به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، رئیسجمهوری زیمبابوه با رد میانجیگری یک کشیش سرشناس گفت که همچنان تنها حاکم مشورع این کشور است. این کشیش خواستار خروج شرافتمندانه رابرت موگابه پس از کودتای نظامی شده بود. هدف فیدلیس موکونوری، کشیش زیمبابوهای که به عنوان میانجی میان موگابه و ژنرالها وارد عمل شد، انتقال آرام و بدون کشتار پس از خروج موگابه عنوان شده است.
گزارشهای اطلاعاتی از زیمبابوه که به دست رویترز رسیده، نشان میدهد که امرسون مانگاگوا، رئیس امنیتی سابق که همین ماه به دست معاون رئیسجمهور برکنار شد، از بیش از یکسال پیش روی یک چشمانداز برای دوره پس از موگابه با ارتش و اپوزیسیون همکاری میکرده است.
هنوز مشخص نیست که آیا این شبه کودتا رسما حکومت رابرت موگابه، رئیس جمهوری ۹۳ ساله زیمبابوه را به پایان میرساند یا خیر. او حدود ۴ دهه قدرت را در این کشور جنوب آفریقا در دست داشته است. هدف اصلی ژنرالهای ارتش زیمبابوه این بوده است تا مانع از آن شوند "گریس موگابه"، همسر رئیس جمهوری زیمبابوه، جانشین او شود.
در همین حال با ادامه حضور نفرات و تانکهای ارتش در مراکز مهم پایتخت، شواهد حاکی از پایان حکومت موگابه است.
گزارشها و تصاویر خبری از هراره، پایتخت زیمبابوه، حاکی از آن است که واحدهای ارتش بر اوضاع مسلط شده و رئیس جمهوری و همسرش همچنان در بازداشت خانگی و تحت نظر نظامیان قرار دارند. اوضاع پایتخت و شهرهای مهم زیمبابوه آرام گزارش شده و نشانهای از مخالفت یا مقاومت از جمله از سوی گروههای سازمان یافته طرفدار موگابه دیده نشده است.
این گروهها که از سوی حزب حاکم زانو-پیاف تحت عنوان تشکلهای مردمی سازمان داده میشدند مسئول مقابله و سرکوب مخالفان از جمله در جریان مبارزات انتخاباتی بودند و از توسل به خشونت خودداری نمیورزیدند. گفته میشد که آنان از امتیازات اقتصادی ویژه برخوردار بودند.
با تسلط ارتش بر اوضاع، به نظر میرسد که حکومت سی و هفت ساله رابرت موگابه عملا پایان یافته اما مشخص نیست که آیا ارتش درصدد برکناری او برخواهد آمد یا اجازه خواهد داد تا او دستکم به صورت تشریفاتی تا مدتی مقام خود را حفظ کند. همچنین، در صورت برکناری یا استعفای رئیس جمهوری، معلوم نیست که چه کسی قدرت را در دست خواهد گرفت.
برخی از تحلیلگران این احتمال را مطرح کردهاند که موگابه، که ٩٣ ساله است، تا چند روز دیگر رسما استعفا خواهد داد و رهبران مخالف در سمت معاون ریاست جمهوری و نخست وزیر اداره امور را تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در دست خواهند داشت. احتمال دارد امرسون منانگاگوا، معاون قبلی رئیس جمهوری که چندی پیش به دستور رابرت موگابه برکنار شد، به مقام معاونت ریاست جمهوری باز گردد.
از دیگر سو رسانههای محلی گزارش دادهاند وزرای دفاع و امنیت کشور آفریقای جنوبی که از سوی جاکوب زوما به عنوان نمایندگان منطقهای اعزام شدهاند، چهارشنبه شب وارد هراره پایتخت زیمبابوه شدند و انتظار میرود با موگابه و ارتش آن دیدار داشته باشند. هدف نهایی آنها مشخص نیست. جاکوب زوما پیشتر خواستار خویشتن داری شده و از نیروهای دفاعی خواسته بود تا از برقراری صلح و ثبات و تضعیف نشدن آن در زیمبابوه اطمینان حاصل کنند.
