وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پیشنهاد کرد، جایزه پروین اعتصامی سالانه برگزار شود.
به گزارش خبرنگار ادبیات و نشر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در مراسم پایانی پنجمین دوره جایزه پروین اعتصامی که بعدازظهر امروز (21 اسفندماه) برگزار شد، سیدمحمد حسینی - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی - از پروین اعتصامی به عنوان بزرگترین و مشهورترین شاعر زن ایرانی یاد کرد و گفت: مضامین سرودههای پروین اعتصامی عموما اخلاقی و تعلیمی است. وی در دورانی شعر میسرود که دوران استبداد رضاشاهی بود که علم و دانش و فرهنگ مورد توجه نبود.
او در ادامه با مروری بر زندگی این شاعر و با استناد به گفتههایی از محمد معین و دیگر چهرههای مطرح فرهنگی، بر جایگاه ویژه این شاعر تأکید و گفت: جایزه پروین اعتصامی سالانه برگزار شود، زیرا در دورههای پیشین شاید شمار آثار چاپشده در حوزههای مربوط به این جایزه زیاد نبوده است، اما در این دوره به بیش از 6000 اثر رسیده و از اینرو خوب است جایزه هرساله برگزار شود.
در این مراسم همچنین علی اسماعیلی – سرپرست معاونت فرهنگی وزیر ارشاد - گفت: با همه کم و کاستیهایی که در اعتبارات امسال وجود داشت، خوشبختانه همه آن برنامههایی که برای سال 91 پیشبینی شده بود، به انجام رسید که آخرین آنها جایزه پروین اعتصامی بود. تولیدهای ادبی و ادبیات یکی از مهمترین منابع برای مطالعه تحولات اجتماعی – سیاسی هر سرزمینی است و از اینرو باید بیش از گذشته به تولید آثار خلاق و جدی ادبیات توجه شود.
او در ادامه به ارائه توضیحاتی درباره پروین اعتصامی و شعر و جایگاه این شاعر پرداخت و تأکید کرد: پروین اعتصامی یکی از شاعران نامدار ایران است. نوع شعر پروین تعلیمی است. او با الهام از آموزههای ادبیات تعلیمی شعرهای ماندگاری را خلق کرده است. پروین اعتصامی اولین زن شاعر رسمی کشور است و شعرهای او بازتابدهنده تحولات اجتماعی ایران در دوران استبداد است.
او متذکر شد: پروین اعتصامی در سرودههایش علاوه بر مضامین اخلاقی به نابرابری و تبعیض و بیعدالتی توجه داشته و همواره به بینوایان و محرومان در سرودههایش توجه میکرد.
طلا نژادحسن - نویسنده تقدیرشده در پنجمین دوره جایزه پروین اعتصامی – نیز از برگزارکنندگان جوایز رسمی و غیررسمی خواست با نگاهی وسیع و دور از تنگنظری رقابتها برگزار شود.
او گفت: برای تحقق اهداف رسالت ادبیات و همچنین معرفی شدن ادبیات ایران در عرصه جهانی ضرورت دارد فارغ از نگاه ایدئولوژیک و شخصی رقابتهای ادبی برگزار شود.
این داستاننویس در بخش دیگری از سخنانش به مرور اجمالی وضعیت زنان داستاننویس در ادبیات سه دهه اخیر ایران پرداخت.
عباسعلی وفایی - عضو هیأت علمی جایزه پروین اعتصامی - هم پس از ارائه توضیحاتی دربارهی پروین اعتصامی و جایگاه ویژه این شاعر در دوران ادبیات دوران معاصر ایران از رشد چشمگیر زنان در عرصههای فرهنگی و علمی و حضور گسترده آنها ابراز خرسندی و خوشحالی کرد و گفت: از جمله ثمرات انقلاب اسلامی، حضور گسترده نسوان در عرصه ادبیات بوده است. همچنین ما شاهدیم در حوزههای علمی زنان پا به پای مردان حضوری مؤثر و چشمگیر دارند.
فائزه زهرا میرزا - دیگر نویسنده تقدیرشده در این رقابت - نیز به ارائه توضیحهایی درباره کتاب «محک خسروی» پرداخت. همچنین راهله معماریان، شاعر برگزیده جایزه پروین، شعر خواند.
در این مراسم مجید حمیدزاده – دبیر علمی جایزه پروین - در ارائه گزارشی از این دوره رقابت ادبی پروین اعتصامی گفت: شاهد افزایش کمی آثار بررسیشده در این دوره نسبت به دورههای گذشته هستیم و بیش از 6700 عنوان کتاب در بخشهای پنجگانه جایزه پروین مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت 16 اثر با عنوان منتخب معرفی شد.
در این مراسم همچنین از امیربانو کریمی - استاد بازنشسته دانشکده ادبیات دانشگاه تهران - به پاس فعالیتش در حوزه ادبیات و به عنوان پیشکسوت برگزیده تجلیل شد.
او در سخنانی کوتاه با ابراز خوشحالی از اینکه مورد تجلیل قرار میگیرد، تصریح کرد: مژده این برنامه ناگهانی بود، در حالی که من سالهاست گوشه عزلت اختیار کردهام. از حضور گسترده زنان در عرصههای فرهنگی و هنری خرسندم. هنگامی که در دوره پنجم متوسطه میخواستم انتخاب رشته کنم، بین رشته ادبی و طبیعی مردد بودم، اما پدرم امیری فیروزکوهی به دلیل اینکه شاعر بود، پیشنهاد کرد رشته ادبیات را ادامه دهم و به من میگفت که ببین پروین اعتصامی چقدر نامدار شده است. به هر روی میخواستم به پدر فقیدم بگویم که سرانجام اسم من کنار اسم پروین اعتصامی در جایزهای به نام او مطرح شد.
هدایای برگزیدگان جایزه پروین با حضور علی شجاعی صائین - مدیرعامل خانه کتاب -، سیدمحمد حسینی، علی اسماعیلی، عباسعلی وفایی، علیرضا قزوه و مجید حمیدزاده به آنها اهدا شد.
اسامی برگزیدگان پنجمین دوره جایزه ادبی پروین اعتصامی به شرح زیر است:
1. شعر:
تألیف: در این حوزه دو اثر به طور مشترک برگزیده شد:
جمهوری غزل، سروده سیده فاطمه موسوی، انتشارات فصل پنجم.
آتشنوشتههای مدادشمعی، سروده راهله معماریان، انتشارات دفتر شعر جوان.
2. ادبیات داستانی:
تألیف: در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر شد:
شهریور هزار و سیصد و نمیدانم چند، تألیف طلا نژادحسن، انتشارات قطره.
ترجمه: در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر شد:
رؤیای مادرم، تالیف آلیس مونرو با ترجمه ترانه علیدوستی، نشر مرکز.
3. ادبیات نمایشی:
تألیف: در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر شد:
دختران باغهای قالی، تالیف هنگامه مفید، نشر نمایش.
ترجمه: در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر شد:
فردریک یا تئاتر بولوار، تألیف اریک امانوئل اشمیت با ترجمه شهلا حائری، نشر قطره.
4. ادبیات پژوهشی:
تألیف: در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر شد:
نظریه و نقد پسااستعماری، تألیف آزاده شاهمیری، نشر علم.
تصحیح: در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر شد:
محک خسروی، تألیف میرزا خسرو بیگ گرجی، تصحیح فائزه زهرا میرزا، انتشارات میراث مکتوب.
پایاننامه: در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر شد:
تحلیل ادبی نگارههای شاهنامه، تألیف فاطمه ماه وان، دانشگاه فردوسی مشهد.
5. ادبیات کودک و نوجوان:
شعر کودک:
تألیف: در این حوزه دو اثر به طور مشترک شایسته تقدیر شد:
فقط یک بستنی قیفی، سروده الهام حسینیزاوه، انتشارات آستان قدس رضوی (بهنشر).
میو میو تشکر، سروده مریم هاشمپور، انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان.
شعر نوجوان:
تألیف: در این حوزه دو اثر به طور مشترک شایسته تقدیر شد:
دفتر گل باز شد، سروده مریم زندی، انتشارات فصل پنجم.
برو جلو بوق نزن، سروده فاطمه کاوندی، انتشارات چاپ و نشر نظر.
داستان کودک:
تألیف: در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر شد:
مجموعه کتابهای نارنجی (52 قصه برای 52 هفته سال)، فریبا کلهر، فروزنده خداجو و سرور کتبی، انتشارات قدیانی.
داستان نوجوان:
تألیف: در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر شد:
بازگشت هرداد، تألیف فریبا کلهر، انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان.
داستان ترجمه کودک و نوجوان:
در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر شد:
سیاه قلب، تألیف کورنلیا فونکه با ترجمه کتایون سلطانی، نشر افق.
• بخش جنبی:
در این بخش دکتر امیربانو کریمی به عنوان پیشکسوت برتر شناخته شد.
انتهای پیام
نظرات