هوشنگ اعلم گفت: متأسفانه در زمینه گزینش کتابها از سوی نهاد کتابخانهها به تولیدات کمارزش میدان داده میشود و مدیران نهاد به افرادی اجازه میدهند که در راستای سلایق آنها کتابهایی را سر همبندی کنند و به آنان بفروشند.
سردبیر نشریه «آزما» در گفتوگو با خبرنگار کتاب خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره توقع اهل قلم از نهاد کتابخانههای عمومی کشور گفت: به طور کلی کتابخانهها به عنوان بخشی از مجموعه عرصه فرهنگ شرایطی را ایجاد میکنند که علاقهمندان بتوانند همپای تولیدات فرهنگی به آخرین و جدیدترین تولیدات این حوزه اعم از ترجمه، تألیف، کتاب و نشریه دسترسی پیدا کنند.
او افزود: اما اگر بخواهیم کتابخانهها را فقط به جایی برای نگهداری کتابهای خاص تبدیل کنیم و تعدادی کتاب را در آنها بایگانی کنیم و از اینگونه کتابها گنجینهای بسازیم این اتفاق پاسخگوی نیاز مخاطبان نیست زیرا هر روز به آثار و تولیدات فرهنگی جدید اضافه میشود و این تولیدات باید در اختیار مردم قرار گیرد، بنابراین اگر با این نگاه بخواهیم در حوزه فرهنگ زنده، پویا و فعال باشیم این انتظار وجود دارد که تمام کتابها و نشریاتی که در کشور منتشر میشود جدا از موضوع، محتوا و مضمون آنها به کتابخانهها راه پیدا کند.
اعلم اضافه کرد: مسلم است که کتابها و نشریاتی که در ایران منتشر میشوند همه از طریق مجراهای قانونی و همراه با مجوز این مراجع به چاپ میرسند، بنابراین هیچ نهاد دیگری نمیتواند خود دست به گزینش دیگری بزند. همه این آثار از طریق منابع ذیصلاح منتشر شده، اما ممکن است سلیقهها مختلف باشد؛ بنابراین مسوولان نهاد کتابخانهها نباید کتابهایی را که از نظر خود فکر میکنند فاقد ارزش مطالعه هستند به بهانه برخی ملاحظات حذف کنند. اگر این اتفاق رخ میدهد کملطفی و جفا به فرهنگ و مخاطبان است.
او با بیان اینکه مسوولان نهاد کتابخانهها نباید با نگاه سلیقهیی دست به گزینش کتابها بزنند و با این رویکرد جامعه را از خواندن برخی آثار محروم کنند اظهار کرد: متاسفانه در چندساله اخیر نگاه سیاسی بر همه فعالیتهای مردم و حتی زندگی خصوصی آنها حاکم بوده است در حالیکه باید به فرهنگ فارغ از مسائل سیاسی نگاه شود زیرا نگاه سیاسی به مقوله فرهنگ زیانهای زیادی وارد خواهد کرد و متاسفانه در چند سال اخیر این اتفاق افتاده است.
اعلم با بیان اینکه نگاه سیاسی به فرهنگ جفا به آن است ادامه داد: خوشبختانه به نظر میرسد نگاه سیاسی به مقوله فرهنگ در حال کمتر شدن است زیرا گویا داریم به تعادل نزدیکتر میشویم. امیدواریم این نگاه باعث شود که همه کتابها و نشریات جدای از مضمون و محتوا به صرف مجوز انتشار داشتن در کتابخانهها وجود داشته باشند.
او سپس با اشاره به تغییر مدیریت در نهاد کتابخانهها که اخیرا رخ داد گفت: این تغییرات باعث تضعیف برنامهها در نهاد و سازمانهای فرهنگی میشود. تغییر مدیریتها در بازههای زمانی کوتاهمدت در خیلی از جاها واقعا به کشور لطمه زده است در صورتیکه در بسیاری از کشورها وقتی یک مدیر به سمتی منصوب میشود، وقت برنامهریزی و عملی کردن برنامههایش را دارد؛ مگر اینکه ناشایستگی از او دیده شود. اما در اینجا متأسفانه تغییرات مدیران تابع سیاستهاست که همین موضوع باعث شده لطمههای زیادی به کشور زده شود.
اعلم افزود: در مورد نهاد کتابخانهها نیز این تغییر مدیریت رخ داده است اما با این حال ما باید امیدوار باشیم که آن نگاه سیاسی گذشته تعدیل شده باشد و ما هم نمیتوانیم به خاطر گذشته افراد به آینده امیدوار نباشیم، چون همانطور که مدیریت کشور تغییر کرده ممکن است عملکرد این افراد نیز تغییر کند.
سردبیر «آزما» اظهار کرد: مهمترین مسئله مدیران ما در کتابخانههای عمومی کشور باید مسئله فرهنگ باشد چون اگر ما از نظر اقتصادی و سیاسی هم قدرتمند باشیم اما از نظر فرهنگی ضعیف شویم بازی را خواهیم باخت، زیرا دنیا بر مدار تولیدات فرهنگی میچرخد؛ به همین خاطر مدیران ما باید توجه کنند و افق بازتری را در حوزه فرهنگ ببینند و اجازه دهند عرصه فرهنگ عرصه بازتری داشته باشد. در همین زمینه نهاد کتابخانههای عمومی در خط اول قرار دارد و بنابراین باید سعی کند این نگاه را در مجموعه خود توسعه دهد زیرا دست یافتن به رشد و توسعه فرهنگی امکانپذیر نیست مگر اینکه نهاد کتابخانهها کتابها و نشریات را گزینشی انتخاب نکند.
اعلم همچنین گفت: متأسفانه در زمینه گزینش کتابها به تولیدات کمارزش میدان داده میشود و مدیران نهاد کتابخانهها به افرادی اجازه میدهند که در راستای سلایق آنها کتابهایی را سرهم بندی کنند و به آنها بفروشند، چون میدانند این کتابها از سوی نهاد خریداری میشود، دغدغه مخاطب هم ندارند. اینگونه افراد فقط جنگلها را نابود میکنند و از نظر من انتشار اینگونه کتابها و خرید آنها از سوی کتابخانهها ضربه مهلکی به فرهنگ میزند. من معتقدم حتی اگر نهاد این کتابها را نخرد بهتر از خرید گزینشی آنهاست.
انتهای پیام
نظرات