• چهارشنبه / ۱ اردیبهشت ۱۳۹۵ / ۱۵:۰۵
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 95020100383
  • خبرنگار : 71191

دوستداران میراث فرهنگی مطرح کردند

اولین واکنش‌ها به تخریب میراث مادها در همدان

اولین واکنش‌ها به تخریب میراث مادها در همدان

«درخواست می‌کنیم تا روشن شدن نتیجه کاوش‌ها و ارائه گزارش باستان‌شناسان، بیل‌های مکانیکی را از محوطه دور کرده و تخریب محوطه باستانی آقاجانی‌بیک را متوقف کنید و برای کاوش در این محوطه علاوه بر کارشناسان میراث فرهنگی از یک گروه بی‌طرف باستان‌شناس دعوت کنید تا شبهه‌ای برای معترضان و مجموعه مدیریت شهری باقی نماند.»

«درخواست می‌کنیم تا روشن شدن نتیجه کاوش‌ها و ارائه گزارش باستان‌شناسان، بیل‌های مکانیکی را از محوطه دور کرده و تخریب محوطه باستانی آقاجانی‌بیک را متوقف کنید و برای کاوش در این محوطه علاوه بر کارشناسان میراث فرهنگی از یک گروه بی‌طرف باستان‌شناس دعوت کنید تا شبهه‌ای برای معترضان و مجموعه مدیریت شهری باقی نماند.»

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، از روز گذشته (سه‌شنبه 31 فروردین) بیل‌های مکانیکی شهرداری همدان روی محوطه‌ی تاریخی «آقاجانی‌بیک» که به اعتقاد برخی باستان‌شناسان سند «مادی» بودن شهر همدان را در لایه‌های تاریخی خود دارد، هجوم آورده‌اند تا پارکینگی در این محوطه ساخته شود.

به دنبال این اقدام و بی‌توجهی شهرداری همدان به نامه‌هایی که از سوی میراث فرهنگی فرستاده می‌شود، حدود 50 نفر از فعالان حوزه میراث فرهنگی کشور و دبیران انجمن‌های میراث همدان، در نامه‌ای به اعضای شورای اسلامی شهر و شهردار همدان درخواست حضور یک تیم باستان‌شناس بی‌طرف برای بررسی محوطه‌ی تاریخی «آقاجانی بیک» - که گفته می‌شود احتمالا اسناد شهر مادی همدان در زیر آن قرار دارد - فرستاده شوند.

در این نامه آمده است: «همانطور که آگاهی دارید، دوستداران میراث فرهنگی و طبیعی در همدان و هنرمندان استان بارها دغدغه‌ها، مطالبات و پیشنهادهای خود را از طریق نامه، بیانیه و رسانه‌های جمعی بیان کرده‌اند و گوش مسئولان رسانده‌اند.

کُنشگران مدنی در همدان انتظار دارند به خواسته‌های برحق‌شان توجه شود و پاسخی قابل قبول از مدیران ارشد استان دریافت کنند، اما به نظر می‌رسد مدیران ارشد شهری و اعضای شورای اسلامی شهر توجهی به مطالبات مردمی در زمینه میراث فرهنگی و طبیعی ندارند.

این نادیده گرفتن خواسته‌ها را در نابودی «باغ و عمارت جواهری»، «باغ بدیع‌الحکما»، «باغ و عمارت ذوالریاستین» و از بین رفتن باغ‌های سرسبز همدان مشاهده کردیم. در روزهای گذشته نیز شاهد صخره‌برداری بخشی از تپه عباس‌آباد برای احداث هتل بودیم. همچنین ایجاد پارک‌سوار اتوبوس در بین 5 اثر ثبت شده میراثی را از به دستور مدیران شهری شاهد بودیم.

اما مهمترین اتفاق هفته جاری نابودی محوطه باستانی «آقاجانی‌بیک» است.

با اینکه بارها در رسانه‌ها به اهمیت باستانی محوطه «آقاجانی‌بیک» با اتکاء به آثار و نشانه‌های بدست آمده از این نقطه تاکید و درخواست کرده بودیم، پیش از خاکبرداری کاوش و عملیات نجات‌بخشی توسط باستان‌شناسان انجام پذیرد، اما صبح سه‌شنبه 31 فروردین‌ماه حضور ده‌ها کامیون و بیل مکانیکی در این محوطه ما را شوکه کرد و بار دیگر به این باور رسیدیم که مدیران ارشد شهری با میراث فرهنگی بیگانه‌اند.

با اینکه نمایندگان میراث فرهنگی طی نامه‌ای از شهرداری درخواست کرده‌اند تا به نتیجه رسیدن مطالعات باستان‌شناختی از خاکبرداری محوطه جلوگیری شود، اما متاسفانه تا پایان روز کاری بیل‌مکانیکی و کامیون‌ها در محوطه مشغول به کار بودند.

ما باور داریم که هرآنچه از میراث فرهنگی در دستان ماست، امانت آیندگان است، سرمایه بی‌بازگشت و شاهرگ حیاتی گردشگری ماست. پس نباید برای چاره‌اندیشی مشکلات شهری، راه حل فوری را در تاراج و تخریب میراث بی‌بازگشت دید. حفظ و حراست میراث و استفاده از آن در توسعه گردشگری می‌تواند همدان را به یکی از پر بازدیدترین نقاط دنیا تبدیل کند و نابودی آن فقط نفرین آیندگان را نصیب ما خواهد کرد.

ما مخالف توسعه معقول شهر نیستیم. ما نمی‌گوییم به طور کلی ساخت‌و‌ساز در شهر تعطیل شود، اما انتظار ما این بوده و هست که مجموعه شهرداری و شورای شهر به دلیل خاستگاه مردمی از منافع مردم در زمینه میراث طبیعی و فرهنگی دفاع کنند، اما متاسفانه تاکنون چنین نبوده است.

ما امضاء کنندگان این بیانیه ازشما اعضای محترم شورای اسلامی شهرهمدان به عنوان تصمیم‌سازان مدیریت شهری و از شهردار محترم به عنوان مجری درخواست داریم:

1 - تا روشن شدن نتیجه کاوش‌ها و ارائه گزارش باستان‌شناسان بیل‌های مکانیکی را از محوطه دورکرده و تخریب محوطه باستانی آقاجانی‌بیک را متوقف کنید.

2 - برای کاوش در این محوطه علاوه بر کارشناسان میراث فرهنگی از یک گروه بی‌طرف باستان‌شناس دعوت به عمل بیاید تا شبهه‌ای برای معترضان و مجموعه مدیریت شهری باقی نماند.

3 - از آنجا که رینگ اول و دوم شهر همدان بر روی بستر شهر کهن هگمتانه برپا شده است، همه ساخت و سازها چه دولتی و چه خصوصی با نظارت و مجوز اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری صورت بگیرد.

امید است با دستور و اقدام سریع برای حفظ میراث فرهنگی و طبیعی، حکایت نوشدارو پس از مرگ سهراب را در همدان شاهد نباشیم.»

** اسامی امضاکنندگان این نامه نزد ایسنا محفوظ است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۵-۰۲-۰۱ ۱۵:۵۰

خدا ازشون نگذره