وزیر ورزش و جوانان با ارائه این راهحل که کار گروهی برای نوشتن آییننامه ارتقای جایگاه ورزش بانوان تشکیل شود، سعی دارد مشکلاتی که ورزش بانوان را رنج میدهد را به حداقل برساند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، با توجه به این که جایگاهی که ایران در بازیهای المپیک و آسیایی کسب میکند بینهایت برای مسئولان و اهالی ورزش حائز اهمیت است، باید به سمتی برویم که تنها بر روی مدالهای ورزشکاران آقا حساب باز نکنیم و شرایط را به گونهای فراهم کنیم که فاصله مدالآوری ورزشکاران خانم و آقا به حداقل برسند اما در حال حاضر به اعتقاد بسیاری از کارشناسان به دلیل نداشتن مدیران خوب و کاربلد در حوزه بانوان، ورزشکاران زن به خوبی نمیتوانند در مسیر قهرمانی حرکت کنند. قطعاً در سطوح مدیریتی و عملیاتی به نیروهای انسانی نیاز داریم و در سطوح میانی و استراتژیک نیز حضور مدیران بانوان میتواند موثر باشند، آن هم بانوانی که تحصیلات تخصصی کافی دارند و از تجربه لازم نیز در مدیریت ورزش بانوان برخوردارند و میتوانند مثمرثمر باشند. مشکل دیگری که در این میان وجود دارد قدرت اجرایی و استقلال کاری افرادی است که در بخش بانوان مشغول به فعالیت هستند و به اعتقاد برخی از نواب رییس بانوان دلیل این موضوع به نبود تفویض اختیارات برمیگردد و این مسئله باید به صورت اساسی ریشهیابی شود تا با شناسایی نقاط ضعف و رفع آنها مسیر جدیدی در ورزش قهرمانی بانوان ایران باز شود.
به این منظور خبرگزاری ایسنا با انجام سلسله گفتوگوهایی که با کارشناسان و اهالی حوزه ورزش بانوان داشت، سعی کرد مشکلات و موانع و البته راهکارهای لازم برای برطرف کردن آن را در مقابل مسئولان ورزشی ایران قرار دهد.
*جایگاه مدیران زن در ورزش
بدون تردید هدایت بانوان ورزشکار در مسیر درست قهرمانی نیازمند سکاندارانی است که با قدرت و با حضوری پررنگ این وظیفه خطیر را به خوبی به سرانجام برسانند اما اکنون گفته میشود هنوز مدیران زن جایگاه خود را در ورزش ایران پیدا نکردهاند.
مرجان صفاری استاد دانشگاه خوارزمی در این رابطه میگوید: «در حال حاضر وضعیت عمومی سازمانها در ایران از باقی ماندن بانوان در ردههای پایین مدیریتی و از عدم توفیق آنها در دستیابی به سطوح عالی مدیریت حکایت دارد. همچنین در حال حاضر نیز بانوانی را به عنوان الگو به جز چند مورد استثنا در سطوح بالای مدیریت ورزش نمییابیم و اگر توجه به ارزشهای اسلامی و مذهبی نبود، احتمالا همین حضور فعلی بانوان در عرصه مدیریت ورزشی ایران وجود نداشت.»
*دلیل عدم احراز بانوان در پستهای ارشد مدیریتی چیست؟
سارا کشگر استاد دانشگاه علامه طباطبایی در این خصوص معتقد است: «علت اینکه چرا بانوان احراز پست نمیشوند به دلیل وجود نگاه مردانهای است که در جامعه ما وجود دارد و زنان را تا یک جایی بیشتر اجازه رشد نمیدهند. به طوری که اکنون در سازمانهای ورزشی میبینیم زنان تا یک سطحی اجازه احراز پست دارند و پستهای بالاتر را آقایان اشغال میکنند.»
بسیاری از کارشناسان حضور نداشتن بانوان در پستهای ارشد را در نگاه مردسالارانهای که در ورزش وجود دارد، میبینید و میگویند مشکلاتی تحت عنوان فدراسیونهای مردانه یا پستهای مردانه در ایران رایج شده است.
البته پست نایبرییسی بانوان در فدراسیونها نیز به گفته خیلی از افرادی که در این پست مشغول به کار هستند جایگاه رسمی خود را پیدا نکرده و قدرت و استقلال کاری کافی برای آنها وجود ندارد.
شهناز کرود نایب رییس بانوان فدراسیون شمشیربازی معتقد است: «یک دلیل اینکه چرا نواب رئیس بانوان جایگاه واقعی خود را پیدا نکردهاند میتواند بحث استقلال مالی باشد. چرا که بخش بانوان بودجه جداگانه ندارد و فدراسیون هر بودجهای که دارد و برنامهریزی میکند بخش بانوان باید تابع آن باشد. بنابراین اگر بودجه بانوان از آقایان مجزا شود دست بانوان برای اینکه برنامههایی را برای خودشان تدارک ببینند بازتر میشود.»
