• یکشنبه / ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ / ۰۶:۱۷
  • دسته‌بندی: سینما و تئاتر
  • کد خبر: 1403112820340
  • خبرنگار : 71342

سال‌ها خارج از کشور زیست ولی دلش برای ایران می‌تپید

سال‌ها خارج از کشور زیست ولی دلش برای ایران می‌تپید

پیرمردی بود با چشمانی به درخشش چشمان یک کودک کنجکاو و پرشور که اگر زنده بود، حوالی همین روزها ۹۶ ساله می‌شد. هنرمندی که سال‌ها در خارج از کشور زیست اما از عشق و علاقه او به ایران و هنر ایران چیزی کم نشد.

صحبت از عباس جوانمرد است؛ یکی از هنرمندان نامدار تئاتر ایران که ۲۷ بهمن ماه زادروز اوست و حالا یک روز بعد از این تاریخ، به یادش هستیم که او آنقدر بزرگ بود که این یک روز تاخیر را بر ما ببخشاید.

به گزارش ایسنا، نسل ما با وجود بخت و اقبالی که برای دیدن آثار تعدادی از هنرمندان بزرگ تئاتر کشور داشت، این شانس را نداشت تا از عباس جوانمرد کاری را روی صحنه ببیند. حتی نسل‌های پیش از ما نیز چنین فرصتی نیافتند. ما اما او را در سالن‌های تئاتر می‌دیدیم؛ گاهی در جشنواره‌ها و گاهی هم در اجراهای روتین تئاتر.

گرچه سال‌ها بود که از ایران کوچیده بود و در تورنتو کانادا اقامت گزیده بود اما شاید در میان هم‌سالان خودش کمتر کسی را می‌شد سراغ گرفت که به اندازه او به وضعیت تئاتر ایران آگاه و برای دیدن آثار نسل جوان مشتاق باشد.

در سفرهایی که به ایران داشت، هیچ فرصتی را برای دیدار با هنرمندان و تماشای نمایش‌هایشان از دست نمی‌داد. گاه یک نمایش را دو سه بار به تماشا می‌نشست. بعد از هر اجرا با وجود خستگی که ناشی از کهولت سن بود، با حوصله و شوقی مثال‌زدنی در پشت صحنه با گروه اجرایی به صحبت و گپ و گفت می‌پرداخت. به شهادت بسیاری از کارگردانان نسل‌های میانه، گفته‌هایش مهربانانه بود و اگر نقدی هم داشت با ملاطفت بیان می‌کرد.

گرچه سال‌ها از صحنه دور مانده بود اما این دوری در او به ایجاد بغض و حسد مبدل نشد. او همه عشق خود را به تئاتر با دیدن آثار نسل‌های جوان ابراز می‌کرد و این چنین بود که نسل‌های بعدی هم برایش احترام قائل بودند و هم دوستش می‌داشتند و از او انرژی می‌گرفتند.  

یکی از دانش‌آموختگان هنرستان هنرپیشگی بود که گروه هنر ملی را در خانه شاهین سرکیسیان (مترجم، کارگردان و مدرس تئاتر) پایه‌گذاری کرد.

او همانی بود که در دوران جوانی خود چهره‌های مستعدی مانند علی حاتمی، بهرام بیضایی، محمود دولت آبادی، علی نصیریان، بهزاد فراهانی، خسرو شکیبایی، هادی اسلامی و ... را حمایت کرد و با راه‌اندازی گروه هنر ملی، زمینه‌ای برای فعالیت آنان فراهم آورد. گروهی که دغدغه اجرای متون ایرانی داشت. او نخستین نمایشنامه‌های نویسندگانی چون علی حاتمی و بهرام بیضایی را روی صحنه آورد.

جوانمرد از نیمه دهه ۳۰ که گروه «هنر ملی» را پایه‌ریزی کرد، نمایشنامه‌های «افعی طلایی» و «بلبل سرگشته» را از علی نصیریان، «قصه طلسم حریر و ماهیگیر» و «شهر افتاب مهتاب» را از علی حاتمی، «غروب در دیاری غریب»، «قصه ماه پنهان» و «پهلوان اکبر می‌میرد» را از بهرام بیضایی روی صحنه آورد و با بازی در نمایش «پهلوان اکبر می‌میرد» یکی از مشهورترین نقش‌آفرینی‌های خود را روی صحنه تئاتر به انجام رساند.

به جز اجرای چندین تئاتر و ساخت چند تله تئاتر، دست به قلم هم بود و در زمینه نمایش ایرانی پژوهش‌هایی نیز به انجام رساند و کتاب‌هایی چون «تئاتر، هویت و نمایش ملی»،‌ «شهر طلایی» و «تکمله‌ای بر تعزیه و نمایش ملی» و نیز خاطراتش را با عنوان «دیدار با خویش» را منتشر کرد.

