• یکشنبه / ۱۱ اسفند ۱۳۹۲ / ۰۰:۲۱
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 92121106763

شعر بحث‌برانگیز حداد عادل روی دیوار

شعر بحث‌برانگیز حداد عادل روی دیوار

شعری که غلامعلی حداد عادل برای زبان فارسی سروده و چندی پیش درج آن در کتاب‌های درسی بحث‌برانگیز شد، بر دیوار بنیاد سعدی نقش بسته است.

شعری که غلامعلی حداد عادل برای زبان فارسی سروده و چندی پیش درج آن در کتاب‌های درسی بحث‌برانگیز شد، بر دیوار بنیاد سعدی نقش بسته است.

به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بنیاد سعدی از بهار سال 92 به ریاست غلامعلی حداد عادل که حکم ریاستش را محمود احمدی‌نژاد صادر کرد، فعالیتش را آغاز کرده است. محل استقرار و فعالیت این بنیاد ساختمان هفت‌طبقه‌ای در خیابان ولنجک است که طبقه هفتم آن به صورت مهمان‌پذیر در اختیار مهمانان بنیاد سعدی قرار می‌گیرد.

در حالی‌که در طبقات مختلف بنیاد سعدی تعمیرکاران مشغول کارند و هنوز این ساختمان کامل نشده، شعری از غلامعلی حداد عادل درباره زبان فارسی بر یکی از دیوارهای آن روی چند کاشی آبی حک شده است. این در حالی است که سال گذشته درج همین شعر در کتاب فارسی ششم ابتدایی با انتقادهای فراوان مواجه شد و در نهایت در سال جاری تحصیلی آن شعر را از متن کتاب به پشت جلد منتقل کردند و بیتی هم که در آن تبریز جزو قلمرو زبان فارسی محسوب شده بود، حذف شد. ضمن آن‌که سعدی خود از شاعران بنام نه‌تنها در کشور، بلکه در منطقه است که حتا شایعه‌هایی چون درج شعر او بر سردر سازمان ملل نیز مطرح بوده است. در دولت یازدهم محمدجواد ظریف - وزیر امور خارجه - عکسی را در کنار فرش مزین به شعر بنی‌آدم در سالن مذاکرات ملل متحد منتشر کرد و نوشت: «افتخار می‌کنم که از این طریق آن‌چه را سال‌ها در کتاب‌ها خوانده بودیم و هیچ جای سازمان ملل متحد اثری از آن ندیده بودیم، بالأخره به ملل متحد آوردیم.»

در متنی که روی دیوار بنیاد سعدی نقش بسته، بیت بحث‌برانگیزی هم که در آن «تبریز» مُلک زبان فارسی برشمرده شده درج شده است.

شعر حداد عادل:

