به گزارش ایسنا، محمدرضا شاه پهلوی پس از ۳۷ سال سلطنت در تاریخ ۲۶ دی ۱۳۵۷ از ایران فرار کرد و فرارش از ایران پایان بخش ۲۵۰۰ سال سلطنت شاهان در ایران بود. در برابر آن فرار بزرگ و عبرت آموز، حضرت آیتالله العظمی سید روح الله موسوی خمینی رهبر نهضت اسلامی ایران در تاریخ ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ در میان استقبال پر شور و میلیون نفری مردم وارد کشور شد.
در حالی که آمریکا و انگلیس و رژیم صهیونیستی تمام تلاش خود را برای بقای محمدرضا شاه پهلوی انجام دادند، اما به خواست الهی و پایمردی امام خمینی در راه حق و همراهی و جانفشانیهای بیدریغ مردم، همه نقشههای شاه و حامیان غربیش نقش بر آب شد.
در حالی که مردم انقلابی ایران برای کنار رفتن شاه از سلطنت، ثانیهشماری میکردند و بیصبرانه آن روزها و ماهها را تحمل میکردند ولی امیدشان برای بازگشت حضرت امام به کشور و تشکیل حکومت اسلامی هیچگاه ناامید نشد.
در حالی که مردم در آخرین ماهها و روزهای عمر رژیم منحوس پهلوی متحدتر از گذشته یکصدا شعار «مرگ بر شاه» سر میدادند با رسیدن نسیم خبرِ نزدیکی پرواز امام خمینی به ایران شعار «درود بر خمینی، سلام بر شهیدان» در سراسر کشور گوشنواز و طنینانداز شد.
به این ترتیب ۲۶ دی ۱۳۵۷ در تقویم تاریخ ایران به عنوان آغاز فروپاشی رژیم منحوس سلطنتی، جاودانه شد و ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ نیز به عنوان آغاز دهه فجر انقلاب اسلامی، در تاریخ ایران نام گرفت و جاودانه شد.
محمدرضا شاه پهلوی در ۲۶ دی ۱۳۵۷ با چشمانی اشکبار برای دومین بار از ایران فرار کرد اما رهبر فرزانه انقلاب اسلامی ایران در میان شادی زاید الوصف مردم وارد کشور شد.
انتشار خبر ورود امام خمینی به ایران موجب شادی قلوب مردم مستضعف و سران کشورهای آزادیخواه و عدالتطلب شد در حالی که سران کشورهای استکباری به خصوص مقامات سیاسی آمریکا، انگلیس و اسرائیل از اندوه این واقعه سر در گریبان برده و روزهای سیاه سقوط سلطنت در ایران را شاهد بودند.
محمدرضا شاه در لحظه فرار از کشور و غروب حکومتش در فرودگاه مهرآباد با چهرهای اندوهناک و با چشمانی گریان گفت: «احساس خستگی میکنم و قصد دارم استراحت کنم.» اما بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران با روحیهای بسیار عالی و تبسمی معنادار در هواپیمای انقلاب و در بهشت زهرای تهران فرمودند: «آمدهام تا در کنار مردم کشور را از فلاکت نجات دهم.»
یکی از نکات جالب فرار شاه از ایران این بود که نیروهای نظامی و امنیتی گارد شاهنشاهی که مسؤول حفاظت از جان شاه و خاندانش بودند از مدتها قبل اموال و داراییهایشان را به دلار و طلا تبدیل کردند و به تدریج با انتقال به بانکهای اروپایی و آمریکایی، سرمایههایشان را از کشور خارج کردند. با فرار رسمی شاه از ایران آنان نیز فرار را بر قرار ترجیح داده و به مرور در پستوها و مخفیگاههای مختلف پنهان شدند و بعد از مدتی از مسیرهای قاچاق در ایران گریختند.
