علیرغم اینکه 90 درصد روغن خام که برای تولید روغن نباتی وارداتی است و طی چهار سال گذشته قیمت روغن خام مشمول کاهش 32 درصدی در بازارهای جهانی شده است، در بازار داخل قیمت روغن نباتی نه تنها هیچ کاهشی نداشته بلکه با درخواست افزایش قیمت از سوی صنایع همراه شد که البته به در بسته خورد.
به گزارش خبرنگار ایسنا، سال گذشته یک میلیون و 453 هزار و 100 انواع روغن خام مانند روغن سویا، آفتابگردان، نارگیل، پالم، ذرت و... به ارزش یک میلیارد و 276 میلیون و 600 هزار دلار از 19 کشور مختلف وارد شده است که از نظر وزنی 6.8 درصد و از نظر ارزشی 18.6 درصد کاهش را نسبت به سال 1393 تجربه کرده است.
چین، آلمان، اسپانیا، امارات، اندونزی، اوکراین، ایتالیا، برزیل، بلژیک، ترکیه، کره جنوبی، سنگاپور، سوئیس، روسیه، فرانسه، فیلیپین، مالزی، هلند و هند 19 کشور صادر کننده انواع روغن خام به ایران هستند که به نظر میرسد بازارهای روغن نباتی پس از تحریم برای ایران از نظر تعدد کشورهای صادرکننده بیشتر شده است.
روغن نباتی باز هم در بازار جهانی ارزان شد
جالبتر اینکه قیمت هر کیلوگرم روغن نباتی در سال گذشته با 12.6 درصد نسبت به سال 1393 کاهش پیدا کرد و به کیلویی حدود 88 سنت معادل 2600 تومان رسید که با نگاهی به قیمت این محصول طی سالهای گذشته میتوان دریافت که قیمت هر کیلوگرم روغن خام به طور میانگین در سالهای 1390 تا 1392 نیز رو به کاهش بوده است، چراکه همین آمار رسمی نشان میدهد قیمت هر کیلو گرم از این محصولات استراتژیک در سال گذشته نسبت به سالهای 1390 تا 1392 به ترتیب 32 تا 22 درصد ارزانتر شده است.
اما مشخص نیست با وجود کاهش مستمر چندین و چند ساله نرخ جهانی انواع روغن خام، چرا قیمت روغن نباتی در بازار داخلی ارزان نمیشود و حتی صنایع تولید کننده این محصول استراتژیک طی سال گذشته درخواست افزایش قیمت داشتند که منتفی شد.
البته صنعت روغن نباتی سال گذشته حواشی دیگری هم داشت و علی رغم اینکه تنظیم بازار این محصول از سوی وزارت جهاد کشاوزی به صاحبان آن واگذار شده بود، به دلیل اینکه صنایع روغن نباتی به تعهدات خود در زمینه خرید دانههای روغنی تولید داخل عمل نکردند، بازار روغن از آنها گرفته شد و پس از تغییر دبیر انجمن روغن نباتی و تعهد مجدد آنها با اجرایی شدن تفاهمهای گذشته، دوباره به بخش خصوصی برگشت.
انتهای پیام
نظرات