ای زبان فارسی، ‌ای درّ دریای دَری / ای تو میراث نیاکان،‌ ای زبان مادری

در تو پیدا فَرّ ما، فرهنگ ما، آیین ما / از تو برپا، رایتِ دانایی و دانشوری

کابل و تهران و تبریز و بخارا و خُجند / جمله، ملک توست تا بلخ و نشابور و هری

جاودان زی،‌ ای زبان دانش و فرزانگی / تا به گیتی، نور بخشد آفتاب خاوری

فارسی را پاس می‌داریم، زیرا گفته‌اند / قدر زر، زرگر شناسد، قدر گوهر گوهری

غلامعلی حداد عادل درباره این شعر به خبرنگار ایسنا گفته بود: «در این شعر نگفته‌ایم که زبان مردم تبریز فارسی است. گفته نشده است زبان مادری مردم تبریز زبان فارسی است. در این شعر می‌گویم «ای زبان فارسی ای در دریای دری/ ای تو میراث نیاکان ای زبان مادری». در این‌که زبان فارسی زبان مادری است، شکی نیست، منتها گفته نشده است که زبان فارسی زبان مادری همه‌ مردم ایران است. آن بیتی که در آن تبریز آمده است، به این بیت زبان مادری ربطی ندارد. در این بیت گفته شده است که «کابل و تهران و تبریز و بخارا و خجند/ جمله ملک توست تا بلخ و نشابور و هری». در این بیت تبریز آمده است. برخی‌ این‌ را اشتباه فهمیدند و فکر کردند شاعر منظورش این است که زبان مادریِ مردم تبریز فارسی است؛ در حالی‌که می‌دانیم مردم آذربایجان زبان مادری‌شان زبان ترکی است. به این زبان هم احترام می‌گذاریم. به همه مردم آذری‌زبان افتخار می‌کنیم. آن زبان‌ها هم عزیز هستند و زبان فارسی هم زبان رسمی ملت ایران است.»

بنیاد سعدی

بنیاد سعدی

بنیاد سعدی

بنیاد سعدی

بنیاد سعدی

بنیاد سعدی

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۲-۱۲-۱۱ ۰۹:۰۶

اگر اين شعر را آقاي مشايي ميگفت تکفيرش مي کردند

avatar
۱۳۹۲-۱۲-۱۱ ۰۹:۰۷

بهتر نبود براي بنياد سعدي يه شعر از سعدي مي گذاشتن ؟

avatar
۱۳۹۲-۱۲-۱۱ ۰۹:۳۲

البته بهتر بود به جاي تبريز، اسم شهر شيراز را مي آورد که بسيار بيشتر در راه زبان و ادب فارسي شهرت دارد. باآوردن نام شيراز هم وزن شعر به هم نمي خورد و هم حتي تأثيرگذاري بيشتري داشت.

avatar
۱۳۹۲-۱۲-۱۱ ۰۹:۳۵

انصافا شعر زيباييست؛لطفا ايراد تراشي نكنيد

avatar
۱۳۹۲-۱۲-۱۱ ۱۰:۴۷

قاعدتا بايد يكي از شعرهاي سعدي يا يكي از شعرايي كه درباره سعدي شعر خوبي گفته اون بالا مي‌زدن! همه چيزمون بايد به همه چيزمون بياد؟

avatar
۱۳۹۲-۱۲-۱۱ ۱۳:۰۲

پيشنهاد : به جاي رفع فيلتر ، پيشنهاد مي کنم فرهنگ سانسور را از سرتان بندازيد که وقتي جوابي کمي به تريج قباتون بر مي خوره سانسور نکنيد . نتيجه همين طرز تفکر شماست که به فيلترينگ گسترده منجر شده ! اين طرز تفکر با " اي تي " از کهکشان آندرومدآ نيامده ! شما اين ور کار را نمي پسنديد سانسور مي کنيد و آن يکي ، آن طرف کار را نمي پسندد ، سانسور مي کند . پس فرقي با هم نداريد !

avatar
۱۳۹۲-۱۲-۱۱ ۱۴:۴۳

برخي از بزرگترين شاعران و اديبان زبان فارسي اهل اذربايجان بوده و هستند بدون اينکه زبان مادريشان فارسي باشد. (مثل شهريار و پروين) شعر اقاي حداد بيشتر به قلمرو ادبيات فارسي توجه دارد تا مردمي که زبان مادريشان فارسي است. اين قلمرو از چين تا ترکيه و از درياي خزر تا خليج فارس گسترده است. و همه ما چه فارس و چه ترک و چه کرد و ... در ايجاد و گسترش و شکوفايي آن نقش داشته ايم

avatar
۱۳۹۲-۱۲-۱۱ ۱۴:۵۶

مهم‌ترين ايراد مساله آوردن نام تبريز نيست . اين است كه مگه قحط‌ي شاعر اومده كه اين شعرو بالاي در بنياد سعدي بزنن . بابا اين هم شعر خوب از سعدي بعدش شعراي زيادي در وصف سعدي شعر گفتن. من كه نمي‌فهمم اين رو.