در روز فرار شاه و ورود عزتمندانه امام خمینی به ایران تیتر روزنامههای کیهان و اطلاعات بسیار خواندنی بود. هر ۲ روزنامه در روز فرار شاه با تیتر درشت در صفحه اول نوشتند: «شاه رفت». تیراژ فروش کیهان و اطلاعات در آن روز به یک میلیون نسخه رسید. روزنامههای مذکور در روز ورود امام خمینی به ایران نیز با تیتر درشت چاپ کردند: «امام آمد» و تیراژ فروششان در آن روز به یک میلیون رسید.
امام خمینی در تاریخ ۲۷ دی ۱۳۵۷ در پیامی کوتاهی از نوفل لوشاتو، فرار محمدرضا شاه از ایران را طلیعه دستیابی مردم به آزادی و استقلال توصیف کرده و به مردم تبریک گفتند و از آنان خواستند به مبارزاتشان تا حصول نتیجه نهایی ادامه دهند.
بعد از ورود امام به کشور سران کشورهای جهان، دوستداران و طرفداران انقلاب اسلامی تبریکهای فراوانی را در قالبهای گوناگون به ایرانیان ابراز کردند.
فرار محمدرضا شاه از ایران موجب شد مجسمههای رضا و محمدرضا شاه یکی پس از دیگری از میادین شهرها و مجموعههای دولتی به زیر کشیده شده و توسط مردم تخریب شود.ا از مدتها قبل از ورودِ امام خمینی به ایران پوسترها، عکسها و قابهای حاوی عکس امام بر دستان مردم به اهتزاز درآمد و در بلندترین نقاط شهر بر ساختمانها و اماکن عمومی نصب شد.
رفتار مردم ایران در روز فرار شاه و روز ورود امام جالب توجه بود مردم در ۲۶ دی و ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ نقل، شربت و شیرینی به همراه حجم زیادی انواع گلهای زیبا در خیابانها پخش کردند.
در شرایطی که مراکز فساد، فحشا، کابارهها و عرقفروشیها یکی پس از دیگری تعطیل میشد مساجد، حسینیهها و مراکز فرهنگی کشور در داخل و خارج از کشور با شکوه هرچه بیشتر فعال شد.
در روز فرار شاه از ایران و در روز ورود امام به کشور، زندانهای مخوف و شکنجهگاههای رژیم پهلوی یکی پس از دیگری توسط مردم انقلابی بازگشایی و زندانیان آن آزاد شدند و خانههای زندانیان سیاسی به محل تجمع شادانه مردم و پخش شیرینی جات و توزیع دسته های گل تبدیل شد.
فرار محمدرضا شاه به غربت موجب محرومیت او و خانوادهاش برای ملاقات با نزدیکانشان شد اما روزانه هزاران نفر از سراسر جهان و ایران به ملاقات امام آمده و با شادی بی حد و اندازهای به ایشان خوشامد میگفتند.
پس از گذشت چند دهه از فرار شاه اپوزیسیون و سلطنتطلبان همه ساله این فرار را فراری بزدلانه و خفتآمیز تحلیل کردند اما آزادیخواهان و عدالتجویان داخلی و خارجی همه ساله با برگزاری همایشهای بزرگ، ورود امام خمینی به کشور را تصمیمی شجاعانه، آگاهانه و افتخارآمیز توصیف کردند.
محمدرضا شاه در ۶۰ سالگی بین ۱۷ تا ۲۳ میلیارد دلار را از کشور با خود به بانکهای سوئیس انتقال داد اما رهبر آزادیبخش مستضعفان جهان در ۷۴ سالگی بدون داشتن حسابهای ارزی و ریالی داخلی و خارجی، قلبهای مردم ایران و جهان که مهمترین دارایی و ثروت آنان بود را به تسخیر در آورد.
بدرقه سخیفانه شاه در روز فرارش از فرودگاه مهرآباد حداکثر 2 ساعت طول کشید و بعد از رفتنش همه چیز تمام شد اما مراسم استقبال از امام خمینی از ۸ تا ۱۲ بهمن به مدت ۴ روز طول کشید و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در حلقه میلیون نفری مردم از فرودگاه مهرآباد به بهشت زهرا رفت و حدود یک ساعت برای آنان صحبت کرد.
انتهای پیام
نظرات