معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گفت: در طول یک سال و نیم برای برنامه ششم توسعه، برنامهای جامع آماده کردیم که دچار چالش شده و به برنامه اضافه نشد.
به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، محمد حسن طالبیان، برنامه تهیه شده برای برنامه ششم توسعه را یک رفرنس کامل برای سازمان میراث فرهنگی و گردشگری دانست و افزود: متاسفانه در بحث گنجاندن برنامه سازمان میراث فرهنگی به طرح ششم توسعه چالش ایجاد شد که به این اتفاق اعتراض کردیم، بنابراین گفتند حتما این قضیه را مدنظر قرار میدهند. در نتیجه تا برطرف شدن چالش یکسری مجوزهای دارای اهمیت مانند مجوز دادسراهای میراث فرهنگی، ضابطان میراث فرهنگی، آموزش ظرفیتها میگیریم.
وی در ادامه اهمیت کار و همکاری بین دستگاهی و مشارکت ذی نفعان با یکدیگر را مهم دانست و تاکید کرد: باید این نوع همکاریها رخ دهد تا بتوانیم به موفقیتهای بزرگ برسیم.
او با طرح این پرسش که چطور باید تعادل منطقی بین مسیر توسعه و مسیر حفاظت ایجاد شود گفت: وظیفه ماست که این رفت و آمدها را داشته باشیم، ما حتی نیازمند استفاده از تجربههای بینالمللی هستیم.
طالبیان که صبح امروز (سهشنبه 1 دی) در مراسم افتتاحیه «همایش پژوهشهای باستانشناسی حوضه آبگیر سد سیمره» در موزه ملی سخن میگفت، با اشاره به اینکه در ظاهر پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی از معاونت میراث فرهنگی جدا است افزود: ما نیاز داریم به اینکه بحث احیا و حفاظت در کنار هم باشند و از دستگاههای مختلف کمک بگیریم.
وی نمونه این همکاریها را عبور ریل قطار از کنار نقش رستم دانست و گفت: در زمانی که کلنگ آغاز این پروژه زده شد، همه به صورت بخشی به آن نگاه میکردند، اما وقتی با مشاوران صحبت کردیم به راه حل رسیدیم و همکاریها باعث اتفاقات مثبت شد. از نظر فنی و کارشناسی همیشه راه حلهای بهتری وجود دارد تا بتوانیم ثروتهای عظیم فرهنگی و میراث فرهنگی را حفظ و توسعه را در کنار آن داشته باشیم.
* خرابکاریها را به قصد قربه الی الله انجام میدهند
به گزارش ایسنا، سید محمد بهشتی، رئیس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی نیز در صحبتهایی با اشاره به اینکه 90 سال است مردم ما سرزمین خود را بدترین سرزمین دنیا معرفی میکنند و دائم در حال مقایسه آن با نقاط دیگر دنیا هستند، گفت: در صورتی که هزاران سال پیش ما هیچ گاه سرزمین خود را غلط نمیدانستیم و آن را بهترین مکان تلقی میکردیم. متاسفانه امروز یک اشکال در ذهن ما وجود دارد و تا زمانی که درست نشود این بحثها ادامه دارند.
او نسل امروز را مقصر دانست و افزود: این نسل دچار سوء تفاهم شده است، بسیاری از خرابکاریها را در سرزمینمان قربه الیالله انجام میدهیم و راهمان را کج میکنیم.
بهشتی با اشاره به برخی اقداماتی که تعدادی از کشورهای اروپایی برای بدنام کردن ایران انجام میدهند، افزود: متاسفانه برخی از ایرانیها راه اروپاییها را در پیش گرفتهاند و سعی میکنند کشور توسعه یافتهمان را بد جلوه دهند، در حالی که این سرزمین متفاوت با سرزمین اروپاییها است. ما نمیتوانیم راه اروپاییها را برای ایرانمان جلو ببریم.
رئیس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی نسبت موضوع میراث فرهنگی و توسعه را در سه حالت دانست و گفت: در نخستین حالت میراث فرهنگی یک ضد توسعه تلقی میشود و افراد و دستاندرکاران آن ضد میراث فرهنگی هستند که این باعث بسته شدن درها شده است.
او افزود: معتقدم در این حالت میراث فرهنگی و محیط زیست را در سولههای در بسته نگه داشتند تا مزاحم توسعه نباشند، در واقع این اتفاق در طول 90 سال گذشته به طور دائم رخ داده است، اما خوشبختانه در حال دور شدن از حالت نخست هستیم.
وی مناسبات حُسن همجواری بین میراث فرهنگی و طرحهای توسعه را حالت دوم دانست و بر لزوم کمک برای جلو بردن این رفتار تاکید کرد و گفت: آرزو میکنم وارد مرحله سوم شویم تا بدانیم که چرا قصد حفظ داریم؟ آیا فقط بحث غرور ملی و افتخار است یا آنچه که در تاریخ و زیست سرزمینمان وجود داشته متعلق به ماست.
بهشتی افزود: اگر درست تامل کنیم، یافتههای باستانشناسی بسیار ارزشمندی از محوطههای تاریخی مختلف به دست میآیند که توسعه را مبتنی بر اندازههای سرزمینمان میدانند. در واقع ما باید مانند چشم خود از میراث فرهنگی حفاظت کنیم. هرکدام از یافتههایی که در کاوشهای باستانی به دست میآوریم، باید به درد توسعه بخورد.
او در پایان از مسئولان وزارت آب و نیرو تقاضا کرد تا در آیندهای نزدیک جلسات حضوری برگزار کنند و با یکدیگر بحث داشته باشند تا به نتیجه برسند.
به گزارش ایسنا، در پایان مراسم افتتاحیه این همایش دو روزه که تا فردا بعدازظهر (دوم دی) ادامه دارد، از سرپرستان هیاتهای کاوش تقدیر شد و در ادامه نمایشگاههای یافتههای کاوشهای باستان شناسی و سیمره افتتاح شد.
در این همایش دو روزه نتایج عملیاتهای نجات بخشی در محوطههای گوناگون مانند «چم قوله»، «چیاسبز شرقی و غربی»،« برزقلا»، «برزقواله»، «قلعه گوری» و «غار مربز چیاسبز» که همگی آنها در منطقه بزرگ سد سیمره قرار دارند، ارائه میشود.
انتهای پیام
نظرات