• شنبه / ۴ مهر ۱۳۹۴ / ۱۰:۵۸
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 94070401494
  • خبرنگار : 71191

/فاجعه منا/

فاجعه کشتار حجاج از زبان یک مدیر کاروان

فاجعه کشتار حجاج از زبان یک مدیر کاروان

«ما از وقت حرکت از وادی محسر در آخر مشعرالحرام بعد طلوع آفتاب در ساعت 6:15 صبحِ فاجعه، راه یک‌ساعته تا محل شیطان‌ها را حدود دو ساعته طی کردیم، در طول مسیر یک آب‌سرد کن مجهز و دارای آب نبود و این خود دقیقا تقویت کننده ایجاد فاجعه بود، چرا که حاجیان در شدت گرما به زیر آفتاب از امکان نوشیدن آب محروم بودند. بی‌حالی و بی‌رمق شدن را در چهره حاجیان می‌شد دید که بالاخره با ترافیک جمعیت و ازدحام فاجعه تاریخی رقم خورد.»

«ما از وقت حرکت از وادی محسر در آخر مشعرالحرام بعد طلوع آفتاب در ساعت 6:15 صبحِ فاجعه، راه یک‌ساعته تا محل شیطان‌ها را حدود دو ساعته طی کردیم، در طول مسیر یک آب‌سرد کن مجهز و دارای آب نبود و این خود دقیقا تقویت کننده ایجاد فاجعه بود، چرا که حاجیان در شدت گرما به زیر آفتاب از امکان نوشیدن آب محروم بودند. بی‌حالی و بی‌رمق شدن را در چهره حاجیان می‌شد دید که بالاخره با ترافیک جمعیت و ازدحام فاجعه تاریخی رقم خورد.»

به گزارش خبرنگار حج و زیارت ایسنا، مرتضی باقری‌فرد، مدیر یکی از کاروان‌های تهران که تجربه حضور در 35 حج تمتع را دارد،‌ در متنی که در اختیار خبرگزاری ایسنا قرار داده، درباره‌ی وقوع فاجعه‌ی «منا» آورده است:

«یک روز از حادثه کشتار مکه می‌گذرد، عمق فاجعه بر روح و جان حاجیان کاملا سنگینی کرده است. در حرم امن الهی که برای حیوانات احکام فقهی بیان شده است، مثلا امام صادق (ع) می‌فرماید: «کلاغ را نمی‌شود کشت، بلکه در صورت مزاحمت به طرفش سنگ پرتاب می‌شود تا بگریزد.» یا «قاتلِ پناه برده به حرم مورد قصاص در حرم قرار نمی‌گیرد»، متاسفانه ضیوف الرحمن و حاجیان عاشق دیدار محبوب و دلدادگان عرفات و مشعرالحرام و منا با اعتماد به وجود امنیت در سرزمین وحی به علت کم تدبیری، بی‌مبالاتی، بی‌مسئولیتی و کم‌تعهدی حکومت عربستان در فاجعه‌ای تاریخی در لباس احرام مظلومانه زیر دست و پا کشته شدند.

1- از سال 1400 قمری در طول 36 حج تمتع مسیر تردد حجاج از ورودی منا به سمت انتهای منا یعنی محل جمرات و شیطان‌ها بسیار تغییرات مختصری یافته است. من در طول این 36 سال از همین خیابان عبور کرده‌ام و اتفاقات ناگواری را به شخصه شاهد بوده‌ام، حدود 20 سال در همین خیابان‌های باریک منتهی به جمرات، تردد اتوبوس‌ها و ماشین‌ها در میان پیاده‌روی حاجیان فاجعه‌آور بوده است، به گونه‌ای که بارها تا مرحله مرگ را تجربه کرده‌ام.

آنقدر فشار زیاد می‌شد که مردم بین اتوبوس‌ها و حلبی‌های کنار خیابان‌ها آن‌چنان فشرده می‌شدند که بسیاری از اوقات تحت فشار توده‌ی حاجیان، حلبی‌ها و نرده‌های آهنی تخریب شده و حاجیان به چادرهای اطراف خیابان‌ها می‌ریختند که اکثرا خیمه‌های مصری‌ها، الجزایری‌ها، پاکستانی‌ها، هندی‌ها و افارقه بوده است.

سال‌های قبل آن‌چنان این اتفاق تکرار می‌شد که فقط دو کار در این دو خیابان به موازات یکدیگر انجام شد؛ اول حرکت اتوبوس‌ها را متوقف می‌کردند که اصولا اجازه دادن به تردد ماشین در میان جمعیت فقط از فکر و عقل معیوب ساخته است.

