• یکشنبه / ۲۴ شهریور ۱۳۹۲ / ۰۸:۴۷
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 92062414792
  • منبع : نمایندگی آذربایجان غربی

واکنش به برداشتن کتیبه‌های فارسی مقبره‌ی نظامی

واکنش به برداشتن کتیبه‌های فارسی مقبره‌ی نظامی

دبیر انجمن علمی آموزشی معلمان زبان و ادبیات فارسی آذربایجان غربی گفت: علاقه به ایران در شعرهای نظامی گنجوی مشهود است.

دبیر انجمن علمی آموزشی معلمان زبان و ادبیات فارسی آذربایجان غربی گفت: علاقه به ایران در شعرهای نظامی گنجوی مشهود است.

علی بابازاده در پی حذف شعرهای فارسی نظامی گنجوی از مقبره‌ این شاعر در جمهوری آذربایجان، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، عنوان کرد: تمامی شعرهای نظامی به زبان فارسی سروده شده و در بین آن‌ها شعری به زبان تاتی یا ترکی دیده نمی‌شود، او همچنین ملمع یا شعر دوزبانه ندارد. نظامی به ایران عشق می‌ورزید و در بیت معروف خود نیز می‌گوید "همه عالم تن است و ایران دل، نیست گوینده زین قیاس خجل."

او در ادامه تصریح کرد: شعرهای ترکی که به نظامی منسوب می‌شوند، در واقع ترجمه‌هایی از شعرهای فارسی او هستند و تا کنون هیچ نسخه خطی از شعر ترکی که توسط نظامی سروده شده باشد، دیده نشده، البته به استثنای یک مورد نسخه خطی یافت‌شده در مصر که البته محل اختلاف‌نظر صاحب‌نظران است.

دبیر انجمن علمی آموزشی معلمان زبان و ادبیات فارسی آذربایجان غربی همچنین اظهارنظر کرد: با توجه به آثار به‌جامانده از نظامی، به نظر می‌رسد زبان مادری او ترکی بوده باشد، برای نمونه برخی تعبیرات ترکی در شعرهای او استفاده شده، نظیر "دام نه‌ای دانه‌فشانی مکن، با چو منی مرغ‌زبانی مکن". در ترکی وقتی بخواهند با چرب‌زبانی کسی را مجاب و یا از موضوع منحرف کنند، می‌گویند: قوش دیلی اوخوماق که ترجمه تحت‌اللفظی آن می‌شود مرغ‌زبانی کردن.

بابازاده افزود: همچنین ترجمه مستقیم برخی ضرب‌المثل‌های ترکی در شعرهای "به افسون از دل خود رست نتوان، که دزد خانه را دربست نتوان" و "چو از دست تو ناید هیچ کاری، به دست دیگران می‌گیر ماری" توسط نظامی به کار رفته است.

او اظهار کرد: ظاهرا در آن دوره قاعده به نحوی بوده که فقط باید شعر به زبان فارسی سروده می‌شده که مولوی در غرب ایران آن دوران این سنت را می‌شکند و به ترکی نیز شعر می‌سراید.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۲-۰۶-۲۴ ۰۹:۰۲

موضوع نژاد نيست و ما برتري‌طلب و نژادپرست نيستيم. نظامي و ساير مشاهير فرهنگ فارسي حاكي از يك اعتلاي تمدني هستند كه آنها را جذب كرده بوده است. نقطه مقابل آن انحطاط فرهنگي است