• دوشنبه / ۱۷ تیر ۱۳۹۲ / ۰۷:۴۲
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 92041710066

زیر سؤال رفتن باور تاریخی درباره آهن اسفناج توسط یک دانشمند

عشق «ملوان زبل» به اسفناج بر پایه یک اشتباه بود!

عشق «ملوان زبل» به اسفناج بر پایه یک اشتباه بود!

یک دانشمند مدعی شده است که عشق «ملوان زبل» به اسفناج، در حقیقت ناشی از یک اشتباه تاریخی بوده است.

یک دانشمند مدعی شده است که عشق «ملوان زبل» به اسفناج، در حقیقت ناشی از یک اشتباه تاریخی بوده است.

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، ساموئل آربسمان، ریاضیدان و دانشمند نشان داده که مقدار آهن اسفناج توسط یک شیمیدان آلمانی با جاگذاری غلط یک نقطه اعشار به اشتباه محاسبه شده است.

اشتباه وی بعدها باعث شد که در شخصیت کارتونی ملوان زبل، علاقه وی به اسفناج بسیار زیاد نشان داده شود و این شخصیت برای افزایش نیروی خود به مقدار زیاد اسفناج مصرف کند.

این اشتباه در حقیقت 50 سال قبل از شکل‌گیری شخصیت محبوب کارتونی ملوان زبل رخ داد.

آربسمان، در کتاب خود با عنوان «نیم عمر حقایق: چرا هر چه می‌دانیم تاریخ انقضا دارد؟» در مورد این که چگونه اشتباهات دانشمندان می‌تواند به شکل‌گیری اسطوره‌های محبوب منجر شود، صحبت کرده است.

در سال 1870 اریک فون وولف، شیمیدان آلمانی در مورد میزان آهن اسفناج و سبزیجات دیگر تحقیق می‌کرد.

به گفته وی، او در زمان رونوشت نتایج خود در دفترچه جدیدش، یک نقطه اعشار را جا انداخته و میزان آهن درون اسفناج را 10 برابر بیشتر از مقدار واقعی آن ثبت کرد.

در حالی که طبق یافته‌های فون وولف، تنها 3.5 میلی‌گرم آهن در 100 گرم اسفناج وجود داشته، میزان پذیرفته شده کنونی 35 میلی‌گرم است.

این امر باعث تصور رایج بالا بودن میزان آهن در اسفناج و قوی‌تر شدن بدن به واسطه مصرف آن شده است.

سازندگان کارتون ملوان زبل با بهره‌برداری از این واقعیت که اسفناج آهن زیادی داشته، از آن برای افزایش قدرت این شخصیت کارتونی استفاده کردند.

باورها بر این است که این شخصیت کارتونی باعث افزایش یک سومی مصرف اسفناج در آمریکا شده است.

اگرچه این اشتباه در سال 1937 شناسایی و تصحیح شد، امااسفناج همچنان به عنوان یکی از سبزیجات غنی از آهن در میان مردم رایج است.

در سال 1981 یک مجله پزشکی انگلیسی هم مقاله‌ای در تلاش برای غلط نشان دادن تصور در مورد اسفناج چاپ کرد.

آربسمان نیز در کتاب خود از داستان ملوان زبل برای نمایش گرایش انسان به نادیده انگاشتن شواهد تازه و اعتراف به غلط بودن شواهد قبلی استفاده کرده است.

به عقیده وی دلیل انتشار چنین اشتباهاتی و تبدیل آنها به داستانهای پذیرفته شده این است که اغلب، انتشار واقعیتی که به نظر درست است، نسبت به کاوش دقیق‌تر در مورد آن راحت‌تر است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۲-۰۴-۱۷ ۰۷:۵۵

حالا آيا قبول کنيم که اسفناج درخصوص تامين آهن بدن انسان معجزه نميکند؟

avatar
۱۳۹۲-۰۴-۱۷ ۰۹:۰۴

چقدر آدمها با اين تصور شفا يافتند؟!

avatar
۱۳۹۲-۰۴-۱۷ ۱۰:۰۳

26 سال پيش در دانشگاه در درس تغذيه و هم چنين بيوشيمي اين خطا توسط استادان ما يادآوري شده بود.

avatar
۱۳۹۲-۰۴-۱۷ ۱۰:۳۶

نوع ترکيب آهن در اسفناج بيشتر کربنات و ترکيباتي است که در انسان جذب نمي‌شود. فرم مورد نياز آهن، ترکيب سولفات آهن است و بيشتر در ترکيبات پروتئين قرمز يافت مي‌شود

avatar
۱۳۹۲-۰۴-۱۷ ۱۲:۳۲

به هر حال مصرف سبزيجات تازه براي سلامتي بسيار مفيد است. در حال حاضر توصيه مي‌شود که روزي چند وعده از ميوه و سبزيجات تازه استفاده شود. اما اين نکته نيز درست است که ميزان آهن در سبزيجات و از جمله اسفناج چندان قابل توجه نيست و نکته مهم‌تر اينه كه آهن موجود در سبزيجات اصلا جذب خوبي هم ندارد و عمدتا آهن مورد نياز بدن بايد از منابع حيواني نظير گوشت، جگر و ... تامين شود

avatar
۱۳۹۲-۰۴-۱۷ ۱۴:۰۱

بچه که بوديم چقدر الکي اسفناج به خورد ما دادن ... همش الکي بود آيا؟ حس مي‌کردم تاثيري نداره ها ولي مي‌خورديم ... يادقديما به خير ...

avatar
۱۳۹۲-۰۴-۱۷ ۱۴:۲۴

يعني ما اينهمه مدت سر كار بوديم؟ ولي اسفناج يك گياه فوق‌العاده است.

avatar
۱۳۹۲-۰۴-۱۷ ۱۴:۳۰

من که اسفناج زياد دوست دارم به خصوص برگهاي تازشو يا پخته با ماست (همون ماست اسفناج) به اين حرفها هم کاري اصلا ندارم

avatar
۱۳۹۲-۰۴-۱۷ ۱۹:۵۳

مسئله آهن در مواد غذايي تنها به ميزان آهن موجود در غذا بستگي ندارد بلکه نحوه تغذيه هم مهم است. مثلاً خوردن چاي بلافاصله بعد از صرف غذا سبب عدم جذب آهن مي شود (بخاطر تانن موجود در چاي) يا مصرف مرکبات بخاطر وجود ويتامين ث سبب تسهيل در جذب آهن مي شود.