دوم، با احتمال اینکه ممکن است ازدحام جمعیت منجر به فشار و تخریب حفاظ کاروان‌های دو طرف خیابان شود اقدام به محکم کردن میله‌های آهنی حفاظ‌های دو طرف خیابان می‌کردند، یعنی به جای ایجاد امنیت برای حاجیان پیاده‌رو در این مسیر، راه‌های فرار حاجیان را در صورت بحران ازدحام می‌بستند و اقدامی که دقیقا حاکی از عدم صلاحیت در انجام امور فنی و مهندسی در تسهیل تردد حاجیان بود.

2- گاهی تعداد حاجیان ایران 150 هزار نفر هم بوده است، در همه این 36 سال بنده تماما از همین خیابان تردد داشته‌ام. واقعا سوال اساسی این است آیا در کنار طرح توسعه مسجدالحرام و طواف و غیره آیا نباید مسیر تردد حاجیان از مشعر‌الحرام و منا گسترده شود ؟ آیا این جمعیت میلیونی استحقاق تردد پیاده از اتوبان‌های دو و سه طبقه را ندارند؟

بنده همراه حاجیان همه ساله شاهد استرس و تشویش و پریشانی حاجیان بیت‌الله الحرام بوده‌ام که صرفا به خاطر عبور از همین خیابان‌ها در مسیر منا به شدت دچار فشار و ازدحام بوده‌اند.

3- با توجه به طرح توسعه مکه و این‌که گفته می‌شود سال آینده حج پذیرای شاید حدود 5 میلیون حاجی باشد، واقعا با توجه به محدودیت زمین در عرفات و مشعر و منا، چرا کشورهای مختلف راجع به اسکان 5 میلیون نفر در منا سوال نمی‌کنند و چرا مقامات عربستان جهان را بی‌نیاز از بیان توضیح می‌دانند؟

4- با توجه به این‌که از امسال یعنی سال 1394 به مدت 12 سال حج در شدت گرما برگزار می‌شود، تا حج به اردیبهشت برسد، چرا کمترین تمهیداتی برای مقابله با شدت گرما گرفته نمی‌شود؟ ما از وقت حرکت از وادی محسر در آخر مشعرالحرام بعد طلوع افتاب در ساعت 6:15 صبح فاجعه، راه یک‌ساعته تا محل شیطان‌ها را حدود دو ساعت طی کردیم و در طول مسیر یک آب‌سرد کن مجهز و دارای آب نبود و این خود دقیقا تقویت کننده ایجاد فاجعه بود، چرا که حاجیان در شدت گرما به زیر افتاب از امکان نوشیدن آب محروم بودند.

بی‌حالی و بی رمق شدن را در چهره حاجیان می‌شد، دید که بالاخره با ترافیک جمعیت و اردحام فاجعه تاریخی رقم خورد.

5- متاسفانه تا کنون سندی مبنی بر پاسخگو بودن مقامات عربستان نسبت به تحولات حج و طرح‌های توسعه حرم و برگزاری مناسک حج منتشر نشده است. ضمنا دولت‌های کشورهای مختلف جهان مخصوصا اسلامی هم متاسفانه حداقل بخاطر سرنوشت حاجیان خود نیز به جد و استوار و قاطع از عربستان خواهان توضیح و پاسخگویی و تبیین و توجیه امور مربوط نبوده و نیستند.

6- طبق مسموعات قابل ملاحظه که برای این بنده ناقابل کاملا قطعی است، اختلافات سیاسی و نگاه تند مذهبی بخشی از ماموران بخش‌های مختلف عربستان در افزایش تعداد کشته‌های ایرانی موثر بوده است. با حذف جزییات به صراحت اعلام می‌کنم که با تعصب جاهلیت و غیر انسانی نسبت به کمک‌رسانی به مجروحان ایرانی عمدا تعلل شده است.

هستند افرادی از مجروحان ایرانی از عزیزان اهل سنت که در صحنه مکرر شنیده‌اند که اگر مجروح ایرانی است بذارید جان دهد و بمیرد. طبعا این رفتار را بنده بعنوان رفتار رسمی دولت عربستان تلقی نمی‌کنم، بلکه به عنوان جریان افراطی در درون نیروها کاملا مشهود بوده است.

7- عدم آمادگی برای بحران آن‌هم در حج به هیچ عنوان پذیرفته و قابل توجیه نیست و اینکه عصر حادثه هنوز مجروحان بین جنازه‌ها مخلوط بوده‌اند، نشان دقیق از کمترین آمادگی می‌کند. در واقع بیشتر کشته‌ها در مرحله بعد اتفاق افتاده که به فریادشان نرسیده‌اند.

