• دوشنبه / ۱۷ مهر ۱۳۹۶ / ۰۹:۳۲
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 96071708822
  • خبرنگار : 71191

نشان "دکتر نگهبان" به موزه‌دار ایرانیِ موزه‌ی بریتانیا اعطا شد

نشان "دکتر نگهبان" به موزه‌دار ایرانیِ موزه‌ی بریتانیا اعطا شد

پنجمین نشان دکتر عزت‌الله نگهبان، به «وستا سرخوش»، موزه‌دار ایرانی موزه‌ی بریتانیا تعلق گرفت.

به گزارش ایسنا، پنجمین تندیس پدر باستان‌شناسی ایران، یک‌شنبه شب (۱۶ مهر) در چهارمین همایش باستان‌شناسی و هنر ساسانیان در موزه ملی ایران به دکتر «وستا سرخوش»، موزه‌دار بخش سکه در موزه بریتانیا و پژوهشگر دوره‌های ساسانی و اشکانی اهدا و از دو بانوی دیگر سازمان میراث فرهنگی حمیده چوبک (رئیس سابق پژوهشکده باستان‌شناسی) و فریده شیرخدایی (مدیر کتابخانه موزه ملی ایران) تقدیر شد.

جبرئیل نوکنده، مدیرکل موزه ملی ایران در سخنانی کوتاه با اشاره به تقدیر از این سه بانوی میراث فرهنگی ایران، روز یکشنبه را روز «موزه ملی ایران» دانست.

محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی نیز در سخنانی به اشاره به تندیس دکتر نگهبان اظهار کرد: همه ما مدیون زحمات دکتر نگهبان هستیم. او از افراد برجسته‌ای بود که با انجام  کارهای میدانی کمک زیادی به علم باستان‌شناسی کرد.

وی همچنین با اشاره به تقدیر از سه بانویی که در زمینه باستان‌شناسی فعالیت کرده و هر یک به نوعی به  موزه ملی ایران خدمت کرده‌اند، افزود:‌ این رویداد نشانه خوبی از سهم بانوان در انجام کارهای بزرگ خواهد بود.

وستا سرخوش، موزه‌دار موزه بریتانیا

سرخوش، سفیر تاریخ و فرهنگ ایران در بریتانیا

هایده لاله، باستان‌شناسی و رئیس سابق موزه مقدم، در سخنانی «وستا سرخوش» را سفیر علمی و فرهنگی ایران در انگلیس دانست که در طول زندگی‌اش در شرق و غرب و تعمق در بررسی اندیشه‌ها و تجربه‌ها به درستی می‌داند که شناساندن بُن‌مایه‌های فرهنگی و دفاع درست و عقلانی از منافع ملی و فرهنگی ایران، در عرصه پرچالش جهانی امروز، امکان بالفعل کردن  توان بالقوه مردم را برای حضور و تاثیر در عرصه‌های ملی، جهانی دارد.

این مدرس دانشگاه با بیان این‌که این قدم‌ها گفتمان و مشارکت فرهنگی و اجتماعی خلاق و سازنده‌ای را رقم می‌زند، افزود: او در این راه هر دو رسالت علمی و اجتماعی‌اش را برای شناساندن فرهنگ و تمدن ایران در هر دو عرصه ملی و منطقه‌ای و بین‌المللی با موقعیت تمام به پیش می‌برد و در این راه از هر گونه تلاشی دریغ نمی‌کند.

وی، «سرخوش» را فرزند خلف خانواده‌ای با بُن‌مایه‌های قوی و آشنا با آداب و رسوم و فرهنگ ایرانی دانست که هرچند به غرب رفت و با پشتوانه تحصیلات درخشان در بهترین مراکز و دانشگاه‌های اروپایی به ویژه در آلمان و انگلیس درحوزه باستان‌شناسی، میراث فرهنگی و مطالعات شرق‌شناسی و ایران‌شناسی پرداخت، اما با فعالیت مستمر علمی اصلی‌اش در موزه بریتانیا نقشی اساسی در شناساندن جایگاه ایران در حوزه فرهنگی و تمدنی ایفا کرد و با حضور موثر در این نهاد معتبر  و دیگر مراکز چه در ایران سیاسی و ایران فرهنگی و سطح جهانی توانست زمینه ارتباطات بین‌الملل درست و درخور ایران، در حوزه علمی و فرهنگی مرتبط با شرق شناسی و ایران‌شناسی در سطحی وسیع فراهم کند.

