در حاليكه شامگاه 2 مهر ماه سينماي ايران «يه حبه قند» به كارگرداني رضا ميركريمي را به عنوان بيستمين فيلمش به آكادمي اسكار معرفي كرد، بامداد 3 مهر انتشار پيشنهاد جواد شمقدري رييس سازمان سينمايي مبني تحريم اسكار اين شائبه را بهوجود آورد كه آيا سينماي ايران در اين دوره هم در اين رقابت بينالمللي نمايندهاي خواهد داشت يا مانند برخي از مقاطع و دورههاي گذشته در اين صحنه غايب خواهد بود؟
به گزارش خبرنگار بخش سينمايي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، شمقدري به اعضاي هيأت انتخاب نماينده سينماي ايران در اسكار 2013 و دستاندركاران فيلم «يه حبه قند» صبح 3 مهر ماه در پيامي معرفي اين فيلم را تبريك گفت اما در عين حال پيشنهاد كرد تا اسكار تحريم شود. او علت اين پيشنهاد را پخش فيلم موهن نسبت به پيامبر اكرم (ص) عنوان كرد.
شمقدري در متن پيامش صراحتا پيشنهاد كرد كه « تا زماني كه دستاندركاران آكادمي اسكار نسبت به سازندگان فيلم موهن به ساحت قدسي و ملكوتي پيامبر عظيم الشأن و پيامبر آخر الزمان حضرت محمد صلي الله عليه و آله و سلم، واكنشي در خور شأن نشان ندادهاند به عنوان همدلي و همراهي با قلوب مجروح و زخم ديده يك ونيم ميليارد مسلمانان جهان و بلكه هفت و نيم ميليارد آزادگان جهان از مشاركت سينماي ايران در اين رويداد سينمايي امتناع شود. بديهي است تحريم اسكار 2013 تا زماني است كه اين آكادمي نسبت به اين فيلم موهن واكنش مناسبي انجام دهد و خود را از سازندگان آن مبرا سازد.»
به گزارش ايسنا، در حالي جواد شمقدري پيشنهاد تحريم اسكار را از سوي سينماي ايران مطرح كرد كه «حسن نجاریان» قائم مقام بنیاد سینمایی فارابی چندي قبل در گفتوگويي مطرح كرده بود كه بحث تحريم اسكار به دليل ساخت فيلم توهين آميز عليه پيامبر اكرم (ص) مطرح شده است اما با توجه به اينكه فيلم ساخته شده توسط هاليوود توليد نشده، تصميم گرفته شد امسال فيلم به اسكار معرفي شود.
اعضاء ايراني معرفي فيلم ايراني به آكادمي اسكار همچنين همزمان با معرفي «يه حبه قند» در بيانيهاي صراحتا اعلام كردند كه «ضمن محکوم کردن اهانت به پیامبران در هر شکلی و خصوصا در سینما، تصمیم به مشارکت فعال در این زمینه جهت استفاده از کلیه فضاهای موجود برای نمایش استعدادهای سینمای ایران و تعیین قواعد بازی به مصلحت این سینمای نجیب» گرفته است.
علي معلم: تحريم اسكار توسط شمقدري پيشنهاد است نه دستور
يكي از اعضاي هيات انتخاب معرفي نماينده سينماي ايران به اسكار گفت: آقاي شمقدري در خصوص تحريم اسكار پيشنهاد خودشان را مطرح كردهاند و معتقدم ايشان دستور ندادهاند.
علي معلم در گفتوگويي با ايسنا در پي اعلام رييس سازمان سينمايي مبني بر تحريم اسكار، اظهار كرد: نظري كه آقاي شمقدري دادهاند با توجه به متن نامهشان يك پيشنهاد است و دستور نيست، ضمن اينكه ايشان انتخاب «يك حبه قند» را تبريك گفتهاند.
وي افزود: بحثي كه ايشان مطرح كردند در جلسات انتخاب فيلم هم مطرح شد اما تعبير ما اين بود فيلم ساخته شده يك كار جعلي و خارج از حوزه سينما است مانند اينكه بچهاي در گوشهاي از دنيا كاري بسازد و آن را بزرگ كند كه اين ربطي به صنعت سينماي آمريكا ندارد.
معلم مخلوط كردن اين دو موضوع با هم را بيمعنا دانست و گفت: ميتوان طي نامهي جداگانهاي پيشنهاد داد كه صنعت سينماي آمريكا موضعگيري كند، كاري كه بعضي از فيلمسازان اين كشور انجام دادند.
