معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری معتقد است، نسیم بهاری به سمت خانهها و بناهای تاریخی در حال وزیدن است، نسیمی که به نظر میرسد با همکاری و همدلی دستگاههای مختلف برای نجات خانههای تاریخی و اررشمند همسو است و از تخریبهای گاه و بیگاه آنها قرار است جلوگیری کند.
محمد حسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری که روز دوشنبه دقایقی را مهمان غرفهی خبرگزاری ایسنا در نمایشگاه مطبوعات بود، در این رابطه به خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا توضیح داد: بالا رفتن ارزش افزوده زمین در کلانشهرهایی مانند تهران باعث جرقه زدن فکرهای اقتصادی برای ساختوسازهای جدید و تخریب بناهای قدیمی و حتی ارزشمند میشود.
وی اظهار کرد: باید توجه داشت که از این دسته بناهای تاریخی در اختیار نهادهای مختلفی مانند آموزش و پرورش، بنیاد شهید، بنیاد مستضعفان یا ستاد فرمان امام (ره) است و آنها با توجه به نیازشان تصمیم به تغییر کاربری و حتی گرفتن پروانه برای تخریب و نوسازی میکنند.
طالبیان با تاکید بر این که بیشتر این اتفاقها در کلانشهر تهران در حال اتفاق است و تا جاییکه ارزش زمین بالا برود، این تغییرات نیز انجام میشود بیان کرد: این در حالیست که اگر در شهری مانند میبُد بنایی تاریخی را تخریب کنند، قطعا ارزش بنای جایگزیناش پائینتر میرود، چون بحثهای اقتصادی آن کمتر است.
معاون میراث فرهنگی همچنین با تاکید بر تحکیم قوانین برای لزوم صدور پروانه در قبال هرگونه اقدام مشابهی گفت: اگر اعضای کمیسیون ماده 5 نسبت به اینگونه اتفاقات آگاهتر باشند، به راحتی میتوانند بناهای تاریخی را حفظ کنند.
وی با اشاره به بحث موضوع انتقال پادگانها به خارج از شهر نیز اظهار کرد: نمونهی بارز این قضیه پادگان «07» خرمآباد و اصطبلهای پادگان باقیمانده از دورهی رضاخان بود. برای این بنای تاریخی برای نخستینبار با همکاری مجموعه نیروی زمینی، استانداری، شهرداری، وزارت راه و سازمان میراث فرهنگی طرحی تهیه شد که ضمن حفظ منافع در شهر، بخش فرهنگ و میراث فرهنگی نیز مدنظر قرار گرفت تا در کمیسیونها و کمیتههای فنی میراث فرهنگی و وزارت راه بررسی و پس از آن به شورای عالی میراث فرهنگی برای بررسی و اظهارنظر نهایی فرستاده شود و همه این بحث را پذیرفتند.
طالبیان در ادامه با تاکید بر این که در حال حاضر مدیریتهای شهری باید به کمک این کار بیایند، ادامه داد: از یک سال گذشته تا امروز، در کمیسیون ماده 5 خوشبختانه موضوعی را ندیدهام که بخواهند مجوز تخریب بگیرند. در حالیکه در شهرهای بزرگ مانند تهران، تمنای ساخت و ساز زیاد است.
طالبیان که در غرفه خبرگزاری دانشجویان صحبت میکرد، در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا که «آیا جلساتی که آقای حجت در این زمینه با ستاد فرمان امام (ره) آغاز کرد، به نتیجهای نرسیده که چنین طرحی برای نجات بناهای تاریخی دارید؟» بیان کرد: جلساتی که با دستگاههای مختلف برگزار میشود یک بحث قضیه است، البته آنها را پیش میبریم. اما گاهی اوقات مجموعهها، تمناهای خود را دارند و در کمیسیون ماده 5 بررسی میکنند که این اتفاق برای آنها روی میدهد.
وی تاکید کرد: تا جایی که دیدهام، ترجیح استانها نیز این است که بناهای فاخر خود را از ساخت و ساز دور کنند، چون ارزشش کمتر میشود. پس معتقدم چنین اقداماتی میتواند نتیجهبخش باشد.
او اظهار کرد: باید مدیریت شهری، ذیمدخلان و ذینفعها آگاه باشند که ثروت میراث فرهنگی ارزش بیشتری از تخریب آنها دارد. در واقع باید به طور دائم به دنبال راهحل باشیم تا بناها را به فضای مهم شهری تبدیل کنیم. ما با همه دستگاهها، از نظامی تا دستگاههای دولتی و غیره میتوانیم وارد عمل شویم.
طالبیان در پایان تأکید کرد: معتقدم یک نسیم بهاری برای حفظ میراث فرهنگی در حوزه مدیریت شهری و در دستگاههای مدیریتی مختلف میوزد و در واقع دستگاههای مختلف میخواهند که آثار شهریشان را حفظ کنند.
شهریور ماه دو سال پیش بود که با قرار گرفتن «خانه تاریخی مهدوی» در همسایگی خانه «پیرنیا» در فهرست مزایدههای ستاد فرمان امام (ره) و منتشر شدن اخبار آن و دلنگرانیهای دوستداران میراث فرهنگی، این سازمانِ متولی به این نتیجه رسید که باید راه مذاکره با اینگونه نهادها که برخی بناهای قرار گرفته در اختیارشان از زمان پیروزی انقلاب اسلامی تاریخی و ارزشمند بودند را باز کند.
بناهایی که به دلیل نیاز دستگاههای تحت مدیریتشان هر لحظه بیم آن میرود که یا شبانه تخریب شوند یا در فهرست مزایدههایی که بین رسانهها دیده نمیشوند، قرار گرفته و تخریب شوند.
انتهای پیام
نظرات