در همین حال کمیسیون اتحادیه آفریقا چهارشنبه تاکید کرد: لازم است تا بحران سیاسی در زیمبابوه به طریقی حل شود که به ارتقاء دموکراسی و حقوق بشر کمک کند.
رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا در بیانیهای تاکید کرد که این نهاد با دقت تحولات هراره را زیر نظر دارد و خواستار یک راه حل دموکراتیک برای بحران سیاسی زیمبابوه است.
اتحادیه آفریقا این تسخیر قدرت توسط ارتش زیمبابوه و تحت حصر قرار دادن رابرت موگابه را "شبیه کودتا" دانسته است.
آلفا کنده، رئیس اتحادیه آفریقا، گفت که این گروه خواهان بازگشت فوری به حاکمیت قانون اساسی در زیمبابوه است.
ارتش کودتا را رد میکند و میگوید که موگابه "در امنیت به سر می برد" و فقط قصد مقابله با "مجرمانی" را دارد که دور او حلقه زدهاند.
امرسون منانگاگوا، معاون رئیس جمهور هفته پیش برکنار شد و گریس موگابه، همسر رئیس جمهور در موقعیت جانشینی او قرار گرفت اما این اقدام باعث خشم مقامهای نظامی شد که فکر میکنند به حاشیه رانده شدهاند.
موگابه که ۹۳ سال دارد از زمان استقلال این کشور از بریتانیا در سال ۱۹۸۰ قدرت را در دست داشته است.
آلفا کنده که همچنین رئیس جمهور گینه است در واکنش به این تحولات گفت که سربازان زیمبابوه "قبلا برای اشغال قدرت تلاش کرده بودند."
همزمان یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم چهارشنبه با ابراز نگرانی از بحران سیاسی در زیمبابوه تاکید کرد، تمام رهبران زیمبابوهای از خود خویشتنداری نشان دهند. به گفته او، سفارت آمریکا در هراره در راستای تدابیر امنیتی به روی عموم بسته است و پیامی به شهروندان آمریکایی ارسال شده است تا مراقب جان خود باشند.
این سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: دولت آمریکا از اقدامات اخیر نیروهای ارتش میانمار نگران شده است. ما از تمام رهبران زیمبابوهای میخواهیم تا خویشتنداری نشان داده، به قوانین احترام گذاشته، حقوق تمام شهروندان را طبق قانون اساسی رعایت کرده و فورا اختلافات را حل کنند تا اوضاع به حالت عادی بازگردد. ایالات متحده آمریکا در امور سیاست داخلی زیمبابوه جانبداری نمیکند اما مداخله ارتش در روند سیاسی را هم نمیپذیرد.
از سوی دیگر به گزارش بی بی سی از زیمبابوه، در سال ۲۰۱۳ وقتی ارتش مصر در کودتایی قدرت را به دست گرفت، اتحادیه آفریقا آن کشور را اخراج کرد و شاید به همین دلیل باشد که ارتش زیمبابوه از توصیف اقدام خود به عنوان کودتا خودداری میکند.
روز سه شنبه پس از چند روز شایعات و تنش سربازان ارتش ساختمان سازمان رادیوتلویزیون دولتی، زی بی سی، را گرفتند.
یک افسر ارتش به نام ژنرال سیبوسیسو مویو در بیانیهای تلویزیونی گفت که ارتش "مجرمان" در اطراف موگابه را هدف گرفته است.
او پافشاری کرد: "این اشغال قدرت توسط نظامیان نیست."
از آن زمان وسایل زرهی ارتش در خیابانهای هراره دیده میشوند و صدای تیراندازی از محلات شمالی شهر که موگابه و شماری از مقامها در آن زندگی میکنند، شنیده شده است.
انتهای پیام
نظرات