عضو هيات انتخاب نماينده سينماي ايران براي شركت در اسكار، جا خالي دادن را كار نادرستي دانست و تاكيد كرد: سالهاي گذشته هم صحبتهايي مبني بر تحريم بعضي از جشنوارهها مطرح بوده است كه با هوشمندي خود مسئولين منتفي شده به هرحال نبايد صحنه مسابقهاي را ترك كرد چون اين موضوع بيشتر باعث خوشحاليشان ميشود.
وي با اشاره به صحبتهاي امير اسفندياري پس از معرفي «يه حبه قند» اظهار كرد: ايشان كامل توضيح دادهاند كه بايد آن مقوله را از صنعت سينماي آمريكا جدا بدانيم و عدم معرفي فيلم در اين هيات، مورد نظر نبوده و اصرار بود حتما بايد نماينده سينماي ايران معرفي شود.
معلم همچنين با اشاره به انتخاب «يه حبه قند» گفت: انتخاب يك فيلم براساس ظرفيتها و امكانات يك فيلم است كه از نظر هيات «يه حبه قند» حائز شرايط بهتري نسبت به فيلمهاي ديگر بود و خروجي صورت گرفته بر اساس نظريه كارشناسي است.
وي ادامه داد: درباره هر فيلم ميتوان نظرات متفاوتي مطرح كرد اما بايد ياد بگيريم در مورد مسايل ملي با هوشمندي بيشتري نظر بدهيم و اين سطح از دعواها را در سطح يك اقدام ملي نكشيم.
اين كارشناس سينمايي درباره پيشبينياش از رقابت «يه حبه قند» با ديگر آثار گفت: در ميان اسامي فيلمهاي معرفي شده، ميديدم حدود 10 فيلم بسيار مهم هستند و قطعا انتخاب كانديدهاي نهايي بسيار سخت خواهد بود بنابراين اميدوارم شرايط خوبي براي نماينده سينماي ايران فراهم شود تا فيلم ديده شود.
معلم بار ديگر تاكيد كرد: شركت كردن در هر مسابقهاي اعلام آمادگي است حتي اگر در آن مسابقه شرايط بُرد وجود نداشته باشد مانند حضوري كه در المپيك داشتيم و جالب آنكه اين دوره در انگليس برگزار شد، در حالي كه با اين كشور قطع رابطه كردهايم اما اين مسايل از هم جداست و هر جا كه نام ايران مطرح شود به نفع كشورمان است كه حضور داشته باشيم.
ناگفتههاي اسفندياري از انتخاب «يه حبه قند»
امير اسفندياري گفت: خوشحالم فيلمي به عنوان نماينده سينماي ايران به اسكار معرفي شده كه حداقل در طول فيلم 10 ـ 15 بار نام مبارك حضرت رسول(ص) ذكر ميشود.
سخنگوي هيات انتخاب نماينده سينماي ايران به اسكار در پي پيشنهاد رييس سازمان سينمايي مبني بر تحريم اسكار در گفتوگويي با ايسنا، اظهار كرد: همان طور كه در بيانيه هم ذكر كرديم درباره تحريم بارها صحبت و بررسي شد و پيش از اين هم در كميتهاي در فارابي بررسيهاي دقيق صورت گرفت.
وي ادامه داد: با توجه به اينكه فيلم موهن ساخته شده كه حتي نامش را نميتوان فيلم گذاشت مرتبط با هاليوود نيست، قرار شد ايران نمايندهاش را معرفي كند.
اسفندياري با تاكيد بر اينكه بايد از همه فرصتهاي بينالمللي براي مطرح كردن حرفهايمان استفاده كنيم، گفت: همان طور كه رييس جمهور محترم كشورمان به آمريكا ميروند و از اين فرصت براي دفاع از مواضع جمهوري اسلامي ايران استفاده ميكنند، ما هم بايد از فرصتهاي موجود نهايت بهره را ببريم.
اين كارشناس حوزه بينالملل تاكيد كرد: ما بايد حرف خودمان را بزنيم البته رييس محترم سازمان سينمايي هم پيشنهادي دادند كه قابل تامل است ولي جمعبندي نظر هيات انتخاب با توجه به همه مسايل و جوانب اين بود كه ما اين تريبون را از سينماي ايران نگيريم.
اطبايي: صرف معرفي يك فيلم كافي نيست
اما دربارهي ارزيابي اينكه آيا «يه حبه قند» نماينده مناسبي براي حضور در اسكار است، اطبايي معتقد است: فقط انتخاب يك فيلم براي اسكار كافي نيست، حوزه هنري به عنوان صاحب اين فيلم بايد انرژي زيادي براي معرفي و تبليغ آن در جهان بگذارد.
