به گزارش ایسنا، حسین سالارآملی در دوازدهمین گردهمایی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی که امروز (۱۵ شهریور) به میزبانی دانشگاه رازی کرمانشاه آغاز به کار کرد، با بیان اینکه امروز دانشگاهها سه کارکرد اصلی دارند، اظهار کرد: این کارکردها شامل تولید علم، توسعه و تمدنسازی در منطقه و کل کشور و مهمتر از همه کارکرد فرهنگی است.
او کارکرد فرهنگی را مادر سایر کارکردهای دانشگاهها دانست و افزود: یکی از زیرساختهای کارکرد فرهنگی دانشگاهها زبان و ادبیات فارسی است.
قائممقام وزیر علوم در امور بینالملل با اشاره به اینکه اخیرا کارکرد چهارمی هم برای دانشگاهها تعریف شده که آن دیپلماسی علمی بر مبنای قدرت نرم است، یادآوری کرد: چارچوب این دیپلماسی علمی را وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تعیین میکند، اما مهمترین پایه آن همین زبان و ادبیات فارسی است.
سالارآملی در ادامه از راز ماندگاری زبان و ادبیات فارسی از دیدگاه استادان برجسته دنیا یاد کرد و ادامه داد: یک استاد دانشگاه در ایروان ارمنستان عقیده دارد این راز ماندگاری ناشی از "انسانی" بودن زبان و ادبیان فارسی است که تمام جنبههای رشد و تعالی سبک زندگی انسانی را در چارچوب جغرافیای ایران و دنیا در نظر دارد.
وی اظهار کرد: در زبان و ادبیات فارسی حتی تکلیف این دنیا و آخرت هم مشخص است و به پایین بودن ارزش این دنیا و اهمیت دنیای دیگر اشاره شده که نمونه آن را در اشعار بزرگانی مانند حافظ، سعدی و... میبینیم.
قائم مقام وزیر علوم در امور بینالملل بعد دیگری را که در زبان و ادبیات فارسی توسعه پیدا کرده خردورزی و عقل دانست و تاکید کرد: در این خصوص هم اشاراتی در اشعار شاعران بزرگ ایران شده است.
سالار آملی با اشاره به اینکه در شعر و ادب ایرانی از جایگاه و ارزش انسان ایرانی هم یاد شده، تصریح کرد: نمونه این امر را در اشعار فردوسی در خصوص داستان رستم و اسفندیار داریم که در این داستان نشان داده میشود که ایرانی را نمیتوان به بند کشید و این نکته در زندگی امروز ما هم خود را نشان میدهد که مشابه آن را در شهادت شهید مدافع حرم "محسن حججی" داشتیم.
وی در ادامه با بیان اینکه زبان و ادبیات فارسی در زمانهای گذشته از حضور اعراب در ایران، حمله مغول، حضور عثمانیها و تیموریها و ... گزندی ندیده است، خاطرنشان کرد: اما امروز در برابر جنگ نابرابر و هجوم وحشتآوری به نام مدرنیسم قرار داریم که زبان و فرهنگ ما را به شدت تهدید میکند.
به گفته این مسئول، روزانه هزاران تکنولوژی تولید میشود که هریک ادبیات و فرهنگ خاص خود را دارند و اگر در برابر آنها مقاومت نکنیم، زبان و فرهنگ ما آسیب خواهد دید.
سالارآملی با اشاره به به اینکه وزارت علوم به تنهایی نمیتواند در برابر این هجوم مقاومت کند، تصریح کرد: در این خصوص نیازمند همکاری انجمنهای زبان و ادبیات فارسی و اندیشمندان این حوزه هستیم و البته وزارت علوم هم هرکاری که از دستش برآید کوتاهی نخواهد کرد.
قائممقام وزیر علوم در امور بینالملل معتقد است، برای مقابله با این هجوم، باید به ترویج زبان و فرهنگ فارسی بپردازیم.
وی اظهار کرد: اگر بتوانیم از این شرایط دشوار سربلند خارج شویم، زبان و فرهنگ فارسی تا ابد ماندگار خواهد بود.
انتهای پیام
نظرات