به گزارش ایسنا، در ابتدای مراسم بیست و چهارمین دوره تجلیل از خادمان نشر که عصر امروز (دوشنبه چهارم بهمنماه) در پژوهشکده فرهنک و هنر معماری برگزار شد، مجید غلامی جلیسه مدیرعامل موسسه خانه کتاب یاد خادمان درگذشته حوزه نشر را گرامی داشت و گفت:در طول تاریخ ایران و در هر دورهای بزرگانی داشتهایم که با عشق وافری که به کتاب داشتند، باعث توسعه چاپ و نشر کتاب شدند. اما متاسفانه آنگونه که باید تجربیات پیشکسوتان و خادمان نشر مکتوب نشده است تا به صورت آکادمیک به نسلهای بعدی منتقل شود و این دانش توسعه پیدا کند.
او ادامه داد: متاسفانه کتابهای مربوط به تاریخ نشر کشور ما به تعداد انگشتان دو دست است.اطلاعاتمان از سابقه نشر زیاد نیست و تنها ناشری که بخشی از تجربیات خودش را مکتوب کرده عبدالرحیم جعفری موسس انتشارات «امیرکبیر» است که کتاب ارزشمند «در جستجوی صبح» را نوشته است.
مدیرعامل خانه کتاب افزود:در دو سه سال اخیر با عنایت سیدعباس صالحی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد توجه ویژهای به ثبت تجربیات ناشران شده است. به طوری که در سه سال اخیر حدود 60 کتاب در این حوزه منتشر کردهایم.
او گفت: خانه کتاب اعلام آمادگی میکند که هر کدام از ناشران بخواهند تجربیاتشان را در قالب کتاب مکتوب کنند به آنها کمک کند.
در ادامه این مراسم از کتاب «تاریخ شفاهی کتاب» که به کوشش نصرالله حدادی منتشر شده و شامل گفتوگوهای او با چند ناشر پیشکسوت است، رونمایی شد.
سپس حدادی گفت: در گزینش دوستان برای درج تجربیاتشان در این کتاب نقشی نداشتهام. البته کتاب مجلدهای دیگری هم دارد. افسوس من این است که دیگر کسانی چون عبدالرحیم جعفری، علمی، باقر زاده و شیرازی را نداریم که از تجربیاتشان بهره ببریم. هر روزی هم که بگذرد و ما از تجربیات پیشکسوتان استفاده نکنیم، ضرر کردهایم.
او در ادامه اظهار کرد: ملاک انتخاب من در این کتاب این بود که ناشر قبل از 22 بهمن 57 به کار نشر فعالیت داشته باشد.
حدادی در بخش دیگری از سخنانش گفت: امروز وضعیت کتاب به بدترین شکل ممکن رسیده است. شمارگان کتاب به 20 نسخه و 100 نسخه کاهش پیدا کرده اما این جا دیار عاشقان است و هنوز عاشقان نشر به کارشان ادامه میدهند.
در ادامه این مراسم منوچهر حسنزاده مدیر انتشارات «مروارید» ناشران را ستونهای فرهنگ جامعه و پیاده نظام توسعه فرهنگی برشمرد و گفت: باید مجسمه دو نفر در پارکهای ما نصب شود یکی همایون صنعتی و دیگری عبدالرحیم جعفری موسس انتشارات امیرکبیر و انشاءالله کسی هم این مجسمهها را برندارد و البته امیدوارم انتشارات امیرکبیر به صاحب اصلیاش برگردد.
سپس احمد مسجدجامعی عضو شورای شهر تهران با اشاره به حادثه ساختمان پلاسکو و ایثار آتشنشانان گفت: پیشنهاد میکنم مکتوب کردن خاطرات آتشنشانان را در دستور کار قرار بدهیم.
او با بیان اینکه بسیاری از فرماندهان آتش نشانیها به آن معنی آتشنشان نیستند، اما آدمهای خوبی هستند اظهار کرد:در بین این افراد آدمهایی وجود دارد که تجربیات زیادی در این حوزه دارند و ما باید ببینیم چگونه میتوانیم درحوزه نشر قدردان زحمات آتش نشانان باشیم.
این عضو شورای شهر تهران سپس با اشاره به قدردانی مردم تهران از آتشنشانها گفت: مردم تهران جوانمرد هستند اما یک عده اصلا با تهرانیها دشمنی دارند. این افراد را رها کنید. آنها به نمایندگان تهران همینگونه نگاه میکنند. به آقای هاشمی رفسنجانی هم همین چیزها را میگفتند اما تهرانیها آدمهای خوبی هستند و اگر اتفاقی میافتد، گل میآورند و شمع روشن میکنند.
احمد مسجدجامعی سپس به دورههای اولیه برگزاری مراسم تجلیل از خادمان نشر اشاره کرد و یادآور شد: اولین لوح تقدیرها در این مراسم با امضای دکتر حسن حبیبی بود و فرد دیگری که در این قضیه نقش داشت، هاشمی رفسنجانی بود. در آن سالهایی که او رئیسجمهور بود پیشنهاد دادم که ما هر ساله ناشر برگزیده سال داشته باشیم. قبل از این ما چنین انتخابی را نداشتیم ولی فکر کردم چگونه میتوان بین ناشران و دیگران تفاوتی قائل شد. لازم دیدم برای ایجاد تفاوت لوح تقدیر ناشر برگزیده به امضای رئیسجمهور برسد. این مسئله را با دفتر رئیسجمهور مطرح کردم اما مورد استقبال قرار نگرفت.
او توضیح داد: در ادامه خودم با آقای هاشمی مذاکره کردم و تاکید کردم که اگر لوح ناشران به امضای رئیسجمهور برسد، تفاوت و اهمیت جایگاه ناشر دیده خواهد شد و خود ایشان با ناشران در ارتباط بود و در حوزه نشر مجله «مکتب تشیع» را قبل از انقلاب منتشر میکرد پذیرفت. این مسئله از کارهای بدیعی بود آقای هاشمی رفسنجانی در دوران ریاست جمهوری شان در حوزه فرهنگ انجام دادند. این در حالی بود که در آن زمان خیلی انتقاد میکردند که آقای هاشمی به حوزه فرهنگ اهمیت نمیدهد.
به گزارش ایسنا، در ادامه از خادمان نشر به شرح زیر تقدیر شد:
منوچهر حسنزاده مدیر انتشارات «مروارید»
سید حسن امامیان مدیر انتشارات «سرور» قم
اصغر سماک مدیر پخش «آیلار» از رشت
مهدی چرخابی مدیر پخش «گلفام» اصفهان
اردشیر هنربخش مدیر کتابفروشی «هنر»
مهدی نودهی راد مدیر کتابفروشی «فردوسی»
مهدی مژده مدیر کتابفروشی «مژده»
بهنام محمدی مدیر کتابفروشی محمدی از استان فارس
محسن کیانی نویسنده
نصرالله حدادی ناشر
ابوالفضل عربزاده ناشر
انتهای پیام
نظرات