از آغاز جنگ هزاران پناهنده خارجی از طریق بصره به مرز کویت رفتهاند. در مرز 12 دستگاه اتوبوس پر از خانوادههای روسی وارد میشوند...
مجموعه کتابهای «جنگ ایران و عراق از نگاه مطبوعات جهان»،برگرفته از اسناد مطبوعاتی و بریده جراید خارجی موجود در مرکز ملی اسناد دفاعمقدس است که پیشینه جمعآوری آن به روزهای آغازین بحران و تشکیل دفتر تبلیغات جبهه و جنگ بازمیگردد و سرویس «فرهنگ حماسه» خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) نیز با بهرهگیری از این منبع تاریخی، گریزی به وقایع قبل از آغاز جنگ تحمیلی و بعد از آن دارد.
تصاویری پرشاخ و برگ از جنگ : فانتوم و تاکسی
زبان اصلی:انگلیسی. شماره:000422
منبع:وال استریت ژورنال / دیوید ایگناتیوس / بصره
1359/7/11-1980-10-3
مترجم: رسول منصوری
منبع خبر
در حالی که جنگ بین عراق و ایران وارد سومین هفته خود میشود، این دو کشور خاورمیانه گرفتار چیزی شدهاند که میتواند یک جنگ مرزی طولانی باشد.عراقیها در منطقه
بصره در حال از دست دادن شوق و حرارتی هستند که موفقیتهای اولیه برای آنان به همراه داشت.
با یک هفته اقامت در بصره نمیتوان به سئوالات بزرگتر این جنگ پاسخ داد که چه کسی برنده خواهد شد؟ ثبات و تولید نفت در منطقه خلیج فارس به چه قیمتی تمام خواهد شد؟ در یک بیمارستان نظامی عراق در غرب بصره، تختها پر از سربازان مجروح عراقی است.
سرگرد جمال، پزشک 34 ساله ارتش که سال گذشته پس از پنج سال تحصیل پزشکی در انگلیس و ایرلند به کشورش بازگشته، نتیجه گرفته که ایرانیان کمی تندرو و افراطی هستند زیرا نمیخواهند این جنگ خونین را متوقف کنند. به عقیده وی گزارش رادیو عراق عراق در این مورد که بمبهای ایران یک بخش از بیمارستان نظامی بصره را ویران کردهاند، کذب است.
اکثر سربازان عراقی این بیمارستان که میتوانند صحبت کنند داستان یکسانی میگویند:«نها در بیابان بودند که ناگهان یک هواپیمای فانتوم ایرانی در آسمان ظاهر شده و مانند برق
راکتی شلیک کرد».شهردار فاو به کمک مترجم خود میگوید:"ایرانیان سردرگم شده و مکانهای غیرنظامی مانند مدارس و منازل را هدف قرار میدهند، تا مردم را بترسانند.
البته روحیه مردم خیلی بالا است و علیرغم همه حملات به فعالیت خود ادامه میدهند." شهر فاو در واقع تقریبا متروکه است. بازار مرکز شهر هدف قرار گرفته، همینطور مدرسه، یک کودکستان، یک بیمارستان محلی و چندین خانه 1.
مترجم شهردار فاو خود به یکی از سئوالات پاسخ میدهد.سئوال این بود که آیا از این میترسد که ایرانیان از اروندرود عبور کرده،فاو را بگیرند و ارتباط آن را با بصره واقع در 100 کیلومتری شمال قطع کنند؟ او این فکر را رد میکند و میگوید:" آنها نمیتوانند، ما نخواهیم گذاشت."
بمبهای ایران هنوز خسارتی جدی به بصره وارد نیاوردهاند.اما آژیرهای حمله هوایی که هر دو ساعت یکبار به گوش میرسند،در حال ایجاد ترس و سوءظن هستند.
در این شهرنگرانی فراوانی از امکان وجود ستون پنجم از مسلمانان شیعه وفادار به آیتالله خمینی دیده میشود. . . رادیو ایران با پخش پیامهایی برای شیعیان بصره میگوید آیتالله و سربازانش به زودی در شهر آنان خواهند بود.
از آغاز جنگ هزاران پناهنده خارجی از طریق بصره به مرز کویت رفتهاند.در مرز 12 دستگاه اتوبوس پر از خانوادههای روسی وارد میشوند. روی اتوبوسها با حروف درشت نوشته که احتمالا به خاطر جلوگیری از حمله خلبانان ایرانی نوشته شده بود زنان و کودکان " U. S. S. R" شده".سفیر شوروی شخصا حدود نیمه شب از شهر کویت به مرز میآید تا آنها را به رختخوابهای گرم ببرد.
***********
1-کذب ادعای شهردار فاو در چند سطر بعد مشخص میشود آنجا که نویسنده مقاله مشاهدات خود را از بصره مینویسد:" بمبهای ایران هنوز خسارتی جدی به بصره وارد نیاورده اند . . ." .
انتهای پیام
نظرات