8- واقعا اگر اخبار منتشره صحت داشته باشد، عمق فاجعه در حد جهانی قابل ثبت است و باید مجامع بین‌المللی را به دخالت دعوت کرد. براساس شنیده‌های من‌الساعه آمار کشته‌های ایرانی بیش از 150 نفر و مفقودان حادثه نیز 365 نفر هستند که در صورت تبدیل این مفقودان به کشته، یک فاجعه بزرگ را باید شاهد باشیم. طبعا آمار بالای کشته‌های حجاج فارغ از ملیت نیز برای همه اهمیت دارد.

9- بحث کمبود نیروهای اورژانس و خدمات رسانی پزشکی در این ماجرا و نداشتن تمهیدات جدی مساله‌ی بسیار مهمی است و در بررسی ایجاد این فاجعه انسانی نقش و جایگاه مهمی دارد. در مهمترین روز مناسک حج و مهمترین ساعات حج که دقیقا پنج ساعت بعد از طلوع خورشید روز عید قربان محسوب می‌شود و تمام حاجیان روانه منی و سنگ‌زدن هستند و سال‌ها فاجعه کشتار در رمی جمرات اتفاق افتاده و تکرار حوادث محتمل بوده، عدم وجود تمهیدات پزشکی و امداد و درمان یک نقص غیر قابل بخشش است.

از ضعف شدید در رسیدگی درمانی و اورژانس آن‌قدر حکایت‌های مبسوط گزارش می‌شود که جز بلاهت و حماقت را در اهتمام نیروهای مربوطه به اثبات نمی‌رساند. ضمن اینکه عربستان هیچ‌گونه اجازه‌ای به کشورها حتی کشورهای حادثه دیده در خصوص رسیدگی درمانی نمی‌دهد و این حکایت از سرپوش گذاشتن بر عمق فاجعه دارد.

10- باید یک کمیته بین‌المللی و با حضور کشورهای آسیب‌دیده و بی‌طرف برای بررسی ماجرا تشکیل شود. این حادثه نشان از ضعف دولت‌ها و کشورها در تامین حداقل شرایط برای انجام عبادات و مناسک دارد.

11- در حج 36 سال قبل در همین ایام در حج بودم و شاهد کشته شدن حدود 400 حاجی در وقت سنگ زدن به شیطان در منا ...

و امروز مرثیه می‌خوانم بر خواهران و برادران حاجیم که از مکه به عرفات کوچ کردیم و در صحرای عرفات به شوق محبوب به کنج عبادت و راز و نیاز نشستیم. چقدر انسان‌های پاک سیاه و سفید و.. از تمام دنیا عاشقانه لباس ساده احرام بر تن داشتند. با اشاره حضرت دوست شبانه از عرفات به منی کوچ کردیم و بعد از دو روز اعمال فشرده به عشق عید قربان وارد منا شدیم و قبل از رمی جمرات و قربانی به مسلخ کشیده شدیم.

ما قربانی تعصب جاهلانه حکام مغرور زمین هستیم. ما سند بی‌کفایتی مدعیان اداره ملت‌ها و حجاجیم. ما با ساده‌ترین امکانات برای ورود به رحمت حق به حج قدم گذاشتیم و دردهای انسان‌ها و جوامع بشری را در عرفات و مشعر زمزمه می‌کردیم و حالا خود زخمی بر پیکر مجروح انسان مظلوم خاکیم.»

خدایا این مصیبت را به کجا ببریم که تا اعماق جانمان شرمنده روح لطیف حبیب محمد مصطفی هستیم که مکتب لطیف و نجات‌بخش او را با روح خشن و عصبیت‌های جاهلانه خود به عالم تبلیغ می‌کنیم.

مرتضی باقری فرد که به‌عنوان مدیر کاروان باسابقه در زمان وقوع فاجعه اخیر منا در مکان حضور داشته همچنین جزئیات این اتفاق تلخ و دردناک را پیش‌تر چنین توضیح داده بود؛ « امروز عید قربان دوم مهر ۱۳۹۴ طبق معمول، حاجیان از مشعرالحرام به سمت منا حرکت کرده و سپس به سمت جمرات محل سنگ زدن به شیطان راهی انتهای منی شدند.

