کنگره بزرگداشت آیتالله سید نعمتالله جزایری روزهای دهم و یازدهم اسفندماه سال جاری در شهرستان شوشتر برگزار میشود.
سرویس دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به همین مناسبت و به منظور آشنایی با این عالم و فقیه، به تشریح مختصر زندگینامه این مرحوم میپردازد.
زندگینامه
عالم و فقیه و مرجع بزرگ ایران که در بصره به دنیا آمد. از علمای امامیه که نسبش به امام موسی کاظم (ع) میرسد. آیتالله جزایری در سال 1050 قمری متولد و در سال 1112 قمری چشم از جهان بست که 62 سال زندگی ایشان به دو دوره تقیسیم میشد یک دورهای که مشغول تحصیل بود و دوره بعد زمانی که در شوشتر مشغول خدمتگزاری بود.
سیدنعمتالله از کودکی مشغول تحصیل در علوم دینی شد و تا 11 سالگی در شهر خود و دیگر شهرهای اطراف بصره به تحصیل پرداخت. بعد از آن به همراه برادرش برای کسب فیض از اساتید بزرگ ایران به شیراز مهاجرت کرد و در شیراز در کنار درس به نسخهبرداری کتاب نیز پرداخت.
بعد از مدتی و با درخواست پدر و مادرش، ناچار شد به شهر خود بازگردد. پس از مدت کوتاهی و بعد از ازدواج، دوباره به شیراز مهاجرت کرد تا به ادامه تحصیلش بپردازد، اما مدرسه محل سکونتش در شیراز در آتش سوخت و او برای ادامه درس به اصفهان کوچ کرد.
مرحوم جزایری در جمعآوری کتاب گرانبهای بحارالانوار کمک کار بزرگی برای مرحوم علامه مجلسی بود. آیتالله جزایری در حدود چهار سال در خانه مرحوم علامه مجلسی زندگی کرد و در تالیف بحارالانوار به ایشان کمک رساند.
جزایری در شوشتر مساجد و مدارس علمیه زیادی را بنا کرد و با اقامه نماز جماعت مردم آن دیار را با آداب و اخلاق اسلامی آشنا ساخت. بعد از تلاش وی وقتی خبر این امور به شاه سلیمان صفوی رسید بدون وقفه مرحوم جزایری را به شیخالاسلامی جنوب کشور برگزید و همه مناصب شرعی آن دیار را به وی واگذار کرد.
اساتید
مرحوم جزایری در طول اقامتش در شیراز و اصفهان از اساتید بزرگ و مشهوری کسب فیض کرده است که برخی از آنان عبارتند از شیخ جعفر بحرانی، ابراهیم بن ملاصدرا، شاه ابوالوالی شیرازی، سیدهاشم احسایی، شیخ صالح کزکزانی، سیدمحمد میرزا جزایری، میرزا رفیعالدین طباطبایی، شیخ عمادالدین یزدی، محقق سبزواری، شیخ علی عاملی، شیخ حر عاملی، شیخ حسین خوانساری، امیر اسماعیل خاتون آبادی، ملا محسن فیض کاشانی و علامه محمدباقر مجلسی.
شاگردان
مرحوم جزایری در مدت تدریس خود در اصفهان و خوزستان شاگردان بسیاری را تربیت کرد که برخی از آن بزرگان عبارتند از: ابوالحسن اصفهانی غروی، ابوالحسن شوشتری، شیخ علی جامعی عاملی، فتحالله الکعبی الدورقی، قاضی محمدتقی عنایتالله شوشتری، شیخ محمد الضبیری، شیخ محمد علمالهدی کاشانی، شیخ محمد نجار شوشتری، محمود میمندی و بسیاری دیگر.
آثار و تالیفات
برخی از کتب گرانبهای جزایری عبارت است از: الغایة القصوی، الجواهر الغوالی فی شرح عوالی اللئالی، ریاض الابرار فی مناقب الائمه الاطهار، الانوار النعمانیه فی بیان النشاة الانسانیه، انیس الفرید فی شرح التوحید، تحفة الاسرار فی الجمع بین الاخبار، زهر الربیع، عقود المرجان فی تفسیر القرآن، مشکلات المسائل، منبع الحیاة فی اعتبار قول المجتهدین من الاموات، نوادر الاخبار، النور المبین فی قصص الانبیاء و المرسلین، هدیة المبین، تحفة الراغبین و کتابهای ارزشمند دیگر.
وفات
سرانجام مرحوم آیتالله سیدنعمتالله جزایری در 22 شوال سال 1112 هجری قمری، در 62 سالگی، بر اثر بیماری در راه بین پل دختر و دزفول از دنیا رفت و در محلی به نام جایدر به خاک سپرده شد و آرامگاه آن مرحوم محل زیارت دلباختگان علماء و بزرگان دینی است.
انتهای پیام
نظرات