طیبه زرگر استاد دانشگاه تربیت بدنی نیز در این باره میگوید:«در بخش مدیریت ورزش بانوان نیروهای خوب و زیادی داریم که البته از آنها استفاده نمیشود. بنابراین در تربیت نیروهای انسانی مشکل نداریم بلکه در استفاده از آنها دچار مشکل هستیم. در مورد دلیل عدم استفاده از این نیروها باید تحقیق شود اما فکر میکنم توانایی بانوان را باور ندارند. بنابراین باید با فرهنگسازی فضایی ایجاد کنیم تا بانوان در مقامهای بالاتری قرار بگیرند.»
*راهحل چیست؟
در تمامی موضوعات پس از مشخص شدن مشکلات و موانع باید به دنبال راهحل بود تا بتوان مشکلاتی که ورزش بانوان را رنج میدهد را به حداقل رساند. زهرا سروی نایب رییس بانوان فدراسیون تکواندو این راهحل را مطرح میکند که «اگر همه چیز در چارچوب قانون باشد و وزارت ورزش و جوانان به عنوان مرجع دستورالعمل و قوانین را در این بخش به فدراسیونها اعلام و آنها را موظف کند در این چارچوب عمل کنند، همچنین نظارت و بازرسی درستی هم باشد قطعاً این مشکلات به حداقل میرسد.»
بدرالملوک کهرنگی نایب رییس بانوان فدراسیون ووشو راهحل دیگری پیشنهاد میکند و میگوید:«ما زنان نیاز داریم عملکرد خودمان را بررسی کنیم و با مدیران موفق تطبیق دهیم. در واقع باید خودمان را مدیریت کنیم. همچنین باید به مدیران خود زمان بدهیم تا این اجازه را بدهند، بانوان دست بازتری در اجرای برنامههای خود داشته باشند.»
فریده اشرف گنجوی نایب رئیس فدراسیون تنیس نیز این اعتقاد را دارد: «روشن شدن شرح وظایف و موقعیت بخش بانوان، رسمیت پست نایب رییس بانوان و توجیه روسای فدراسیونها میتواند کمک کننده باشد. در واقع مشخص شدن حوزه اختیارات بخش بانوان، انگیزه مدیران را برای کار و فعالیت بیشتر افزایش میدهد.»
میترا نوری نایب رییس فدراسیون هندبال نیز براین باور است که: «بر اساس آییننامه مصوب سازمان سابق تربیت بدنی و وزارت ورزش و جوانان برای نواب رییس بانوان آن طور که باید قدرت اجرایی برایشان تعریف نشده ولی میشود از این وضعیت که الان است بهتر شود چرا که این موضوع به توان و مدیریت نایب رییس بانوان برمیگردد که چه تعاملاتی را با رییس و دبیر فدراسیون داشته باشد و بر اساس آن تعاملات بتواند اهداف خود را پیش ببرد. اگر شرح وظایف، اختیارات نواب رییس بانوان و معاونت ورزشی بانوان استانها در قالب بخشنامهای مصوب شود میتواند به ورزش بانوان کمک کند. »
*واکنش وزیر ورزش و جوانان
در پایان همه چیز به متولی ورزش ایران یعنی وزیر ورزش و جوانان برمیگردد تا با به حداقل رساندن مشکلاتی که ورزش بانوان را رنج میدهد باعث دلگرمی آنها برای طی کردن هر چه سریعتر مسیر قهرمانی شود که خوشبختانه در چهارمین نشست محمود گودرزی با نواب رییس بانوان، بررسیهایی جهت ارائه راهکارهای لازم برای تدوین پیشنویس ارتقای جایگاه ورزش بانوان و توسعه ورزش همگانی در فدراسیونها انجام گرفت.
وزیر ورزش و جوانان معتقد است: «وضعیت بانوان از نظر حمایتهای اداری و مدیریتی خوب است. شهریان در وزارت و بخشی از مشکلات بانوان را در بعد ساختاری حل کرده است. پیشنهاد میکنم کار گروهی برای نوشتن آییننامه ارتقای جایگاه ورزش بانوان در کمیته ملی المپیک تشکیل شود و پیشنهادات به طور دقیق به من اعلام شود تا آن را در نشست شورای عالی ورزش که به زودی با حضور رییسجمهور و وزرای مربوطه برگزار میشود، بررسی کنیم.»
انتهای پیام
نظرات