به گزارش ایسنا، حمیده چوبک رییس پیشین پژوهشکده باستان شناسی یکشنبه ۲۶ آذر در همایش هفته پژوهش در پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری سخن میگفت؛ برنامه راهبردی توسعه و ارتقای باستانشناسی کشور را جامعنگر و آیندهنگر در عرصه جهانی اعلام کرد و گفت: راهبرد باستانشناسی امروز ایران، فراملی بوده و آمادهی ورود به دروازه باستانشناسی جهان است هرچند که درروند شکل گیری باستانشناسی ایران با حضور باستانشناسان غیرایرانی شروع شد و به آرامی پس از بنیان رشته باستانشناسی در مراکز علمی ایران و ایجاد مرکز باستانشناسی و پژوهشکده باستانشناسی پس ازآن باستانشناسی بومی و ملی به وجود آمد .
چوبک با بیان اینکه امروزه این باستانشناسی هویت یافته و جایگاه و نام خود را درعرصه علمی جهان پیدا کرده است، گفت: این فرصت زمانی است که باستانشناسی ایران نقش خود را در دانش باستانشناسی جهان نشان دهد.
او شناخت منظر تاریخی فرهنگی و جغرافیای فرهنگی سرزمین ایران را از برنامههای راهبردی باستانشناسی ایران دانست که با اولویتهای کلان هفتگانه یعنی «هویت ملی»، «مطالعات حوزه فرهنگی خلیج فارس»، «پوشش جغرافیای فرهنگی وتارِیخی ملی وفرامرزی»، «کاوشهای طرحهای عمرانی»، «میراث باستانشناسی درخطر از کاوشهای غارتگران وسوداگران وغارت ثروت ودارائیهای ملی»، «پرسشهای علمی پژوهشگران باستانشناسی»، «مکان رویدادهای مهم فرهنگی وتاریخی ومحوطههای باستانشناسی میراث جهانی» پیش بینی شده است .
این باستان شناس در ادامه به روند انجام پژوهشهای باستانشناسی پرداخت و گفت: پس از پایان کار میدانی بررسی یا کاوش، مطالعات آزمایشگاهی گوناگون روی دادهها و یافتهها در مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاهی ایران و خارج از کشور انجام میشود .دراین روند است که گزارشها تنظیم، تهیه و به تولید دانش منتهی میشود و دستاورد این پژوهشهای علمی در یکسال شناسائی و روشن شدن بخشهای تازهای از دانش باستانشناسی است .
چوبک بیان کرد: با تحلیل و ارزیابی پژ وهش عمیق روی یافتههاست که میتوان پژوهشی کاربردی برای شناخت گذشته و چگونگی و چرائی تحولات فرهنگی درحوزهها ی جغرافیائی و پهنههای فرهنگی داشت .
او با اشاره به پیشبینیهای صورت گرفته برای گسترش پژوهشکده باستانشناسی افزود: برای رسیدن به این جایگاه گسترش پژوهشکده باشکلگیری گروههای پژوهشی مانند گروه دیرینه باستانشناسی، گروه باستانشناسی زیرآب، گروه پژوهشی دوره عیلام، گروه انسانشناسی فیزیکی، مطالعات باستان سنجی (آرکیومتریک)، مطالعات جانورباستانشناسی، گیاه باستانشناسی، مطالعات زمین باستانشناسی و لزوم تشکیل گروه مدیریت محوطههای باستانشناسی پیش بینی شده است .
این باستانشناس در ادامه به طرح کلان و راهبردی سامانه نقشه باستانشناسی جغرافیای فرهنگی ایران اشاره کرد و گفت: قلمرو ماموریت و وظائف پژوهشکده باستانشناسی «شناخت آبادیها و شهرهای باستانی تاریخی» و لزوم مدیریت یکپارچه و با اقتدار این قلمرو با فراهم شدن امکانات وتجهیزات علمی و فنآوری است .
وی مهمترین گام در این راستا را تهیه نقشه جامع، اطلس و دانشنامه این قلمرو و آبادیهای آن با سامانه فنی وعلمی جامع دادهها عنوان کرد و اظهار کرد: پراکندگی آثار باستانی جانمایی شده به تعداد سه هزار و ۸۵۱ نقطه روی نقشه پایه در سال ۱۳۹۵و تعداد دو هزار ۷۲۷ نقطه در شش ماه نخست سال ۱۳۹۶است.
به گفته چوبک پژوهشکده باستانشناسی درسال ۱۳۹۵، ۲۳۴ مجوز و در ۶ماهه نخست سال ۱۳۹۶،۱۳۷مجوز صادر کرده است .
او اضافه کرد: برای امکان وتحقق فرایند جهانی شدن، راهبرد پژوهشکده باستانشناسی تکثر و نشر چند زبانی دانش بومی باستانشناسی درترازو سطوح جهانی است .
انتهای پیام
نظرات