لاله معتقد است: "وستا سرخوش" جایگاه ایران را در عرصه‌ی بزرگ فرامنطقه‌ای می‌بیند و به خوبی به این امر واقف است که شناخت دقیق آثار و پهنه‌ی فرهنگی خلق آثار و سیر تحول و شناساندن این مهم به جامعه علمی و فرهنگی و رکن اصلی حفاظت میراث فرهنگی و در نهایت پایداری و آبادانی سرزمین و حفظ هویت فرهنگی و ملی در عرصه‌ی پرچالش جهانی است، بنابراین یکی از وجوه بارز و مهم در تحقیقات علمی وی بررسی روشمند و همسنگ داده‌ها در هر دو حوزه میراث مکتوب و غیرمکتوب و سنجش و تحلیل آن در بستر جغرافیایی، تاریخی و فرهنگی است.

او اظهار کرد:  نگاهی گذرا به انتشارات و فعالیت‌های وی که اهداف علمی او را در حوزه فعالیت‌اش آشکار می‌کند، نشان می‌دهد که او چگونه با وسواس و دغدغه فراوان  رویکرد جهانیان را به ایران رصد می‌کند و مراقب جایگاه ایران و نشر واقعیت و حفظ منافع ملی و فرهنگی کشور در عین احترام به دیگر فرهنگ‌هاست.

وی، «وستا سرخوش» را فعال در حوزه میراث فرهنگی و در مقابل چالش‌های داخلی و خارجی دانست و گفت: او دل در گرو شناساندن هویت فرهنگی به مردم و توجیه تاثیر مثبت حفظ آن درزندگی روزمره  مردم دارد، بنابراین او از رسالت اجتماعی‌اش فروگذار نیست و در فهم اصالت فرهنگ و سیر تحول فرهنگ بشری شرق و غرب را در نظر می‌گیرد و به دور از نگرش های یک جانبه از روزنه مواد و میراث فرهنگی به نتایج تاریخی و درخور توجهی می‌رسد.

مهدی رهبر باستان‌شناس پیشکسوت

مهدی رهبر، باستان‌شناس پیشکسوت نیز در سخنان کوتاهی با تقدیر از حضور  موثر وی در حوزه میراث‌فرهنگی بیان کرد: ویژگی‌های دکتر سرخوش به عنوان یک ایرانی همیشه مورد احترام بوده است، مهربانی، سادگی بی توقع بدون او برای ما مثال‌زدنی است.

وی سرخوش را «سفیر ایرانی برای میراث فرهنگی»  دانست و افزود:  با وجود سال‌ها زندگی در غرب، زمانی که به ایران می‌آید نه تنها هیچ لهجه‌ای ندارد بلکه فارسی سلیس صحبت می‌کند و حتی فرزندانش فارسی را به خوبی مادر خود صحبت می‌کنند. این‌که او ایرانی مانده است برای ما جای افتخار دارد.

وستا سرخوش نیز در زمان اهدای لوح نگهبان به وی در سخنانی کوتاه گفت: این تندیس برای من تا پایان عمر یک افتخار محسوب می‌شود، هر چند بزرگان زیادی هستند که باید قبل از من این لوح را بگیرند.

به گزارش ایسنا، همچنین در چهارمین همایش باستان‌شناسی و هنر ساسانیان مقالاتی با عناوین: «منظر باستان شناسی فارس، اهمیت، حفاظت و چالش‌های پیش رو» توسط محمد حسن طالبیان، «تاریخگذاری سه بنای ساسانی فارس براساس سن‌سنجی رادیوکربن» توسط علی‌رضا عسگری چاوردی و مرتضی جمالی، «نگاهی به ریشه‌های هنر ساسانی» توسط شاهرخ رزمجو ، «از ورثرغنه تا وهران و بهرام» توسط وستا سرخوش و «سبک شناسی نقوش برجسته ساسانی نیز توسط میلاد وندایی ارائه شد.

بر اساس این گزارش پیش از این نیز نشان دکتر عزت‌الله نگهبان به افرادی چون تورج دریایی - کارشناس دوره‌ی ساسانی و رئیس مرکز ایران‌شناسی دانشگاه کالیفرنیا - ، صادق ملک شهمیرزادی –باستان‌شناس محوطه سیلک – اهدا شده بود.

تقدیر از سه بانوی فعال در حوزه موزه‌داری و باستان‌شناسی 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha