پیکر محمود استادمحمد نمایشنامهنویس و کارگردان تئاتر از مقابل تالار وحدت به سمت قطعهی هنرمندان بهشت زهرا (س) تشییع شد.
به گزارش خبرنگار بخش تئاتر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این مراسم که 5 مرداد ماه برگزار شد، ابتدا هنرمندان پیکر استادمحمد را دور ساختمان تئاتر شهر مکان محبوب این هنرمند چرخاندند و سپس به مقابل تالار وحدت رفتند.
احسان کرمی که اجرای برنامه را بر عهده داشت، در سخنانی گفت: ما یکی از شریفترین صاحبان قلم را به خاک خواهیم سپرد. همه ما با افسوسها و خاطراتی آمدیم و خوش به حال کسانی که به اینجا آمدند و نگذاشتند خاطراتشان به افسوس تبدیل شود.
خسرو حکیمرابط نویسنده، مترجم و از دوستان محمود استادمحمد، گفت: آنچه را که میخواهم بگویم، مرثیهای در سوگ استاد محمد نیست. این مرثیه را دیگران خواهند گفت. من میخواهم شرح ماجرای تلخی را بیان کنم که بر اکبر رادی، بر محموداستاد محمد گذشت و بر من و بر ما خواهد گذشت.
او افزود: البته با هر مشت خاکی که بر جسدی میریزند، من بیشتر میمیرم.
این هنرمند در ادامه یادداشتی را برای محمود استادمحمد خواند.
در ادامه این مراسم ناصر زرافشان حقوقدان و از دوستان محمود استادمحمد در سخنانی گفت: یک جنبهی تراژیک مرگ وجود دارد و آن این است که وقتی کسی درمیگذرد، مایملک معنویاش را با خود خواهد برد. محمود استادمحمد ساعت به ساعت و روز به روز استادمحمد شد. استادمحمدهای بعدی صفر به دنیا میآیند و ساعت به ساعت و روز به روز را باید بکشند تا استاد محمد شوند.
او در پایان صحبتهایش با اشاره به بیماری استادمحمد تصریح کرد: ما میدانستیم که محمود استادمحمد بیمار است. استادمحمد به این سرعت از دست ما رفت چون دارو به او نرسید. در ماه آخر بیماریاش به او دارو نرسید و علیرغم اینکه من این را میدانستم خبر درگذشتش برایم بهتآور بود.
فریبرز رئیس دانا، اقتصاددان نیز در سخنانی گفت: محمود استادمحمد میراث بزرگ تئاتر ایران درگذشته است. او افتخار لالهزار یعنی افتخار تئاتر جهان بود. استادمحمد اکنون در کنار برشت، چخوف، استانیسلاوسکی در بهشت است. اگر این روزگار و این فقر به او فرصت میداد، میتوانست از دیالیکتیک این سه نفر و این سه اندیشه سبک خاص و جدیدی را بیرون بیاورد.
در ادامه این مراسم اسماعیل خلج هنرمند پیشکسوت در سخنانی ضمن تسلیت درگذشت استادمحمد به خانواده و همه دوستداران او گفت: اصل موضوع این است که بتوانیم تحلیلی از کارهای استادمحمد ارائه دهیم، من اولین بار 45 سال پیش با محمود استادمحمد زمانی که در «شهر قصه» بازی میکرد آشنا شدم.
او افزود: او بعدها کاری کرد که آن کار هنوز بر سر زبانهاست و تأثیر آن کار بر روی جوانانی که میخواستند، بنویسند دیده میشود. کاری نوشت به اسم «آسید کاظم». او بعدها نمایش «شب بیستویکم» را کار کرد. اینها واقعا کارهایی بودند که از دل برمیآمد. احساساتی که در این دو کار وجود داشت بر هر چیز دیگری مسلط بود، او بعدها کاری به نام «آخرین بازی» را در خارج از کشور با بازی زندهیاد خسرو شکیبایی بازی کرد.
خلج ادامه داد: بعد از آن از استادمحمد «دیوان تئاتر ال» را دیدم که شاید فکر میکردیم تحت تأثیر «شهر قصه» باشد اما واقعا فرق فاحشی با «شهر قصه» داشت، نمایشی از قصههای قدیمی ایران گرفته شده بود.
این نمایشنامهنویس در پایان صحبتهایش گفت: به هر حال چقدر خوب است که این اتفاق بیفتد که بتوانیم به دیدار هم برویم و البته کسانی هم که مدعیاند میتوانند به تئاتر کمکی بکنند به گونهای عمل کنند تا این قضیهی کمبود دارو برای ما هنرمندان رخ ندهد.
او همچنین با اشاره به برخی خصلتهای استادمحمد افزود: محمود استادمحمد در دوستی و رفاقت خالص و در برخورد با همه فروتن بود.
احسان کرمی در پایان این مراسم گفت: مراسم ترحیم محمود استادمحمد دوشنبه 7 مردادماه از ساعت 16 و 30 دقیقه در مسجد حجت بن الحسن (ع) برگزار میشود، همچنین مراسم شب هفت این هنرمند پنجشنبه 10 مردادماه از ساعت 18 تا 20 در مجموعهی تئاتر شهر برگزار میشود.
در پایان این مراسم هنرمندان با حضور سیدمحمد دعایی بر پیکر محمود استادمحمد نماز خواندند.
از جمله هنرمندانی که در این مراسم حضور داشتند میتوان از آهو خردمند، نگارجواهریان، ابوالفضل پورعرب، هنگامه مفید، هومن مفید،بهمن مفید،اکبرزنجانپور،محمودرضا رحیمی،عبدالحی شماسی، پرویز پورحسینی،قطبالدین صادقی، محمد چرمشیر، حمیدرضا نعیمی، محمد یعقوبی،آیدا کیخایی، شکر خدا گودرزی، داوود فتحعلی بیگی، ناصر حسینیمهر، بهزاد فراهانی، بهروز بقایی، علیرضا نادری، مسعود جعفری جوزانی، مسعود فروتن، اصغر همت و... نام برد.
قادرآشنا مدیر اداره کل هنرهای نمایشی، محمدرضا الوند رییس شورای نظارت و ارزشیابی، رحمت امینی مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری، اتابک نادری مدیر تئاتر شهر سید صادق موسوی مدیر سابق تئاتر شهر سعید اسدی مدیر تالار مولوی هم در این مراسم حضور داشت.
پیش از مراسم رسمی، جمعی از دوستان نزدیک محمود استادمحمد در محوطه باز مجموعهی «تئاتر شهر» صبح 5 مرداد ماه گردهم آمدند و پیکر این هنرمند را دور تا دور تئاتر شهر، مکان محبوب او، گرداندند.
خالق نمایشنامهی «دیوان تئاترال» و «آسید کاظم» بامداد 3 مرداد ماه بر اثر عوارض ناشی از سرطان کبد درگذشت.
انتهای پیام
نظرات