• چهارشنبه / ۲ مهر ۱۳۹۳ / ۱۰:۳۱
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 93070201040
  • خبرنگار : 71191

حضور سمن‌های مردم‌نهاد، امیدی نزدیک به واقعیت

تدبیر دولت برای میراث فرهنگی و گردشگری

تدبیر دولت برای میراث فرهنگی و گردشگری

می‌گویند در حال باز کردن راه برای مشارکت سمن‌های مردم‌نهاد در تصمیمات دولتی در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری‌اند، راهی که سمن‌های مردم‌نهاد از آن طریق چشم و گوش سازمان باشند و هر حرکت و اقدامی را به گوش متولیان میراث فرهنگی برسانند.

می‌گویند در حال باز کردن راه برای مشارکت سمن‌های مردم‌نهاد در تصمیمات دولتی در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری‌اند، راهی که سمن‌های مردم‌نهاد از آن طریق چشم و گوش سازمان باشند و هر حرکت و اقدامی را به گوش متولیان میراث فرهنگی برسانند.

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، نخستین درخواست برای حضور دوستداران میراث فرهنگی در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در دولت جدید از سوی «مهدی حجت» مطرح شد،‌ آن‌هم در نخستین حضور محمد علی نجفی - رئیس وقت تازه‌نفس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری - در دولت تدبیر و امید. زمانی‌که هنوز نجفی هیچ طرح و برنامه‌ای برای حضورش در این سازمان مطرح نکرده بود و پس از آن بود که به مرور بحث ورود دوستداران میراث فرهنگی به این سازمان باز شد.

اتفاقی که از مدت‌ها پیش در دولت گذشته نیز انجمن‌ها و سمن‌های میراث فرهنگی خواهان آن بودند، اما کسی به آن توجه نمی‌کرد. هر چند در آن زمان چشم و گوش رسانه‌ها در این حوزه دوستداران میراث فرهنگی و برخی از انجمن‌های فعال بودند که با اطلاع‌رسانی درباره‌ی اتفاقات رخ‌داده در حوزه میراث فرهنگی به نجات آن‌ها کمک قابل توجهی کردند.

و حالا پس از گذشت 13 ماه از آن وعده‌ها، انجمن‌ها و سمن‌های مردم‌نهاد در سه حوزه‌ی میراث فرهنگی،‌ صنایع دستی و گردشگری راحت‌تر از سال‌های گذشته به این سازمان وارد می‌شوند و در مراسم‌هایش شرکت می‌کنند، بیانیه می‌دهند و حضورشان را پرنقش‌تر از همیشه به نمایش می‌گذارند.

مرتضی رمضانی، دبیر تشکل‌های مردم نهاد سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در این زمینه به خبرنگار ایسنا گفت: به دنبال آن هستیم تا از دانشجویان و علاقه‌مندان بخش‌های دولتی و مردمی برای اقدامات تصدی‌گری در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با اولویت استفاده کنیم.

او با اشاره به کمبود نیروهای یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و وجود محوطه‌ها و بناهای تاریخی گفت: سرکشی و رسیدگی به همه‌ی این محوطه‌ها با این تعداد نیروی کم امکان پذیر نیست. بنابراین با استفاده از حضور سمن‌های میراث فرهنگی می‌توانیم کمک شایانی در این حوزه از آن‌ها داشته باشیم. اگر بتوانیم بخش نظارت را به خوبی آموزش دهیم، می‌توانیم سه حوزه میراث فرهنگی‌، صنایع دستی و گردشگری را از نابودی کامل نجات دهیم.

وی اظهار کرد: از یک طرف دولت با توجه به سیاست‌های کلان خود، به دنبال کاهش حجم این دستگاه است، که انجام آن نیازمند حضور مردم است و سازمان‌های مردم نهاد به معنای مشارکت مردم در عرصه‌ی دولت و فعالیت‌های آن خود اتفاقی است که می‌تواند برای انجام آن به درستی رخ دهد.

این مدرس دانشگاه ادامه داد: ما اکنون در بخش آژانس‌ها و حوزه‌های گردشگری و راهنمایان تور مشاوران خوبی از میان سازمان‌های مردم نهاد داریم؛ آنها می‌توانند به جذب سرمایه‌گذار خارجی کمک کنند. حتی تبلیغ و چهره واقعی و درست ایران را به رخ دیگر کشورها بکشند.

او همچنین تاکید کرد: فعالیت این بخش از سازمان میراث فرهنگی فقط در حوزه تشکل‌های مردم نهاد سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیست،‌ ما با 53 انجمن دولتی که متولی امر وزارت امور خارجه است نیز همکاری می‌کنیم. آنها سفیران ایران در عرصه صادرات صنایع دستی یا ترویج تاریخ و میراث فرهنگی برای کشورهای هدف گردشگری یا تشویق برای جذب گردشگر یا جذب سرمایه‌گذار است.

رمضانی ادامه داد:‌ ما انجمن‌های دوستی در دیگر کشورها داریم که به عنوان یک پایگاه در ایران، می‌توانند فرهنگ ایرانی و صادرات صنایع دستی را توسعه و ترویج و به جذب گردشگر کمک فراوانی می‌کنند. آن‌ها نهادهای مردمی هستند که شاید دولت هزینه‌ای برایشان تقبل نمی‌کند، اما آنها را به رسمیت می‌شناسد، آموزش می‌دهد و با توانمند کردنشان به صورت افرادی متخصص در حوزه‌های مختلف میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای این سازمان پرورش می‌دهد.

او گفت: هرچند وزارت کشور در بحث صدور مجوز مشکلاتی مانند زمان طولانی برای صدور وجود دارد، اما در صدد هستیم که این زمان را کاهش دهیم هرچند که پیش نویس قانون تشکل‌های مردم نهاد در دست سرعت بخشیدن است. این تشکل‌ها می‌توانند در عرصه‌های مختلف این سازمان نقش مهمی ایفا کنند، حتی در اطلاع رسانی درباره‌ی انجام حفاری‌های غیر مجاز دخیل باشند و از سوی دیگر برای جلوگیری از این اقدام؛ به مردم فرهنگ سازی کنند.

این مدرس دانشگاه گفت: اگر می‌خواهیم اقتصادمان رونق گرفته و فرهنگ‌مان ترویج یابد، حضور سمن‌های میراث فرهنگی یکی از بهترین اقدامات است، چون اقتصاد در کنار فرهنگ قرار می‌گیرد و در این زمینه می‌توانیم نخست فرهنگ را جا بیندازیم تا اقتصادمان شکوفا شود.

رمضانی با اشاره به وعده‌های دولت تدبیر و امید در قبال تشکل‌ها و سازمان‌های مردم نهاد برای همه دستگاه‌ها و وزارتخانه فعال در سطح کشور افزود: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در این زمینه سبقت گرفته است. از 72 انجمن نیمه فعال در دولت گذشته اکنون 921 انجمن و تشکل فعال در سطح کشور از بین المللی‌، ملی‌، در سطح استانی تا شهرستانی و محلی در سه حوزه صنایع‌،دستی میراث فرهنگی و گردشگری فعالیت می‌کنند، که با حضور آن‌ها می‌توانیم اقدامات خوبی در این زمینه داشته باشیم.

دبیر تشکل‌های مردم نهاد سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با اشاره به قرار گرفتن دفتر امور مجامع و تشکل‌های مردم‌نهاد در دل مقاومت برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گفت: حُسن این اتفاق پوشش سه حوزه معاونت در قالب یک نقش هماهنگ‌کننده است که میان معاونت‌های تخصصی اتفاق می‌افتد.

وی نقش دفتر تشکل‌های مردم‌نهاد در سازمان میراث فرهنگی را مشاوره برای سمن‌ها دانست و گفت: با توجه به اینکه رویکرد ما کمک به ایجاد سمن‌های جدید است، از نظر کمّی و کیفی برایمان اهمیت دارد که دانشجویان و دانشمندانی که در عرصه میراث فرهنگی‌، صنایع دستی و گردشگری تلاش می‌کنند به این حوزه علاقه‌مند باشند. در واقع می‌خواهیم ترویج و توسعه بیشتر در لایه‌های پایین کشور رنگ بگیرد و نقش مردم را پررنگ کند.

وی رتبه‌بندی انجمن‌های میراث فرهنگی را یکی از اقداماتی دانست که این دفتر در دستور کار دارد و گفت: شاید معدود انجمن‌هایی باشند که با نیت‌های اقتصادی و منافع شخصی قدم به این گونه سازمان‌ها می گذارند. حسن‌نیت دائمی انجمن‌ها به دولت و سازمان میراث فرهنگی می‌تواند کمک شایانی در رسیدگی به این حوزه داشته باشد.

او سمن‌ها را بازوان مشارکتی سازمان میراث فرهنگی دانست و گفت: آنها در بخش برنامه‌ریزی و تصمیم سازی به ما کمک می‌کنند، اما تصمیم گیر نیستند. در واقع می‌توانند به ما برنامه بدهند تا به همه موارد در سه حوزه رسیدگی کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha