محمدسعید احدیان در گفتوگو با ایسنا با اشاره به وضعیت موجودی کاغذ در داخل کشور بیان کرد: مساله کاغذ نه فقط برای مطبوعات بلکه برای عرصه فرهنگ، مطبوعات، کتاب و بسیاری از حوزههای دیگر بخش کلیدی دارد؛ بنابراین نگاه اقتصادی صرف به کاغذ، نگاه غلطی است. پیش از منتشر شدن خبر افزایش تعرفه واردات کاغذ، کمبود طبیعی کاغذ در بازار وجود داشت. همچنین بسیاری از واردکنندههای کاغذ به دلیل اینکه وضعیت تیراژ روزنامهها کاهش پیدا کرده بود، وارد کردن کاغذ را کنار گذاشته بودند. این خبر افزایش تعرفه، یک بار روانی ایجاد کرد و مانند تیر خلاصی بود که بازار را ملتهب کرد؛ البته به طور طبیعی شرایط بازار به سمت افزایش قیمت پیش میرفت اما این خبر منجر به کاهش بیشتر کالای کاغذ در انبارها شد.
او ادامه داد: عدهای از خبر افزایش قیمت سوء استفاده کردند و برخی نیز از این مساله نگران شدند که کاغذ گران شود؛ بنابراین هر دو این مسائل باعث شد که حجم تقاضای خرید زیاد شود و البته در بازار هم کاغذ کم بود در نتیجه بحرانی خود ساخته بعد از بحرانهای متعدد برای مطبوعات ایجاد کردیم. قطعا این تصمیم افزایش تعرفه، نادرست است و اعلام آن به مطبوعات لطمه جدی زد.
مدیر مسؤول روزنامه خراسان درباره دلایل گرانی کاغذ اظهار کرد: گرانی کاغذ به دلیل وضعیت قبلی بازار، کمبود کاغذ در آن و همچنین نتیجه انتشار این نوع اخبار (افزایش تعرفه واردات کاغذ) است.
او به وضعیت کارخانههای تولید کاغذ داخل کشور اشاره کرد و گفت: کارخانههای تولیدکننده کاغذ با تمام ظرفیتشان حجم کاغذی که میتوانند تولید کنند چقدر میتواند باشد تا بتوانند نیاز کاغذ کشور را تامین کنند. کارخانههای ما ظرفیت تولید ندارند و کمتر از نیاز بازار، کاغذ تولید میکنند. آنها ناکارآمدند، دستگاههای بهروزی ندارند و از کیفیت پایین برخوردار هستند. ما اگر بخواهیم به خاطر یک کارخانه تولیدکننده از این تعرفه حمایت کنیم، برای کل رسانهها، کتاب و عرصه فرهنگ بحران ایجاد خواهیم کرد. در حالی که بازار به طور طبیعی میپذیرد که کارآمد نیستند و باید کیفیت خود را بالا ببرند. اگر برای کارخانههای تولیدکننده بخواهیم تعرفه را بالا ببریم، حجم تولیدات آنها مگر چقدر است.
احدیان اضافه کرد: اگر کارخانههای تولیدکننده داخل کشور میتوانستند به بازار جواب بدهند از افزایش تعرفه دفاع میکردیم. همچنین کاغذ داخلی هم میخریدیم اما این کارخانهها امکان تولید ندارند که بتوانند نیاز ما را برطرف کنند. برای مثال بخشی از یک روزنامه میتواند تمام کاغذهای کارخانه داخلی تولیدکننده کاغذ را استفاده کند و بقیه بازار نیازمند باقی بمانند.
مدیر مسؤول روزنامه خراسان با اشاره به واکنش برخی روزنامهها به گرانی کاغذ بیان کرد: واکنش روزنامهها به افزایش تعرفه وارادات کاغذ طبیعی است. به طور طبیعی اگر ارز مبادلهای حفظ شود، این مساله بین دو تا سه ماه زمان میبرد تا سفارشات جدید ثبت و وارد شود. بعد از دو یا سه ماه وضعیت کاغذ به سمت وضعیت اولیه خود برنمیگردد اما شرایط عادیتر، منطقیتر و روانتر خواهد شد. این مدت زمان ممکن است برای رسانهای که وضعیت نامناسبی دارد منجر به تعطیلی و بیکاری تعداد زیادی از کارکنان آن شود.
محمد سعید احدیان در پایان گفت: عرصه فرهنگ، عرصهای نیست که با محاسبات اقتصادی صرف، به آن نگاه شود بلکه به عرصه فرهنگ باید دید استراتژیک داشت. مخصوصا زمانی که مردم از فضای مطالعاتی دور میشوند و به سمت فضای مجازی میروند به همین نسبت عمیق شدن مردم در حال کم شدن است. فارغ از هر جریان و جهت گیری، رسانه مجازی در ماهیت و ذات خود باعث سطحی شدن افراد میشود. ما اگر میخواهیم مردمی با عمق فکر و نگاه داشته باشیم باید به عرصه مطبوعات و کتاب توجه بیشتری کنیم و نگاه اقتصادی به این عرصه نداشته باشیم.
به گزارش ایسنا، خبر افزایش تعرفه واردات کاغذ و تحریر روزنامه در هفتههای اخیر، واکنش برخی از روزنامههای خصوصی را به دنبال داشت و در این میان برخی روزنامهها اعلام کردند که در اعتراض به گران شدن کاغذ برای مدتی فقط به صورت الکترونیکی منتشر خواهند شد یا تعداد صفحات خود را کم میکنند. البته در ادامه از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام شد که تعرفه انواع کاغذ چاپ و تحریر و روزنامه تا پایان سال جاری کماکان مطابق روال قبل بوده و افزایش نخواهد یافت اما طبق گفته برخی مدیران مسوول روزنامههای خصوصی، اعلام صرف این خبر هم به افزایش قیمت کاغذ و کمبود آن منجر شده است.
البته چهارشنبه، ۲۲ آذر ماه معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد، «یک محموله کاغذ در حال ترخیص از گمرک است.» حسین انتظامی همچنین گفت، «با مساعدت بانک مرکزی که ارز مبادلهای در اختیار واردکنندگان کاغذ قرار داد، یک محموله ١٠ هزار تنی کاغذ روزنامه و کاغذ تحریر در حال ترخیص از گمرک است و تا هفته آینده به انبارهای چاپخانهها میرسد.»
انتهای پیام
نظرات