جشنواره فجر

  • چهارشنبه / ۲۲ آذر ۱۳۹۶ / ۱۳:۰۵
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 96092212307
  • خبرنگار : 71365

محمدعلی مهدوی راد تاکید کرد

ضرورت نقد در نهاد منبر تا دیگر ابعاد جامعه

ضرورت نقد در نهاد منبر تا دیگر ابعاد جامعه

محمدعلی مهدوی راد با تاکید بر ضرورت نقد در همه ابعاد جامعه می‌گوید: نهاد منبر هیچ‌گاه آسیب‌شناسی نشده و نتیجه‌اش این شده که نهادی به این مهمی گاهی به گستراندن خرافه تبدیل می‌شود. اکنون حتی در رسانه‌ها نیز خرافه‌پراکنی دیده می‌شود.

به گزارش ایسنا، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی مهدوی راد گفت: بیش از ۹۰ درصد افراد وقتی نقد آثار دیگران را مطالعه می‌کنند، لذت می‌برند، اما وقتی نوبت به نقد آثار خودشان می‌رسد، عبوس می‌شوند. از این جهت ایجاد جریان نقد در جامعه هم ضرورت داشت و هم اجرای آن شجاعت می‌طلبید که خوشبختانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و موسسه خانه کتاب انجام دادند.

این پژوهشگر افزود: گمان نمی‌کنم هیچ عاقلی به آسیب‌شناسی پدیده‌ها معتقد نباشد. همچنین گمان نمی‌کنم هیچ فردی ادعا کند که چه خودش و چه دیگری درباره موضوعی آخرین حرف را زده باشد. بنابراین تنها چیزی که باقی می‌ماند چگونه نقد کردن و چگونه به نقد فکر کردن است؛ اگر واقعاً جامعه پژوهشی ما این‌گونه فکر می‌کنند ـ که باید فکر کنند ـ که نقد در جهت کمال پژوهش و منتقد دلسوز پژوهش است، قاعدتاً به منتقد باید احترام بگذارند.

او ادامه داد: با تمام این توصیفات متأسفانه همیشه این‌گونه نیست که همه به منتقد احترام بگذارند و برای او شأنی قائل شوند، چرا که برخی از نویسندگان از او دلخور می‌شوند. از این جهت بنده دوره‌ای با استناد به اثر دکتر باستانی پاریزی به نام «خودمشتمالی» که ۶۰ کتاب خود را در آن نقد کرده است،  پیشنهاد کردم محققان و موسسات تحقیقاتی برای مدتی خودشان آثارشان را نقد کنند؛ در این صورت به تدریج زمینه برای نقد فراهم می‌شود.

مهدوی راد توضیح داد: نقد فقط به معنای عیب‌جویی نیست، بلکه نقد یعنی جدا کردن سره از ناسره و خوب از بد. با نقد، آن‌که استوار می‌نویسد تشویق می‌شود و آن‌که استوار نمی‌نویسد آگاه می‌شود رصدخانه‌ای وجود دارد که دیده‌بانی می‌کند تا کسی حرف نااستوار به خورد جامعه ندهد که البته این حق جامعه است.

او با بیان این‌که نقد در همه ابعاد جامعه ضروری است اما در حوزه میراث مکتوب ضروری‌تر است، گفت: منبر به عنوان یک نهاد اجتماعی مهم برای گسترش حق، تعلیم و تربیت و تبلیغ است. اما همین نهاد منبر هیچ‌گاه آسیب‌شناسی نشده و نتیجه‌اش این شده که نهادی به این مهمی گاهی به گستراندن خرافه تبدیل می‌شود. اکنون حتی در رسانه‌ها نیز خرافه‌پراکنی دیده می‌شود. بنابراین باید در جامعه بیش از پیش به موضوع نقد پرداخته شود.

مهدوی راد افزود: البته اخیراً تعداد اندکی از علمای بزرگ آثارشان را به مجله «آینه پژوهش» به منظور نقد آن‌ها ارسال می‌کنند؛ این اقدام احترام‌برانگیز است چرا که نشان می‌دهد آن‌ها انگیزه کمک به رشد علم و پژوهش دارند. در موسسه خانه کتاب نیز در جشنواره نقد کتاب که هرساله برگزار می‌شود، به منتقد جایزه داده می‌شود. همچنین این موسسه با انتشار فصلنامه‌های نقد کتاب بر ضرورت نقد در جامعه تاکید می‌کند. مقام معظم رهبری نیز در مقاله‌ای که در «آینه پژوهش» منتشر شد چنین بیان کرده بودند که «باید به تعداد موضوعات پژوهش در کشور، مجله نقد وجود داشته باشد. البته اکنون مواردی موجود است اما بسیار اندک است»؛ همه این موارد نشان می‌دهد که جامعه می‌کوشد روز به روز فرهنگ نقد را نهادینه کند. اگر نقد باب شود عده‌ای که به باری به هر جهت‌نویسی عادت کرده‌اند، استوار و محکم خواهند نوشت.‌

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha