برنامههای شانزدهمین جشنواره بینالمللی قصهگویی که از 29 بهمن تا اول اسفند در تبریز برگزار میشود، تشریح شد. همچنین پیشنهاد شد، شب یلدا به عنوان شب قصهگویی تصویب و از طرف ایران در یونسکو پیشنهاد و ثبت شود.
به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، سیدصادق رضایی، مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان، که در نشست خبری جشنواره بینالمللی قصهگویی سخن میگفت، بر ضرورت و اهمیت قصهگویی تأکید کرد و با استناد به آموزههای دین اسلام و قرآن کریم تصریح کرد: نخستین قصهگوی هستی، خداوند تبارک و تعالی است. در قرآن کریم بسیاری از مسائل به لحن و بیان قصه طرح میشود و خداوند دلایل مختلفی را تحت عنوان فواید بیان قصه در قرآن حکیم فرموده است.
او از قصهگویی به عنوان هنری معنوی یاد کرد و متذکر شد: اگر این هنر به خوبی به کار گرفته شود و همه امکانهای آن مورد استفاده قرار گیرد، در تربیت دینی و اعتقادی کودکان و نوجوانان بسیار مؤثر و مفید است. قصهگویی بهترین تمرین برای شنیدن و صبر و حوصله کردن است. البته عمده هدف قصهگویی این است که بتوانیم کودکان را با تعالیم دینی آشنا کنیم و برای القای معارف دینی و اسلامی بینیاز از قصهگویی و داستانپردازی نیستیم و این یک ضرورت مهم است.
رضایی هدف از برگزاری جشنواره بینالمللی قصهگویی را علاوه بر ترویج آموزههای دینی، ترویج قصهخوانی توصیف و پیشنهاد کرد، برای ترویج و گسترش بیشتر قصهگویی در شهرهای مختلف ایران پارک قصهگویی راهاندازی شود. همچنین شب یلدا به عنوان شب قصهگویی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شود و از طرف ایران در سازمان جهانی یونسکو پیشنهاد و ثبت شود.
مدیرعامل کانون همچنین گفت: در این جشنواره از خانوادهی شهید مرتضی مطهری نیز تجلیل میشود.
در ادامه این نشست، محمدباقر آدوسی، معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و مدیر جشنواره، از قصهگویی به عنوان سنتی فراموششده در فرهنگ ایرانی یاد کرد و متذکر شد: هدف از برگزاری جشنواره، احیای این سنت کهنسال ایرانی است که کارکردهای تربیتی و آموزشی بسیار مؤثری دارد. در عین حال میخواهیم با برپایی این جشنواره، مربیان کانون را برای قصهگویی توانمندتر از گذشته کنیم.
او افزود: همچنین در پی این هستیم که قصههای کهن ایرانی را بازنویسی و به کودکان و نوجوانان ارائه کنیم. هماکنون 2300 نفر به عنوان قصهگو در کانون فعالیت دارند و کارشناسانی نیز در زمینه بازآفرینی قصههای کهن به فعالیت مشغول هستند. فعالیت این دوره از جشنواره از اردیبهشتماه سال جاری آغاز شد و ما سعی کردیم با بهرهگیری از تجارب دورههای گذشته و همچنین رفع ایرادها و نواقصی که در دورههای پیشین بود، در این دوره شیوهنامه قصهگویی و سیاستهایش را تدوین کنیم و آن را در مهرماه سال جاری به همکاران کانون پرورش فکری در سراسر ایران ابلاغ کنیم. مرحلهی استانی این دوره از جشنواره قصهگویی آذرماه امسال برگزار شد. همچنین مرحلهی منطقهیی در دیماه برگزار شد که همراه با برپایی کارگاههای آموزشی و تخصصی در زمینه قصهگویی برای مربیان بود. در روزهای آینده در تبریز نیز شاهد برپایی مرحله ملی و بینالمللی جشنواره قصهگویی خواهیم بود. در این دوره از جشنواره 130 نفر در بازنویسی و بازآفرینی قصههای کهن فارسی با ما همکاری داشتند و طی 9 ماه گذشته براساس آمارها بیش از 70هزار قصهگویی در کشور برگزار شده است. بیش از یک میلیون نفر در این نشستهای قصهگویی حضور داشتند و مربیان با استفاده از این روش هنری و خلاقانه مفاهیم اخلاقی و آموزههای هویت ملی، اعتقادی و دینی را به مخاطبان انتقال دادند.
آدوسی در ادامه خاطرنشان کرد: در این دوره از جشنواره قصهگویی قریب به 50 نفر از قصهگوها در سطح ملی و بینالمللی با یکدیگر رقابت خواهند کرد و در نهایت نفرات برگزیده معرفی خواهند شد. رونمایی کتاب، برپایی کارگاههای آموزشی، تخصصی و همچنین تجلیل از خانواده استاد شهید مرتضی مطهری از دیگر برنامههای پایانی این دوره از جشنواره خواهد بود.
در این نشست همچنین محمود مروج، دبیر اجرایی جشنواره شانزدهم قصهگویی، با بیان اینکه کار دبیرخانه از اوایل سال جاری آغاز شد، به نشستهای متعدد ستاد سیاستگذاری جشنواره قصهگویی اشاره کرد و در ارائه گزارشی از روند فعالیت این دوره از جشنواره تصریح کرد: جشنواره در چهار مرحله حوزهیی، استانی، منطقهیی، ملی و بینالمللی برگزار میشود که تاکنون سه مرحله آن برگزار شده و نفرات برگزیده هر مرحله به رقابت ملی راه پیدا کردهاند. بیش از 90 داور از کارشناسان کانون پرورش فکری در داوریها و ارزیابی قصهگوییها شرکت داشتند. چهار مرکز استان گیلان، کرمانشاه، هرمزگان و بوشهر میزبان رقابتهای قصهگویی در سطح منطقهیی بود. در سطح ملی برگزیدهها در چهار بخشی که تشریح میشود، به رقابت میپردازند. الف: برگزیدههای دوره پیشین کشوری، ب: راهیافتگان به مرحله منطقهیی، ج: مربیهای تازه واردشده به جشنواره قصهگویی د: بخش قصهگویی آزاد.
او در ادامه در تشریح فعالیتهای بخش بینالملل این دوره از جشنواره اظهار کرد: علاقهمندان بسیاری خواستار حضور در بخش بینالملل جشنواره قصهگویی بودند. ما پس از بررسیهایی که انجام شد، از بین 1709 متقاضی شرکت، 410 تقاضا را پاسخ مثبت دادیم و میهمانانی از کشورهای سنگاپور، پرو، استرالیا، کنیا، مالزی، ژاپن، پرتغال و دیگر کشورها در بخش بینالمللی این رقابت حضور دارند.
مروج افزود: این دوره از جشنواره بینالمللی قصهگویی با موضوع و محوریت قهرمانها و پهلوانهای ملی ایران برگزار خواهد شد و همچنین غلامعلی کیومرثی، مریم مهدوی، معصومه باقری و رکسانا خام از کانادا داوری رقابتها را برعهده خواهند داشت.
در پایان این نشست، حجتالاسلام الیاس ابراهیمی، مدیر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تبریز، به عنوان میزبان این دوره از رقابت قصهگویی به ارائه توضیحاتی دربارهی فعالیتهای انجامشده برای میزبانی و ضرورت قصهگویی پرداخت.
انتهای پیام
نظرات