• سه‌شنبه / ۲۸ آذر ۱۳۹۶ / ۱۳:۵۳
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 96092815905
  • خبرنگار : 30054

دانستنی‌هایی از شیر غنی‌شده در کتاب کاله

دانستنی‌هایی از شیر غنی‌شده در کتاب کاله

قبل از این که بگوییم شیر غنی شده چیست بد نیست بدانید در دوران اولیه تولید تجاری شیر، این ماده غذایی کاملا دست‌نخورده و غیر هموژنیزه بود و روی آن غنی‌سازی صورت نمی‌گرفت. به این شکل که روی آن خامه می‌بست و می‌شد آن خامه را از شیر جدا کرد و به صورت جداگانه مورد استفاده قرار داد یا آن را هم‌زد و دوباره به شیر برگرداند. از سال 1932 تولیدکنندگان روشی عملی برای اضافه‌کردن ویتامین و موادمعدنی به شیر و اصطلاحا غنی‌سازی آن پیدا کردند.

به گزارش سرویس بازار ایسنا، بنابر اعلام کتاب کاله، غنی کردن شیر فرآیندی است که تولیدکنندگان طی آن ریزمغذی‌ها یا همان میکرونوترینت‌هایی مثل ویتامین‌ها و موادمعدنی را به موادغذایی اضافه می‌کنند.

هدف از این کار کاهش کمبودهای غذایی رایج و بیماری‌هایی است که ممکن است درصورت فقدان این موادغذایی رخ دهند. غنی‌سازی شیر در مناطقی که خاک و گیاهانی که در آن خاک می‌رویند و از لحاظ موادمقوی غذایی ضعیف هستند ضرورت بیشتری دارد. از این رو غنی‌کردن موادغذایی مثل غلات، نمک و شیر از سوی برخی دولت‌ها به دلیل نگرانی‌هایی که در مورد سلامت عمومی وجود دارد، امری اجباری است.

غنی‌سازی شیر

ویتامین D

ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی است که کلسیم خون را حفظ می‌کند، سطح فسفر را متعادل نگه داشته و در سوخت و سازِ کلسیم، نقش موثری دارد. غنی‌سازی شیر معمولا با حضور این ویتامین انجام می‌گیرد. 

ویتامین E

ویتامین E نیز از ویتامین‌های محلول در چربی است که فعالیت آنتی‌اکسیدانی دارد. ترکیباتی که دارای فعالیت ویتامین E هستند، توکوفرول‌ها و توکوترینول‌ها هستند. شیر به طور عادی حاوی مقدار  کمی ویتامین E است که می‌توان آن را با بالابردن چربی در شیر افزایش داد.

آهن

آهن یکی از ترکیبات تشکیل‌دهنده خون و بسیاری از آنزیم‌ها است و در سوخت‌وساز خون و انتقال اکسیژن نقش مهمی دارد. شیر به خودی خود شامل آهن بسیار کمی است؛ یعنی یک فنجان شیر کمتر از یک درصد DRI میزان دریافت مرجع آهن دارد.

روی

روی ترکیب تشکیل‌دهنده بسیاری از آنزیم‌ها و پروتئین‌ها است و در تنظیم ژن نقش مهمی دارد. شیر منبع خوبی برای روی محسوب می‌شود و یک فنجان شیر دارای ۱۰ درصد DRIمیزان دریافت مرجع از این ماده معدنی است.

کمبودها

دوران رشد و نمو کودکان مهم‌ترین دوره از لحاظ داشتن تغذیه مناسب است. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی حدود ۲۵۰ میلیون کودک پیش‌دبستانی در سراسر دنیا به دلیل کمبود ویتامین آسیب می‌بینند. کمبود موادغذایی در مهلک‌ترین شکل آن می‌تواند منجر به مرگ شود. هر چند در دنیای پیشرفته امروز، امری نادر است اما این کمبودها پیش از تلاش‌هایی مثل غنی‌سازی گسترده موادغذایی که در اوایل قرن بیستم برای سلامت عمومی صورت گرفت رایج‌تر بودند. به عقیده برخی از پزشکان غنی‌سازی موادغذایی با ویتامین‌ها و موادمعدنی می‌تواند خطرناک باشد. برای تولید شیر غنی‌شده تولیدکنندگان شیر باید حداقل ۴۰۰ IU ویتامین D در هر کوارت به آن اضافه کنند.

جذب کلسیم

یکی از فواید شیر غنی‌شده تقویت میزان جذب کلسیم به کمک ویتامیناست. این ویتامین برای داشتن استخوان‌های سالم و قوی اهمیت زیادی دارد. علاوه بر این همان‌طور که گفتیم تعادل کلسیم اسکلتی را تقویت و سطوح کلسیم خون را حفظ می‌کند. مصرف ویتامین D و کلسیم کافی در قالب یک برنامه غذایی برای جلوگیری از تغییر شکل یا نرم‌شدن استخوان‌ها قبل از بروز عارضه ریکتز در کودکان و نرمی استخوان در بزرگسالان ضروری است. این ویتامین از بروز ناگهانی نرمی استخوان در سالمندان نیز جلوگیری می‌کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha