بهزاد خواجات با بیان اینکه فکر نمیکند کینه ازلی و ابدی و بنیادینی بین شاعران وجود داشته باشد، گفت: ما در جشنواره شعر فجر در پی سهمخواهی نیستیم. همچنین من با قهر سیاسی موافق نیستم.
این شاعر که به تازگی در کنار چند شاعر دیگر به عنوان عضو کمیته اجرایی جشنواره شعر فجر معرفی شده است، در گفتوگو با خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اختلاف نظر و سلیقه را باعث دور شدن دو طیف شاعران انقلاب و دیگر شاعران از هم دانست و گفت: وقتی این عامل از بین میرود و کسی دست دوستی دراز میکند و در پی این برمیآید که جریان طبیعی شعر ایران را بازسازی کند، باید به او کمک کرد.
او در ادامه متذکر شد: شرط اصلی و اولیه دموکراسی تحمل آرای متفاوت است، بویژه در شعر که صداهای متکثر و متنوعی وجود دارد؛ بنابراین وقتی دستی به دوستی دراز میشود گمان میکنم قهر کردن و رویگرداندن کار عاقلانهای نباشد.
خواجات درباره تمایل نداشتن برخی از جریانهای شعری برای حضور در جشنواره شعر فجر گفت: جشنواره شعر فجر سابقه چندانی ندارد و در حال تجربه کردن است، برای همین در جشنواره شعر فجر باید ابتدا املا نوشته شود و بعد غلط آن را گرفت. در این زمینه من نیز به صفر و صد معتقد نیستم، زیرا هر جشنوارهای محدویتها، ظرفیتها و محاسن و معایب خود را دارد. جشنوارههای غیردولتی هم به همین شکل هستند. این طبیعی است که هر جشنوارهای چه دولتی و چه خصوصی یکسری خط قرمزها داشته باشد.
او در ادامه افزود: جریان زنده شعر امروز ایران آن چیزی است که در کتابها، مجلهها و سایتها اتفاق میافتد و اگر جشنواره شعر فجر به آن التفات میکند، نشانگر هوشمندی جشنواره است که این حقیقت را پذیرفته است. این جریانهای شعری مدتهاست که در کشور ادامه دارد و جشنواره شعر فجر چیزی به آنها اضافه نمیکند، بلکه از آنها برای پربارتر کردن خود استفاده میکند.
خواجات با بیان اینکه تمام جریانهای شعری باید حضور همدیگر را تحمل کنند، گفت: شعر انقلاب هم یک جریان جدی شعر کشور است که البته خود من به این دستهبندیها معتقد نیستم، چون کسی که شعر میگوید در مرحله اول به سرنوشت انسان و هستی گرایش دارد و این مفاهیم را مدنظر قرار میدهد، ضمن اینکه قبل از انقلاب هم شاعران برجستهای بودهاند که شعرشان انقلابی بوده که نمونه آن احمد شاملوست. بنابراین به نظر من تا به حال هم طیفبندیها و دستهبندیها مقداری شتابزده صورت گرفته است. در شرایط جدید هم وزارت ارشاد میخواهد نادیده گرفتن برخی از شاعران را جبران کند. خود من هم با قهر سیاسی موافق نیستم، کما اینکه در گذشته مجوز یکی دو کتابم صادر نشده است، ولی با این حال به چانهزنی معتقدم و فکر میکنم میتوان با قدرت چانهزنی، دیدگاههای افراطیون را نرمتر کرد.
خواجات در پایان نیز اظهار کرد: ما در جشنواره شعر فجر در پی سهمخواهی نیستیم. قرار است یک جشنواره حرفهیی برگزار شود و ما هم به ایجاد این بستر کمک کنیم. به طور کلی هم موافق نیستم که یا باید یک طیف از شاعران سهم بیشتری داشته باشند، یا اگر این اتفاق رخ نداد با آن قهر کنیم، بلکه باید شرایط موجود را درنظر گرفت و برای بهتر شدنش تلاش کرد.
به گفته عبدالجبار کاکایی - دبیر علمی هشتمین جشنواره شعر فجر -، علی آبان، فاطمه راکعی، سعید بیابانکی، موسی بیدج، بهزاد زرینپور، بهزاد خواجات، هوشیار انصاریفر، محمود اکرامیفر، حمیدرضا شکارسری، یزدان سلحشور، پوریا سوری، گروس عبدالملکیان و سعید یوسفنیا اعضای اتاق فکر یا همان کمیته اجرایی جشنواره هستند.
انتهای پیام
نظرات