اين پخشكننده بينالمللي سينماي ايران كه با ايسنا گفتوگو ميكرد، ادامه داد: صرف اينكه فيلم را براي اعضاي آكادمي اسكار بفرستند كافي نيست بلكه بايد برنامهريزي بيشتري شود تا شانس اندك سينماي ايران را اندكتر نكند.
وي با اشاره به اينكه حوزه هنري يك نهاد دولتي است مطرح كرد: جا دارد حوزه بودجه ويژه و خاصي براي پخش بينالمللي «يه حبه قند» در نظر بگيرد.
اطبايي در پاسخ به اينكه آيا «يه حبه قند» گزينهي مناسبي براي معرفي به آكادمي اسكار است،گفت: بعد از موفقيت «جدايي نادر از سيمين» در اسكار و طبعا بالا رفتن توقعات آكادمي به نظر ميآيد كه فيلمهاي موجود سينماي ايران شانس كمتري براي مطرح شدن داشته باشند، كما اينكه اين نقطهنظر طي چند وقته گذشته از سوي دستاندركاران سينماي ايران هم مطرح شده است.
وي ادامه داد: بنابراين با توجه به فيلمهاي موجود، «يه حبه قند» جزو انتخابهاي شخصي من هم بود و فيلم را دوست دارم چون فكر ميكنم از كارگرداني حرفهاي برخوردار است و از انتخاب آن خوشحال هستم.
اطبايي گفت: «يه حبه قند» برشي از زندگي ايراني است كه كمتر در جهان مطرح شده است بنابراين اميدوارم اين وجه از فيلم توسط اعضاي آكادمي اسكار ديده شود.
اين كارشناس بينالمللي سينماي ايران در پايان در پاسخ به اينكه آيا داشتن مفاهيم جهاني در يك فيلم شانس بيشتري در اسكار برايش فراهم نميكند،گفت: اين يك ديدگاه شخصي است و نميتوان به كل تعميم داد.
همهي حضورهاي بينالمللي مسافر اسكار
فیلم سینمایی «یه حبه قند» به كارگرداني رضا ميركريمي كه به تازگي بهعنوان بيستمين نماينده سينماي ايران به اسكار معرفي شده است،18 حضور بينالمللي داشته است.
طبق اعلام محمد اطبايي پخشكننده بينالمللي مستقل سينماي ايران، حضورهاي بينالمللي آخرين ساختهي رضا ميركريمي به شرح ذيل است:
1) سی و پنجمین جشنواره فیلم مونترال، کانادا، 27 مرداد تا 6 شهریور 1390
2) شانزدهمین جشنواره فیلم بوسان، کره جنوبی، 14 تا 22 مهر 1390
3) دوازدهمین جشنواره فیلم آسیایی ان اچ کی، ژاپن، مهر 1390
4) چهارمین جشنواره فیلم های شرقی صوفیه، بلغارستان، 27 دی تا 20 بهمن 1390
5) هفته فیلم معناگرای ایران در مسکو، روسیه، 15 تا 21 بهمن 1390
6) هفته فیلم رضا میرکریمی در اسلونل، 2 تا 6 اسفند 1390
7) بیست و نهمین جشنواره فیلم میامی، آمریکا، 12 تا 21 اسفند 1390
8) هفدهمین جشنواره فیلم ویلینیوس، لیتوانی، 25 اسفند 1390 تا 10 فروردین 1391
9) سی امین جشنواره فیلم اروگوئه، 10 تا 20 فروردین 1391
10) پنجمین جشنواره فیلم آف پلاس کمرا، لهستان، 25 فروردین تا 2 اردیبهشت 1391
11) پنجاه و پنجمین جشنواره فیلم سن فرانسیسکو، آمریکا، 31 فروردین تا 14 اردیبهشت 1391
12) سی و هشتمین جشنواره فیلم سیاتل، آمریکا، 28 اردیبهشت تا 21 خرداد 1391
13) ششمین جشنواره سینمای جنوب گرانادا، اسپانیا، 21 تا 27 خرداد 1391
14) هفته فیلم ایران در خانه فیلم مینسک، بلاروس، 26 تا 31 خرداد 1391
15) سیزدهمین جشنواره فیلم لوچیانا، ایتالیا، 20 تا 23 مرداد 1391
16) هشتمین جشنواره سینمای اسلامی قازان، روسیه، 15 تا 21 شهریور 1391 (دریافت جایزه بهترین فیلم، بهترین فیلمبردار (حمید خضوعی ابیانه) و بهترین بازیگر زن (مجموعه بازیگران زن فیلم)
17) سی و یکمین جشنواره فیلم کمبریج، انگلستان، 23 شهریور تا 2 مهر 1391
18) دوازدهمین جشنواره فیلم یاری، آپسالا و استکهلم، سوئد، 7 تا 9 مهر.
