: خبرهای منتشر شده نشان میدهد که مصدومیت به دلیل فرار از زلزله بوده است. مدتی است که مانورهای زلزله دیگر برگزار نمیشود. همچنین دستورالعملهایی از طرف خبرگزاریها وصدا وسیما باید باشد و آموزش داده شود. فکر میکنیم اگر اینطور بع مساله بپردازیم، زلزله خواهد آمد اما باید برای بلایای طبیعی، آلودگی هوا و... همیشه آمادگی داشته باشیم و بدانیم چگونه با آنها مقابله کنیم. بهتر است مانورهای عمومی در محلات مختلف برگزار شود تا آمادگی مردم را بسنجیم و تمرین کنیم تا بدانند اگر مشکلی هست چگونه باید برطرف شود.
انتهای پیام
نظرات