مهر سال ۹۹ که در ۹۲ سالگی، در تورنتو چشمانش را بر فرشته مرگ گشود، ۳ سالی بود که به ایران نیامده بود. بیماری‌اش سبب شده بود تا پزشک، اجازه پرواز طولانی مدت را به او ندهد و این تنها دلیل دوری‌اش از مام میهن بود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۸ ۰۸:۲۳

عجب سرانجام تلخی قابل توجه ایرانیان خارج از وطن که به هر دلیلی سرزمین خودشون رو قابل ندانستن . روزی نیاد که شما هم در حسرت دیدن سرزمینتان چشم از این دنیا ببندید!!!!!! به هر دلیلی که رفتی به یک دلیل برگردید هیییچ جاییی تو دنیا وطن خودتون نمیشه

avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۸ ۰۹:۴۴

اگر الان بودش ۸۶ ساله میشد .بعد سال ۹۹ در ۹۲ سالگی از دنیا رفت ؟

avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۸ ۰۹:۵۴

با تشکر از حسن توجه شما به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) با کمال احترام، در اسرع وقت موضوع جهت پیگیری به مدیر مربوطه ارجاع داده خواهد شد.

avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۸ ۱۰:۱۲

راحیل ریاضی شما ضعیفه

avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۸ ۱۰:۱۳

متولد 1307 بود. و در سال 1399 درگذشت.

avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۸ ۰۹:۵۰

سلام چطور اگر زنده بود الان 86 سال داشت ولی در سال 1399 در سن 92 سالگی در گذشت؟

avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۹ ۰۳:۳۸

فک کنم اشتباه چاپی بود اگه الان بود ۹۶سال سن داشت

avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۸ ۱۰:۱۶

درسال ۹۹کروناهمه جاروگرفته بود وایران شاهدپر کشیدن عزیزانش بودکه خیلی هاشون جوان بودند

avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۸ ۱۰:۳۴

روحش شاد ،هرشخصی در هر لباسی برای سربلندی واقتدار ایران عزیز تلاش می کند خدا نگه دارش باد وهر کی با هر لباسی به این کشور خیانت می کند مرگش باد .

avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۸ ۱۳:۲۰

احسنت بر این افراد با وجود خارج بودن دلشون در کنار مردم ایران وایرانی است

avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۸ ۱۳:۴۵

حکایت برخی از هنرمندان که تا بودن پشت کردن به ایران در فتنه ها هم دخالت داشتن با شعر های دیگران معروف شدن بعد رفتن اونور تا حال داشتند انور بودند وقتی مریض شدند یاد ایران افتادند واقعا دیگه چه نیازی به اونا هست خوب همون جا یه جایی نیست که به خاک سپرده بشن

avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۸ ۱۴:۱۹

سلام اینان هنرمندی رادرموقع ترک وطن به هنربندی ترجیح دادند روح وروان همه ایرانیان درگذشته شادباد

avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۸ ۱۴:۲۲

روحش شاد ویادش جاوید که باعث افتخاروبالندگی هنر ایران شد.دستاوردهای امروز هنرمندان ما چه درایران وچه خارج ازایران مرهون زحمات واشتیاق وخون دل خوردن امثال این هنرمند گرامی بوده وهست

avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۸ ۱۵:۳۷

کعبه آمال وقتی غرب وحشی باشه فرهنگ و زیستن و ایدیولوژی هم همونه، هنرمند با اصالت و متعهد کم نداریم

avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۸ ۱۶:۲۲

دیگه هرکسی، هرجاکه دوست داره زندگی می کنه، ایران یاخارج ازکشور. بین اطرافیانمون زیادداریم کسانی که خیلی دم ازایران و دین و مذهب می زدندتازمینه فراهم شدکوچیدند.

avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۸ ۲۱:۴۴

اگر دلش به ایران بود باید ایران بود

avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۸ ۲۲:۲۶

حالا آنهایی هم که ازایران رفتند تازه اگر نخبه ونابغه در رشته ای باشند به عنوان شهروند درجه 3 محسوب می شوند واگر هم کار درخوری پیدا نکنند در رستورانهای امریکا وغرب مشغول ظرفشویی هستند یا قالی شویی وازاین قبیل کارها. پس ای ایرانیان بیایید قهر قهرو نباشید.

avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۹ ۱۰:۴۷

پدرم راکم میدیدم.وبرایش کمی وقت میگذاشتم.وقتی که رفت. خیلی دلم میخوادببینمش.اگه میخواهی لذت عمرداشته باشی امروزت روزندگی کن به اندازه خودش.شایدفردای درکارنباشد.

avatar
۱۴۰۳-۱۱-۲۹ ۱۶:۰۶

خدا رحمت کنه،این هنر مند عزیز کشور را آدم هر جای دنیا که باشه،عشق به وطن رو با خود داشته باشه باید گفت احسنت