اطلاعرساني رانتي براي معرفي نماينده سينماي ايران در اسكار
به گزارش ايسنا، در حاليكه فيلم ايراني معرفي شده به اسكار در يك اقدام كمسابقه در ساعات پاياني شب اعلام شد و از ساعاتي قبل از آن ازسوي سخنگوي كميته و مديران سازمان سينمايي اعلام مي شد كه اين نماينده انتخاب شده ولي تنها ازسوي سايت بنياد سينمايي فارابي اعلام خواهد شد، اما برخي رسانههاي اينترنتي در حوالي 22:30 خبرش را اعلام كردند. همچنين يكي، دو روزنامه خاص توانستند آنقدر فرصت داشته باشند كه اين خبر را با متعلقات و حواشي و مصاحبههايي دربارهي آن، در روزنامههاي بامداد 3 مهر ماه كار كنند.
هيات انتخاب معرفي فيلم ايراني به اسكار هم در متن نامهاي كه به نقل از سخنگويشان امير اسفندياري شامگاه 2 مهر ماه منتشر شد اعلام كرد كه« 12 فیلم شامل "آینه های روبرو" ساخته نگار آذربایجانی، "بغض" ساخته رضا درمیشیان، "بوسیدن روی ماه" ساخته همایون اسعدیان، "چیزهایی هست که نمی دانی" ساخته فردین صاحب زمانی، "راه آبی ابریشم" ساخته محمد رضا بزرگ نیا، "زمانی برای دوست داشتن" ساخته ابراهیم فروزش، "سعادت آباد" ساخته مازیار میری، "گلچهره" ساخته وحید موساییان، "مرگ کسب و کار من است" ساخته امیر ثقفی، "ملکه" ساخته محمد علی باشه آهنگر، "نارنجی پوش" ساخته داریوش مهرجویی و "یه حبه قند ساخته رضا میرکریمی" در فهرست اولیه انتخاب اين هيات قرار داشتهاند.
بنا بر اعلام مسؤولان بنیاد سینمایی فارابی، پوران درخشنده، نیکی کریمی، شهرام اسدی، فریدون جیرانی، حسین زندباف، علی شاهحاتمی، حمید رضا صدر، علی معلم و امیر اسفندیاری بهعنوان کمیته انتخاب فیلم ایرانی برای معرفی به آکادمی علوم و هنرهای سینمایی، شامگاه ديروز به جلسات خود پایان داد و فیلم برگزیده سینمای ایران را به آکادمی معرفی کرد.
امیر اسفندیاری بهعنوان سخنگوي برگزيده اين كميته اعلام کرده است: اعضاي اين كميته با بررسی ضرورت حضور سینمای ایران در هشتاد و پنجمین مراسم اسکار با توجه به ساختار حاکم بر هالیوود، بویژه در موقعیت فعلی بین المللی، ضمن محکوم کردن اهانت به پیامبران در هر شکلی و خصوصا در سینما، تصمیم به مشارکت فعال در این زمینه جهت استفاده از کلیه فضاهای موجود برای نمایش استعدادهای سینمای ایران و تعیین قواعد بازی به مصلحت این سینمای نجیب گرفت و به این ترتیب، با ورود به روند مشخص جهت انتخاب فیلم برگزیده، جدا از بررسی مقررات و فهرست عناوین معرفی شده از سوی کشورهای دیگر در جلسات برگزار شده، فهرست رسمی 72 عنوان فیلمی که از تاریخ 9 مهر ماه 90 تا 9 مهر ماه 91 برای نخستین بار در کشور اکران شده یا میشوند، در فضایی تخصصی و حرفهای با رعایت مقررات و بررسی همه جانبه عناوین حائز شرایط بررسی و 12 فيلم نامزد اوليه شدند.
