جواد مجابی با اظهار تأسف از درگذشت منصور کوشان، او را از کوشندگان جدی هنر و ادبیات توصیف میکند.
این نویسنده و شاعر در گفتوگو با خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره منصور کوشان که بهتازگی از دنیا رفته، گفت: شخصا از درگذشت شاعر، قصهنویس، نمایشنامهنویس و روزنامهنگار بزرگ ایرانی که در نروژ درگذشت، اندوهگینم. شخصیت منصور کوشان در دو زمینه اهمیت داشت؛ یکی روزنامهنگاری و دیگری در زمینه آثار آفرینشی. او روزنامهنگاری را از جوانی آغاز کرده بود. کوشان که در اصفهان به دنیا آمده بود، در همان شهر با «جُنگ اصفهان» همکاری میکرد و بعد با مجلههای «تکاپو»، «آدینه»، «دنیای سخن» و «بوطیقای نو» همکاری کرد. در خارج از ایران هم «جُنگ زمان» را منتشر میکرد.
او افزود: کوشان به عنوان یک روزنامهنگار متعهد به فرهنگ و هنر ایران پرداخته است. او غالبا نشریات ادبی را سردبیری کرده است. در دورهای که در دهه 70 «تکاپو» را منتشر میکرد، من، دکتر رضا براهنی و محمد مختاری به عنوان شورای نویسندگان با او همکاری میکردیم. او از کوشندگان جدی هنر و ادبیات معاصر بود که زندگیاش را وقف فرهنگ ایران کرد.
مجابی همچنین عنوان کرد: فعالیت اصلی کوشان با مجله «گردون» شروع شد. بعدها به تدریج در نشریات دیگر هم قلم زد و کل زندگیاش را که با آثار ادبی و روزنامهنگاری آغاز شده بود با همین فعالیتها به پایان رساند. کوشان در سالهایی که ایران نبود وقتش را صرف تحقیق در ادبیات کهن ایران و اساطیر کرد. مقالاتی هم درباره ادبیات معاصر منتشر کرده است. او از آدمهایی است که به طور حرفهیی به ادبیات و روزنامهنگاری پرداخته و از چهرههای شاخص در این زمینه بوده است.
او در ادامه گفت: از منصور کوشان در زمینه آثار آفرینشی حدود 11 رمان و داستان کوتاه منتشر شده که اولین آنها رمان «محاق» است. در زمینه نقد، بررسی و شناخت، نیز پنج مجموعه منتشر کرده است که اولین آنها «ایران، ایرانی و ما» نام دارد. در مورد ایبسن هم تحقیق مفصلی انجام داده است. او چهار مجموعه شعر منتشرشده هم دارد که اولین آنها «سالهای شبنم و ابریشم» نام دارد. کوشان شش نمایشنامه هم منتشر کرده که «قربانیان خواب پنهان» عنوان اولین آنهاست. البته بعضی از آثار کوشان هنوز منتشر نشدهاند. او کارهایی هم در دست انتشار داشت که امیدوارم منتشر شوند. رمانهای «مهاجر» و «شاهد» و مجموعه داستانهای «این مادران» و «آوازهای خاموش در تبعید» از جمله این آثار هستند.
مجابی سپس گفت: کوشان در نقد و بررسی و شناخت، کتاب «جستوجوی خرد ایرانی» را نوشته که منتشر شده است. همینطور کتابی را با عنوان «زندگی و اندیشه مانی حیّا و شهابالدین سهروردی» درباره این دو شخصیت نوشته است. «هستیشناسی داستان فارسی» هم از دیگر آثار اوست. کوشان در زمینه شعر چهار مجموعه دیگر هم دارد که احتمال دارد بعضی از آنها منتشر شده باشند. این چهار مجموعه عبارتند از «خطابههای زمینی»، «مولودیهای رویا»، «ترانههای هزاره کهن» و «گفتسنگها». حدود 9 نمایشنامه هم داشت که برای چاپ آماده بودند، اما نمیدانم منتشر شدند یا نه.
او اضافه کرد: کار مهمی که کوشان انجام داده انتشار «جُنگ زمان» است. این جُنگ دربرگیرنده مهمترین مقالات تحقیقی نویسندگان، شاعران و محققانی است که در خارج از ایران فعالیت کردهاند و شماره اول آن در سال 1388 منتشر شده است. من حدود 9 شماره از این جُنگ را خواندهام و به نظرم جُنگ ادبی ممتازی است که انتشار آن تا همین اواخر ادامه پیدا کرد. در ایام بیماری کوشان قرار بود شمارهای مخصوص در بزرگداشت او منتشر شود و از نویسندگان داخل و خارج دعوت شده بود دربارهاش بنویسند که احتمالا بهزودی منتشر میشود. من هم در آن شماره درباره او یادداشتی نوشتهام.
به گزارش ایسنا، منصور کوشان، نویسنده و شاعر ایرانی مقیم نروژ، که پنجم دیماه سال ۱۳۲۷ در اصفهان به دنیا آمده بود، یکشنبه، 27 بهمنماه، در سن 65 سالگی بر اثر ابتلا به بیماری سرطان از دنیا رفت.
محاق؛ خواب صبوحی و تبعیدیها؛ آداب زمینی؛ زنان فراموششده؛ دهان خاموش؛ راز بهارخواب؛ واهمههای مرگ؛ واهمههای زندگی؛ قربانیان خواب پنهان؛ بودن از نبودن؛ یک بار دیگر، یک بازی دیگر؛ کسوف عروسکها؛ محفل عاشقان؛ بازیهای پنهان؛ مفهوم دیگر الفبا؛ سالهای شبنم و ابریشم؛ و قدیسان آتش و خوابهای زمان؛ از جمله آثار برجامانده از منصور کوشان هستند.
انتهای پیام
نظرات