• سه‌شنبه / ۱۶ بهمن ۱۴۰۳ / ۲۰:۳۰
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1403111612159
  • خبرنگار : 71661

ترامپ در مسیر تندباد حوادث

ترامپ در مسیر تندباد حوادث

ترامپ که به‌تازگی دور دوم ریاست‌جمهوری خود را آغاز کرده، به‌سرعت و بدون توقف مشغول صدور فرامین اجرایی و انتصاب و عزل مقامات است، امری که به دلیل عدم اختصاص زمان کافی برای بررسی طرح‌ها، در همین ابتدای کار او را با مشکلاتی مواجه کرده است.

به گزارش ایسنا، رسانه آمریکایی در مطلبی با اشاره به مشکلات متعددی که در سه هفته گذشته بر سر راه «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور جدید آمریکا قرار گرفته، به شرح عملکرد او در این بازه زمانی و پیش‌بینی بحران‌های آتی دولت ترامپ پرداخت.

به گزارش «هافینگتون‌پست»، ترامپ در نخستین هفته بازگشت خود به قدرت، با صدور دستورات اجرایی متعدد تلاش کرد کنترل واشنگتن را در دست گیرد. در هفته دوم، مشخص شد که این رویکرد تهاجمی صرفاً یک اقدام اولیه نیست، بلکه به ویژگی اصلی دوره جدید او تبدیل شده است. البته بسیاری از آمریکایی‌ها که ترامپ را شخصیتی ناپایدار و تفرقه‌افکن می‌دانند، تغییر خاصی در رفتار او مشاهده نکرده‌اند.

منتقدان در واشنگتن هم نگران هستند و هم امیدوار. از یک سو، احتمال پاکسازی کارمندان دولتی و گسترش اختیارات غیرقانونی ترامپ باعث ترس شده، اما از سوی دیگر، آن‌ها امید دارند که دموکرات‌ها بتوانند در برابر اقدامات او که بیشتر بر شعار متکی است تا عمل، ایستادگی کنند. برخلاف سال ۲۰۱۷، ترامپ و متحدانش این بار شناخت بهتری از سیستم فدرال دارند و توانایی بیشتری در استفاده از آن به نفع خود کسب کرده‌اند.

«شان اسپایسر»، سخنگوی پیشین کاخ سفید گفت: «سطح آمادگی و تمرکزی که اکنون داریم، در دوره قبل نداشتیم.» با این حال، تلاش نافرجام ترامپ برای توقف هزینه‌های فدرال و چالش‌هایی که بر سر تأیید اعضای کابینه‌اش با آن مواجه است، نشان می‌دهد که تسلط او بر قدرت تضمین‌شده نیست.

سناتور «برایان شاتز» به هافینگتون‌پست گفت این عدم قطعیت نشان می‌دهد که هیچ دولتی از محدودیت‌های دنیای سیاست مصون نیست.

ترامپ در مسیر تندباد حوادث
صف طولانی مقابل یک مرکز درمانی دولتی در آمریکا

بحران بودجه فدرال

هفته گذشته، دفتر مدیریت و بودجه با صدور دستوری به آژانس‌های فدرال اعلام کرد که تمام کمک‌های مالی را متوقف کنند، اقدامی که برنامه‌های حمایتی حیاتی را به خطر انداخت. این تصمیم قدرت کنگره در تخصیص بودجه را به چالش کشیده و نگرانی‌هایی درباره نقض قانون اساسی ایجاد کرده است.

سازمان‌هایی که به این کمک‌ها متکی هستند، مانند «میلز آن ویلز»، درباره پیامدهای جدی این تصمیم هشدار داده‌اند. سخنگوی این خیریه آمریکایی به هافینگتون‌پست گفت که این دستور «می‌تواند خدمات‌رسانی به میلیون‌ها سالمند آسیب‌پذیر را که امکان تهیه غذا ندارند، متوقف کند.»

کاخ سفید ابتدا تأثیر این تصمیم را ناچیز جلوه داد و مدعی شد که خدمات ضروری مختل نخواهند شد. اما پس از صدور حکم دادگاه و گزارش‌هایی درباره اختلال در عملکرد طرح خدمات درمانی «مدیکید»، دولت عقب‌نشینی کرد و دستور را لغو نمود. با این حال، مقامات همچنان بر اهداف اولیه خود پافشاری کردند و قاضی فدرال تهدید کرد که برای اطمینان از توقف کامل این تصمیم، حکم جدیدی صادر خواهد کرد.

در این میان، اختلافات داخلی در کاخ سفید تشدید شد که یادآور آشفتگی‌های دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ بود. حتی برخی جمهوری‌خواهان نیز از لغو این دستور استقبال کردند. سناتور «تام تیلیس» در این باره به هافینگتون‌پست گفت: «فکر می‌کنم شاید برخی از مشاوران او واقعاً باید این طرح را تجزیه و تحلیل می‌کردند. آنها به سرعت پیش می‌روند، اما وقتی متوجه شدند که قرار است مشکلاتی ایجاد شود، خوب بود که عقب‌نشینی کرده و طرح را اصلاح می‌کردند.»

اجرای پروژه ۲۰۲۵

ترامپ در ۲ هفته نخست ریاست‌جمهوری خود به‌سرعت دولت را بر اساس پروژه ۲۰۲۵، طرح محافظه‌کارانه‌ای که در کمپین ۲۰۲۴ از آن فاصله گرفته بود، بازسازی کرده است: مقامات فدرال برکنار شده‌اند و میلیون‌ها کارمند برای استعفا تحت فشار قرار گرفته‌اند.