در ادامه پس از کسب اطمینان از تحقق شرط نمایش عمومی یک هفتهای در فاصله زمانی مقرر، 10 فیلم واجد شرایط به لحاظ ظرفیتها و امکانپذیریهای موجود و سوابق حضور بینالمللی و بازتاب های آن مورد بررسی قرار گرفتند که در نتیجه پنج فیلم آینههای روبرو ، گلچهره ، مرگ کسب و کار من است ، ملکه و یه حبه قند در فهرست کوتاه بعدی جای گرفتند.
بهگفته او، در مرحله آخر، سه فیلم گلچهره، ملکه و یه حبه قند که هر یک از ظرفیتهایی جهت انتخاب نهایی برخوردار بودند، در بحثها لحاظ شدند که عاقبت با توجه به استاندارد و ارزشهای تولید، استفاده خوب از عناصر فیلمسازی، توجه به فضا و جغرافیای بومی و برخورداری از شناسنامه ای ایرانی، فیلم یه حبه قند ساخته رضا میرکریمی برای نمایندگی صنعت ملی سینمای ایران نماینده شایسته تری تشخیص داده شد و بر اساس رأی کمیته برای حضور در فهرست فیلم های خارجی زبان در هشتاد و پنجمین مراسم اسکار به آکادمی معرفی شد.
به گزارش ايسنا، گويا براي پرهیز از حضور افراد ذینفع در ترکیب کمیته، فیلم "شب واقعه" به تهیه کنندگی سید احمد میرعلایی و کارگردانی شهرام اسدی در آغاز جلسات به درخواست ایشان از فهرست فیلم های مورد بررسی خارج شده است. همچنين از نام فيلم "روزهاي زندگي" ساخته پرويز شيخطادي بهعنوان بهترين و موفقترين فيلم سيامين جشنواره فيلم فجر در اين روند انتخاب اثري ديده نميشود. فيلم "كلاهقرمزي و بچهننه" هم كه برخي از سازندگان آن مدعي قابليت براي اين انتخاب را مطرح كرده بودند، از اساس در اين انتخاب لحاظ نشده است.
همه 20 فيلمهاي معرفي شده به اسكار
فيلم سينمايي «يه حبه قند» آخرين ساختهي رضا ميركريمي، بيستمين فيلم سينماي ايران است كه براي حضور در آكادمي اسكار معرفي ميشود.
سینمای ایران سال گذشته توانست طلسم اسكار غير انگليسي زبان را بشكند و سرانجام «جدايي نادر از سيمين» اصغر فرهادي اين جايزه را دريافت كند.
پيشتر فیلم «بچههای آسمان» ساختهی مجید مجیدی که در سال ۱۳۷۷ با عنوان نمایندهی ایران به اسکار معرفی شد، برای اولینبار در جمع نامزدهای بهترین اسکار غیر انگلیسی زبان در سال ۱۹۹۹ انتخاب شد.
سالها پیش برای نخستین بار وزارت فرهنگ و هنر وقت در سال ۱۳۵۶ فیلم «دایرهی مینا» ساختهی داریوش مهرجویی را به اسکار معرفی کرد و پس از آن فیلم «باد صبا» ساختهی آلبر لاموریس به عنوان نمایندهی ایران در سال ۵۷ راهی آکادمی اسکار شد.
سینمای ایران به مدت ۱۶ سال نمایندهای به اسکار معرفی نکرد تا سال ۱۳۷۳ که فیلم «زیر درختان زیتون» ساختهی عباس کیارستمی معرفی شد و سپس در سال ۱۳۷۴ «بادکنک سفید» به کارگردانی جعفر پناهی، سال۷۵ فیلم معرفی نشد، ۷۶ «گبه» محسن مخملباف، ۷۷ «بچههای آسمان» مجید مجیدی (جزو نامزدها قرار گرفت)، ۷۸ «رنگ خدا» مجید مجیدی، ۷۹ «زمانی برای مستی اسبها» بهمن قبادی ، ۸۰ «باران» مجید مجیدی ، ۸۱ «من ترانه ۱۵ سال دارم» رسول صدرعاملی ، ۸۲ «نفس عمیق» پرویز شهبازی، ۸۳ «لاکپشتها هم پرواز میکنند» بهمن قبادی و ۸۴ «خیلی دور خیلی نزدیک» رضا میرکریمی، ۸۵ «کافه ترانزیت» ، ۸۶ «میم مثل مادر» رسول ملاقلیپور و ۸۷ «آواز گنجشکها» مجید مجیدی،۸۸ «درباره الی» به کارگردانی اصغر فرهادی و سال ۸۹ «بدرود بغداد» مهدی نادری به عنوان نماینده سینمای ایران به اسکار معرفی شد.
انتهاي پيام
نظرات