علی‌رغم اینکه امسال تعداد حاجیان کمتر از سال‌های گذشته است، ولی براساس تجربه بیش از ۳۰ سفر حضور در حج احساس کردم شرایط غیر عادی است و ازدحام کاملا غیر طبیعی است. در مسیر جمرات در چند نقطه بخاطر ازدحام متوقف شدیم. گرمای شدید هم مزید بر علت بود. بنده سریعا نفرات حاجی گروهم را به قطار کرده و با شکافتن جمعیت به جلو حرکت کردیم و در واقع از معرکه خارج شدیم.

وقتی به جمره عقبه (شیطان بزرگ) رسیدیم شرایط خیلی سخت‌تر از سال‌های قبل نبود، یعنی اینکه ازدحام مسیر یک اتفاق غیر عادی و ناهماهنگ با اطراف جمرات بوده است ...

در خیابانی که عمدتا ایرانی‌ها، افریقایی‌ها؛ هندی‌ها و پاکستانی‌ها به سمت جمرات حرکت می‌کنند کاملا وضعیت غیر عادی محسوس بوده و بهم خوردن حال حجاج از ازدحام، ترافیک، نبود آب آشامیدنی و بسته بودن راه‌های خروجی خیابان به سمت جمرات شرایط ایجاد اتفاق وحشتناک کشتار حجاج را رقم زد.

علی‌رغم آنکه عربستان از نیروی هوایی و هلیکوپتر برای خدمات رسانی به حج بهره می‌برد، هیچ‌گونه نظارتی بر این بخش که مهمترین و شلوغ‌ترین بخش مناسک حج است صورت نگرفت، در حالی که با نظارت هوایی وقتی ازدحام جمعیت مشاهده شد، می‌توانستند عقبه جمعیت را قطع و جمعیت را به خیابان‌های اطراف و همچنین محل کاروان‌های مصری و افریقایی اطراف خیابان هدایت کنند. تمام نیروهای پلیس از افراد با سن کم تشکیل شده و فقدان تجربه و پختگی در برخورد به بحران مشهود بود.

کمترین آمادگی در نیروهای عربستانی مشاهده نمی‌شد، به طوری‌که با تاخیر چند ساعته صرفا با انتقال کشته‌ها پرداختند و بسیاری از مجروحان در بین کشته‌ها زنده زنده مرگ دلخراش را تجربه کردند. سخنان افرادی که عصر برای شناسایی جنازهها به مناطق مختلف رفته‌اند از نفس کشیدن مجروحان و استفراغ خون حکایت دارند. اتفاق تقریبا ساعت ۸ و ۴۵ دقیقه صبح رخ داد ولی ساعت ۴ عصر نبض مرده‌ها و مجروحان را می‌گرفتند.

عربستان سابقه مختومه ساختن چنین پرونده هایی را دارد، از جمله سال ۱۳۶۶ کشتار مکه و ۱۳۶۸ کشتار در تونل معیصم در منا. بعد از ظهر نیروهای باتجربه و مسن تر وارد صحنه شدند که البته کمی به جمع کردن صحنه کمک کرده است.

جو عمومی مکه و در بین حجاج بشدت خراب و ترس و استرس حاکم شده است و، احتمال اتفاقات بعدی از جمله در مسجدالحرام می‌رود. یعنی با مختصر سر و صدا مردم وحشت زده پا بفرار گذاشته و له و کشته شدن زیر دست و پا اتفاق مورد توقع است.

معتقدم حداقل ماجرا از اهمال‌کاری و عدم دقت نیروهای عربستان با توجه به تلاقی شرایط گرمی هوا با ازدحام در شلوغ‌ترین بخش اعمال حج صورت گرفته و نسبت دادن این نقض حرمت شهر مکه و منا که جزو حرم محسوب می‌شود به قضا و قدر الهی، فقط یک خیانت است.

امروز بر جنازه‌هایی اشک ریختم که دیروز در سرزمین عرفات در مقابل خداوند سبحان دست به تضرع بودند ...»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۴-۰۷-۰۴ ۱۲:۳۵

برگزاري مراسم و انتظامات حج بايد بين المللي شود

avatar
۱۳۹۴-۰۷-۰۴ ۱۶:۴۲

واقعا دست مريزاد ، اينم مثل تمام مسائل ديگه ...اگر همون سالهاي پيش که بخاطر سوء مديريت عربستان مرگ و مير اتفاق مي افتاد ، حاجيهاي بيچاره کس و کاري داشتند که حق و حقوقشون رو پيگيري کنه ، امسال همچین فاجعه اي رخ نميداد....حالا جالبه که خودشون هم ميفرمايند چند سال قبل هم چهارصد نفر به خاطر همچون دلايلي مردن....