رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی گفت: هر چه در حج رابطه امت با یکدیگر یک رابطه پرتحمل، اخلاقی، عاطفی و اسلامی باشد، کارکردهایش بیشتر میشود.
حجتالاسلام والمسلمین احمد مبلغی در گفتوگو با خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با اشاره به اینکه «حج از جنبههای مختلف یک برنامه ویژه است» اظهار کرد: حج از آن جهت که یک نماد و رفتار اجتماعی و عبادی فرانسلی است، اهمیت ویژهای دارد به دلیل اینکه حج تنها برنامهای است که جهتگیریهایش در فضاهای بشری دینی و غیردینی به صورت تکرار شوندهای و بدون تغییر و عوض شدن، نسلها را درنوریده است.
وی خاطرنشان کرد: از زمان حضرت ابراهیم (ع) خانه خدا و طواف آن شروع شده و تاکنون بدون هیچ تغییری تکرار شده است و به نسلهای بعدی رسیده است که شاید هیچ برنامهای به صورت عبادی و اجتماعی و در قالب یک پدیده فراگیر که اینگونه تکرار شده باشد، نداریم که اکنون به قوت خود ادامه مییابد و در یک مسیر رو به پیشرفت قرار دارد.
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس ویژگی دوم حج را نماد پیوند بین دنیا و آخرت دانست و افزود: در مراسم حج است که میتوان مجموعه انسانها را در کنار خانه خدا و صحرای عرفات جمع کرد و از این مجموعه تعلقات مادی را از حیث رنگ و لباس به دور ساخت و به یک حد یکسان و برابر قرار داد و در میانشان دغدغه معنویت را در یک سطح برجسته ایجاد کرد و دغدغههای مادی را از آنها سلب کرد و هیچ برنامهای مثل حج چنین کارکردی را نمیتواند ایفا کند.
مبلغی افزود: بر این اساس حج نماد پیوند دنیا و آخرت است که در آخرت نیز همه انسانها در برابر خداوند به صورت یکسان و عاری از هرگونه تعقل و واجد یک دغدغه هستند که همین حالت را در حج نیز شاهد هستیم.
رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی با بیان اینکه «حج نماد اجتماع و گرد هم آمدن همه عبادتهاست» تصریح کرد: همه عبادتها در سایه حج معنای واقعی خود و کارکردهای خود را به نحو احسن پیدا میکند.
وی همچنین با اشاره به اینکه «پیوند دنیای مادیت و معنویت از دیگر ویژگیهای مراسم حج است» اظهار کرد: در مراسم حج هم سخن از منافع مردم در میان است و هم منافع معنوی در اوج خود قرار دارد که هیچ عبادت و برنامهای همچون حج نماد ارتباط قالبهای عبادی و حضور معرفت و توجه عمیق به خداوند نیست.
مبلغی گفت: بنابراین در حج این مهم به صورت جدی موج میزند که هم اعمال رمزگونه با قالبهای شخصی وجود دارد و درون این رفتارها و قالبها معرفت موج میزند و توجه درونی جدی و گره خورده به ذکر خداوند وجود دارد.
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با تاکید بر اینکه «هیچ برنامه دینی به اندازه حج در حال تکثر و افزایش با مرور زمان نیست» اظهار کرد: حج با ورود همه این ویژگیها میتواند کارکرد بزرگی را ایجاد کند و نقطه عطفی برای القای منطق دین و ارائه دهنده تفکر اجتماعی و فردی دینی باشد البته اینکه چنین بهره و شناختی را از حج داریم مقوله دیگری است.
وی یادآور شد: حج یک الگوی مجسم شده از اسلام است که برنامههای اجتماعی جدی در حد تمرکز بر مصالح و منافع وجود دارد و هم میزان بالایی از معنویت همزمان با عشق به خداوند در آن متبلور است.
رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی با بیان اینکه «هر چه بکوشیم در حج رابطه امت را با یکدیگر یک رابطه پرتحمل، اخلاقی، عاطفی و اسلامی قرار دهیم کارکردهایش بیشتر میشود» گفت: همانطور که حج از بسیاری از تفکرات نمایندگی میکند در چهره خود آن اجتماع و انسجام امت اسلامی را نیز دارد و هیچ عبادتی به اندازه حج نمیتواند وحدت امت اسلامی را نشان دهد.
مبلغی تصریح کرد: دین مقدس اسلام برای اینکه حج این ویژگی نماد بودنش برای امت را داشته باشد و انسجام آن پررنگتر جلوه کند دستورات کلانی به مسلمانان داده تا با رعایت آنها حج و قابلیتهای آن را بیشتر بروز دهند.
وی با اشاره به اینکه «یکی از این دستورات آن است که مسلمانان نباید در حج به جدال بپردازند» تاکید کرد: حتی جدال به طریقه احسن نیز نباید در حج وجود داشته باشد، زیرا آنجا جای انسجام، یکی شدن و همدلی است و از این نظر باید حج را از حیث وحدت امت اسلامی مورد مطالعه جدی قرار دهیم و بر تقویت و التزام این بعد وحدتی و مظهر انسجام امت بودن عمق بیشتری بدهیم.
انتهای پیام
نظرات