محققان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با استفاده از سفیده تخم مرغ به عنوان ماده کنترلکننده اندازه، در مقیاس آزمایشگاهی موفق به تولید نوعی نانوذره شدند.
به گزارش سرویس علمی ایسنا، دکتر مجید درودی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و محقق طرح در این باره اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که امروزه محیط زیست و سلامتی انسان را تهدید میکند، استفاده از مواد و معرفهای شیمیایی خطرناک در تهیه مواد صنعتی، آزمایشگاهی و پزشکی است. از این رو معرفی و بسط دادن روشهای سنتزی بر پایه اصول شیمی سبز در مقیاس آزمایشگاهی و صنعتی برای جوامع علمی مرتبط یک ضرورت است.
درودی در خصوص هدف دنبال شده در این طرح عنوان کرد: تلاش گروه ما بر این بود تا با رعایت اصول شیمی سبز در سنتز نانوذرات، به عنوان یک رویکرد ایمن و نوین، اقدام به سنتز و بررسی خواص سمیت سلولی نانوذرات اکسید سریم (CeO2) کنیم.
وی تصریح کرد: نانوذرات اکسید سریم در حوزه پزشکی با کاربردهایی نظیر خواص آنتی اکسیدانتی، ترمیم کننده ضایعات عصبی و نخاعی، نانوحاملها در دارورسانی هدفمند، تهیه مواد آرایشی و بهداشتی از جمله کرمهای ضد آفتاب و یا حتی در ساخت کاتالیستها قابل استفاده است.
به گفته این محقق، در راستای سنتز نانوذرات مدنظر از سفیده تخم مرغ، به عنوان یک کنترل کننده رشد نانوبلورها و توزیع اندازه آنها در سنتز نانوذرات اکسید سریم استفاده شد. با این روش، نانوذرات اکسید سریم غیر سمی با میانگین اندازه ذرات حدود 24 نانومتر تولید شده است.
درودی افزود: سفیده تخم مرغ نوعی مایع زیستی و طبیعی است که حاوی مقادیر بالایی از انواع اسیدهای آمینه و پروتئینهای مختلف نظیر آلبومین و لیزوزیم است. این اسیدهای آمینه به لحاظ ساختاری به شکلی هستند که میتوانند در سنتز نانوذرات، نقش پایدارکننده و کنترل کننده اندازه را ایفا کنند. در تحقیقات مشابه در کشورهای تراز اول دنیا، سعی میشود تا از اسیدهای آمینه تجاری و خالص که دارای قیمتهای بالایی هستند، استفاده شود. ولی در این کار تحقیقاتی سعی شده که به طور مستقیم از سفیده تخم مرغ که در دسترس و ارزان قیمت است، استفاده شود. لذا استفاده از این ماده بیولوژیک در سنتز سایر نانوذرات اکسید فلزی بدین روش نیز پیشنهاد میشود.
محقق طرح خاطرنشان کرد: همچنین روش استفاده شده در سنتز این نانوذرات، فرایند سل-ژل بوده است. از جمله مزایای این روش میتوان به سادگی، استفاده از مواد ارزان قیمت و در دسترس اشاره کرد.
وی تصریح کرد: عدم استفاده از مواد و معرفهای خطرناک برای سلامتی انسان و محیط زیست، تهیه نانوذراتی با اندازه یکنواخت و راندمان بالا، عدم استفاده از وسایل، تجهیزات و شرایط خاص فیزیکی و محلولهای پیچیده شیمیایی از دیگر فواید روش بکارگرفته شده است.
درودی در مورد روند انجام مطالعات گفت: در این کار از نیترات سریم شش آبه و سفیده تخم مرغ به ترتیب به عنوان منبع تأمین کننده عنصر سریم و عامل کنترل کننده اندازه ذرات در محیط آبی استفاده شد. در ادامه تأثیر پارامتر دمای کلسیناسیون بر تشکیل فاز بلوری، خلوص بلوری و اندازه نانوبلورهای اکسید سریم بررسی شده است.
محقق طرح خاطرنشان کرد: همچنین نمونههای سنتزی با دستگاههای مختلف شناسایی نظیر TGA/DTA، XRD، UV-vis، FT-IR و FESEM مشخصهیابی شد. از طرفی با انجام آزمون سمیت سلولی (MTT Assay) بر روی سلولهای پریودنتال انسانی مشخص شد که نانوذرات سنتزی تا غلظت 800 میکروگرم بر میلی لیتر فاقد سمیت سلولی هستند.
نتایج این تحقیقات که حاصل همکاری دکتر مجید درودی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دکتر حامد قضاوی، دانشجوی دکترای بیوتکنولوژی پزشکی این دانشگاه
و دکتر هادی کارگر، عضو هیأت علمی دانشگاه پیام نور شهرستان اردکان است، در مجله Ceramics International انتشار یافته است.
انتهای پیام
نظرات