ترامپ ۱۸ بازرس کل را که وظیفه آن‌ها بررسی پرونده‌های فساد در دولت بوده، اخراج کرده است. او ۲ عضو کلیدی «شورای ملی روابط کار» را حذف کرده، مقامات ارشد وزارت دادگستری و خزانه‌داری را برکنار کرده و طرح‌های کمک‌های خارجی ایالات متحده، از جمله «یواس‌اِید» را به شدت کاهش داده است.

«ایلان ماسک»، میلیاردر آمریکایی و رئیس وزارتخانه «کارآمدی دولت»، در حذف کارمندان فدرال نقش داشته است. کارکنان دولتی ایمیل‌هایی دریافت کردند که به آنها پیشنهاد بسته‌های بازنشستگی زودهنگام می‌داد. سناتور «کریس ون هولن» این اقدام را به ماسک نسبت داد و هشدار داد که هدف از این طرح، جایگزینی کارکنان شایسته با افرادی است که به دلایل سیاسی مد نظر هستند.

ترامپ در مسیر تندباد حوادث
لاشه هواپیما در رودخانه پوتوماک

شروع پرفاجعه

به محض بازگشت ترامپ به قدرت، توانایی او در مدیریت بحران به آزمایش گذاشته شده است. در روز جمعه او به کارولینای شمالی و کالیفرنیا سفر کرد، مکان‌هایی که شاهد شیوع آتش‌سوزی‌های بی‌سابقه سیل ویرانگر بوده‌اند.

در شامگاه چهارشنبه نیز یک هواپیمای مسافربری خطوط هوایی آمریکا با یک بالگرد ارتش در نزدیکی رودخانه «پوتوماک» در واشنگتن برخورد کرد و نزدیک به ۷۰ کشته بر جای گذاشت. این نخستین فاجعه بزرگ در دوره جدید ترامپ بود و او بدون آنکه منتظر اعلام نتایج تحقیقات بماند، اولویت‌های دولت قبلی آمریکا در استخدام افراد با گرایش‌ها، جنسیت‌ها و نژادهای مختلف را مقصر این سانحه دانست. حال آنکه به گزارش هافینگتون‌پست، نیروهای اداره هوانوردی ایالات متحده به‌خوبی آموزش دیده‌اند و مشکل اصلی این نهاد، کمبود نیرو است، نه فقدان تخصص کافی.

او در یک نشست خبری در کاخ سفید، از این فرصت استفاده کرد تا سیاست‌های حامی «گوناگونی» را مورد انتقاد قرار دهد و گفت: «ما به افراد نابغه نیاز داریم.» با این حال، «تد کروز» سناتور جمهوری‌خواه آمریکایی یادآور شد که باید منتظر انتشار نتایج تحقیقات بود.

موانع قانون‌گذاری

با وجود لفاظی‌های ترامپ، برنامه‌های قانون‌گذاری او با چالش‌های جدی روبه‌رو است. جمهوری‌خواهان کنگره درباره سیاست‌های اصلی او، از جمله کاهش مالیات، تقویت امنیت مرزها و کاهش مقررات فدرال اختلاف دارند. هنوز هیچ توافقی در مجلس نمایندگان برای تعدیل بودجه شکل نگرفته و «مارجری تیلور گرین» عضو جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان با انتشار پیامی در فضای مجازی نوشت: «هنوز هیچ برنامه‌ای نداریم.»

در همین حال، سناتورهای جمهوری‌خواه بدون توجه به اختلافات هم‌حزبی‌های خود در مجلس نمایندگان، برنامه خود را پیش می‌برند و قصد دارند بودجه‌ای برای اجرای قوانین مرزی و تولید انرژی تصویب کنند.

ترامپ در مسیر تندباد حوادث
پیت هگست

دشواری در تایید اعضای کابینه

به گزارش هافینگتون‌پست، سه نامزد کابینه ترامپ این هفته در جلسات تأیید سنا با چالش‌های جدی روبه‌رو شدند و «رابرت اف. کندی جونیور» و «تولسی گابارد» در معرض رد شدن قرار دارند.

کندی، نامزد وزارت بهداشت، تلاش کرد سناتورها را متقاعد کند که با واکسیناسیون مخالف نیست، اما سناتور «بیل کسیدی»، رئیس جمهوری‌خواه کمیته بهداشت سنا از او خواست صریحاً بگوید آیا باور دارد واکسن‌ها باعث بروز بیماری اوتیسم می‌شوند یا خیر. کندی از پاسخ مستقیم طفره رفت و کسیدی گفت: «پاسخ این پرسش، بله یا خیر است. اطلاعات مشخص هستند.» کسیدی که قبلاً در محاکمه استیضاح ترامپ به محکومیت او رأی داده بود، اکنون تحت فشار قرار دارد که از نامزدهای ترامپ حمایت کند.

گابارد، نامزد مدیریت اطلاعات ملی، به دلیل امتناع از خیانتکار خواندن «ادوارد اسنودن» با انتقاد جمهوری‌خواهان مواجه شد. تنها چهار رأی مخالف از سوی نمایندگان جمهوری‌خواه لازم است تا نامزدهای ترامپ برای تصدی وزارتخانه‌ها، ناکام بمانند. چندی پیش «پیت هگست»، نامزد وزارت دفاع سه رأی مخالف از جمهوری‌خواهان دریافت کرد و تا خداحافظی از مقام وزارت دفاع، فاصله چندانی نداشت.

اکنون «جاش هالی» سناتور جمهوری‌خواه آمریکا به هافینگتون‌پست می‌گوید: «شنیده‌هایم از برخی همکاران جمهوری‌خواه مرا نگران کرده است. نگران هستم که نامزدی او (گابارد) در خطر باشد.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha