استاندار تهران گفت: با توجه به افزایش قیمت پسته و همکاری نکردن اتحادیه صنف صادرکنندگان، صادرات پسته به مدت شش ماه به خارج از کشور متوقف شد و بازرسان تنظیم بازار 5000 تن پسته احتکار شده را در اطراف شهر تهران شناسایی کردند که با قیمت 30 هزار تومان روانه بازار خواهد شد.
مرتضی تمدن در گفتوگو با خبرنگار «شهری» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره سرانجام مساله افزایش قیمت خشکبار به ویژه پسته که اخیرا به کیلویی 65 هزار تومان رسیده گفت: از مدتها قبل به تمام صادرکنندگان و دستاندرکاران پسته و خشکبار گفته شده بود برای تنظیم بازار برنامه خود را اعلام کنند و این موضوع از طرف وزارت صنعت، معدن، تجارت و تنظیم بازار اعلام شده بود.
وی افزود: اتحادیه صنف خشکبار موظف بود برنامه خود را برای تنظیم بازار شب عید و قیمتگذاری خشکبار اعلام کند که متاسفانه همراهی نکردند و به صرف اینکه این کالا صادراتی است و نیاز به قیمتگذاری و تنظیم بازار ندارد بازار داخلی را دچار تنش کرده و پسته کیلویی 65 هزار تومان را در بازار عرضه کردند.
تمدن با بیان اینکه قابل توجیه نیست عدهای به بهانه واردات ارز به کشور هر بلایی را سر مردم بیاورند، تصریح کرد: به گفته اتحادیه صنف خشکبار و پسته درصد بسیار کمی از پسته در کشور مصرف میشود و طبق گزارشات آنها 80 درصد پسته تولیدی صادر و 20 درصد وارد بازار داخلی میشود.
تمدن ادامه داد: از اتحادیه صنف خشکبار تقاضا شد علیرغم اینکه مشکلی برای صادرات پسته نداریم اما باید 20 درصدی که در داخل توزیع میشود بازار داخلی بویژه بازار شب عید را اشباع کند باید با قیمت تمام شده و منصفانه در اختیار مردم قرار گیرد که متاسفانه مقاومت شد.
تمدن به ایسنا گفت: در جلسه تنظیم بازار کشور نماینده تولید کنندگان پسته ابتدای جلسه موافقت کرد قیمت مصوب 30 هزار تومان برای بازار داخلی را بپذیرد و پسته شب عید با این قیمت مصوب در بازار توزیع شود. اما زمانی که صورتجلسه نوشته شد این فرد که نظری نام داشت و خود را نماینده صنف اتحادیه تولیدکنندگان پسته معرفی کرده بود از جلسه به صورت پنهانی خارج شد که متاسفانه کار غیر اخلاقی وی قابل توجیه نیست.
استاندار تهران با بیان اینکه ستاد تنظیم بازار همچنان بنا دارد که صادرات پسته هیچگونه مشکلی نداشته باشد اما چنانچه اتحادیه این صنف برنامه خود را برای تنظیم بازار شب عید اعلام نکنند قطعا تصمیم ستاد تنظیم بازار کشور به قوت خود باقی خواهد بود.
وی گفت: در آخرین جلسه ستاد تنظیم بازار کشور با توجه به مقاومتها و عدم همکاری که از سوی اتحادیه صنف خشکبار و صادر کنندگان پسته صورت گرفته صادرات این محصول به مدت شش ماه متوقف شده است و تا زمانی که این همکاری برای اشباع بازار داخلی از سوی صادر کنندگان شکل نگیرد این تصمیم به قوت خود باقی خواهد ماند.
تمدن ادامه داد: همچنین اطلاعاتی به ستاد تنظیم بازار استان تهران مبنی بر احتکار بخش عمدهای از این محصول به امید افزایش قیمت بیشتر در بازار داخلی در انبارهای اطراف شهر تهران نیز رسیده است که طبق اعلام بازرسان ستاد تنظیم بازار تا کنون 5000 تن پسته در این انبارها شناسایی و لاک و مهر شده است.
استاندار تهران با بیان اینکه مساله پسته با یک جریان و شبکه پیچیدهای گره خورده است گفت: تنها کسانی که از این موضوع زیان میبرند کشاورزان و مصرفکنندگان هستند و تعداد انگشت شماری از افراد با نفوذ سود سرشاری از این تجارت به جیب میزنند.
وی ادامه داد: ما موافق این موضوع نیستیم که به صادرات پسته آسیبی برسد اما نمیتوانیم این موضوع را به بهای فشار به مردم در داخل نادیده بگیریم.
به گفته تمدن صادرکنندگان عمده پسته افراد سرشناس و انگشت شماری هستند که قادرند جوسازی و فضاسازی و مظلوم نمایی کنند اما باید توجه داشته باشیم ما برای منافع عمومی مردم نمیتوانیم این موضوع را نادیده بگیریم.
وی با بیان اینکه ارزآوری پسته و صادرات آن موضوع بسیار مهم و قابل توجهی است به ایسنا گفت: اینکه یک مصرف کننده داخلی پسته را با قیمت اروپایی در کشور تهیه کند برای ما باعث شرمساری و تاسف است و در این مساله دست اندرکاران مسئول آن هستند چرا که در ادبیات آنها فقط سود و کسب منفعت معنا دارد و به هیچ وجه در قبال مردم احساس مسئولیت نمیکنند.
وی با تاکید بر اینکه متاسفانه سودی که از محصول پسته حاصل میشود به جیب کشاورز نمیرود اظهار کرد: طبق گفته نماینده تولید کنندگان پسته این محصول با قیمت بیش از 30 هزار تومان به بازار جهانی عرضه نمیشود و سوال اینجاست که چرا باید مصرف کننده داخلی با قیمت 65 هزار تومان پسته شب عید را تهیه کند و سود سرشار این تجارت به جیب چه کسانی میرود؟
استاندار تهران تصمیم ممنوعیت صادرات پسته را تصمیمی معقول و بجا عنوان کرد و گفت: اگر اتحادیه صنف صادر کنندگان پسته با تنظیم بازار همکاری لازم را داشته باشند و با قیمت مصوب محصول خود را روانه بازار کنند این ممنوعیت برداشته خواهد شد اما چنانچه مصرانه به کار خود ادامه داده و مقاومت کنند و با قلدری بخواهند حرف خود را به کرسی بنشانند برابر قانون مجازاتهای لازم برای آنها تعیین خواهد شد.
تمدن نگهداری پسته در انبارهای اطراف شهر تهران را از لحاظ قانونی احتکار عنوان کرد و گفت: در چنین مواردی باید طبق قانون تعزیرات محصول احتکار شده با قیمت مصوب وارد بازار شود و به دنبال این موضوع هستیم تا با قیمت 30 هزار تومان این محصول را در بازار داخلی توزیع کنیم.
انتهای پیام
نظرات