روز سهشنبه سال تحصیلی حوزههای علمیه استان تهران با سخنراني حسينيبوشهري مدير حوزههاي علميه سراسر كشور، جمشيدي رييس حوزههاي علميه خواهران، قرائتي رييس ستاد اقامه نماز و آیتالله شیخ مجتبی تهرانی در مدرسه عالي شهيد مطهري برگزار شد.
به گزارش خبرنگار دين و انديشه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اين مراسم آیتالله شیخ مجتبی تهرانی تصريح كرد: اگر در حوزههای علمیه تنها به آموزش اكتفا شود و به آموزش معنوی، تهذیب نفس و اخلاق بها ندهند، آن علم به درد نمیخورد.
وی ادامه داد: در تمام حوزههای علميه بايد به تصحیح انگیزه تحصیل و تدریس توجه شود. در هر صورت این انگیزه آمدن به حوزه خود کمک میکند تا حوزههای علمیه از رکود خارج شوند. هماکنون نيز در حوزهها تورم وجود دارد اما پیشرفتی نیست.
آيتالله تهراني افزود: یکی از امور مهمی که از تصحیح انگیزه برای تحصیل و تدریس به دست میآید، سادهزيستی است. هرچه به سراغ این بروید که خانهای بهتر داشته باشید، به همان مقدار از معنویات شما کاسته میشود.
وي با مهم خواندن انگیزه فردی که در آغاز مسیر تحصیل و طلب علم قرار دارد، اظهار كرد: بايد از طلابی که وارد حوزههای علمیه میشوند سوال کرد که چرا به حوزه آمدهاند. عدهای از افراد، انگیزه ورود به حوزه را رسیدن به درجه فقاهت مطرح میکنند زيرا مقامی بالاتر و مقدستر از مرجعیت وجود ندارد و گروهی هم حوزه را وسیلهای برای امرار معاش میدانند و برخی دیگر نیز گرفتن مدرک را انگیزه خود در طلبگی بیان میکنند.
آيتالله تهراني خاطرنشان كرد: کسی که انگیزه خود را از ورود به حوزه، رسیدن به درجه مرجعيت بیان میدارد به خودی خود ارزشمند نیست زيرا «خدا» در آن وجود ندارد و این فرد، بدون انگیزه الهی در تحصیل و تدریس، چیزی را به دست نخواهد آورد.
اين استاد اخلاق در بخش ديگري از سخنان خود با بيان اينكه «سادهزیستی یکی از امور مهمی است که روحانیون باید توجه ویژهای به آن داشته باشند» يادآور شد: این امر نیز از همان تصحیح انگیزه نشات میگیرد؛ بنابراین هر فردی که یک گام برای بهبود وضعیت اقتصادی زندگی خویش بردارد به همان مقدار از معنویت و ارزش معنویات او کاسته خواهد شد.
وي گفت: امام (ره) خطاب به من فرمودند زی طلبگیات را حفظ کن که اگر آن را حفظ نکنی به روحانیت لطمه خواهد خورد و لطمه به روحانیت، لطمه به اسلام است.
آيتالله تهراني در پايان با بيان اينكه «زی طلبگی تمام شئونات زندگی را در بر ميگيرد» تصريح كرد: تاکید استادم حضرت امام (ره) بیشتر در برخورد با همنوع بود و میفرمودند رفتار یک روحانی با یک روحانی دیگر باید آموزنده باشد و من تاکنون به یاد نمیآورم که ایشان در مجلسی غیبت کرده باشد و یا اگر غیبتی هم میشد از آن جلوگیری نکرده باشد.
رييس حوزههاي علميه خواهران گفت: معيشت روحانيون ما از متوسط مردم هم پايينتر است و روحانيت شيعه در زندگي به حداقلها اكتفا ميكند.
به گزارش خبرنگار ايسنا، حجتالاسلام والمسلمين جمشيدی نيز در اين مراسم با بيان اينكه «آغاز سال تحصيلي حوزههاي علميه وقت مناسبي براي اتكا به ذات الهي است» تصريح كرد: بر عهده هر مومن است كه پس از اتكا به خداوند، ظرفيتهاي خود را بشناسد.
وي ادامه داد: طلاب بايد از ابتدا با امام زمان (عج) عهد ببندند كه خود و زندگيشان را وقف تعليم و تربيت كنند.
رييس حوزههاي علميه خواهران افزود: همه ما بايد سربازان امام زمان (عج) باشيم ولي برخي از ابتدا خود را براي سرداري آماده ميكنند در حالي كه اين سرباز است كه هر چه بر عهدهاش ميگذارند، انجام ميدهد. ما هم بايد خود را براي انجام هر وظيفهاي آماده سازيم.
جمشيدي با بيان اينكه «امروز شاهد هجوم مكتبهاي انحرافي و عرفانهاي كاذب هستيم» اظهار كرد: ما بايد در سايه تلاش و توليد علم بتوانيم به نتايج مطلوبي دست يابيم و در هر حال نبايد فراموش كرد كه علم را فقط براي خدا بايد خواست چرا كه در اين صورت است كه ميتوانيم با دسيسههاي دشمنان مقابله كنيم و پيروز ميدان باشيم.
وي در بخش ديگري از سخنان خود با بيان اينكه «زندگي روحانيت انقلابي از متوسط مردم پايينتر است» خاطرنشان كرد: معيشت و زندگي طلاب با سربلندي و بدون وابستگي به جايي اداره ميشود. همچنين افتخار روحانيت شيعه اين است كه در زندگي به حداقلها اكتفا ميكند.
رييس حوزههاي علميه خواهران يادآور شد: حضور اساتيد و فضلا در حقيقت نمايش وحدت روحانيون انقلابي و بيدار است و خوشبختانه پس از انقلاب اسلامي حضور فعال زنان نمود بيشتري پيدا كرده است، زيرا تا قبل از پيروزي انقلاب اسلامي تعداد كمي مدرسه علميه وجود داشت كه سابقه آن به 50 سال هم نميرسد، ولي امروز صدها سازمان يا موسسه در تلاش هستند تا از نظر علمي، جايگاه زنان را ارتقا دهند تا آنان نيز با مباحث فقهي و علمي آشنا شوند.
جمشيدي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به ساخت بيش از 370 مدرسه علميه خواهران در سراسر كشور گفت: امروز 50 هزار طلبه خواهر در حوزههاي علميه مشغول به تحصيل هستند. همچنين 70 هزار طلبه فارغالتحصيل شدهاند و علاوه بر آن 95 درصد اساتيد هم از ميان خود خواهران مشغول به تدريس هستند.
وي با اعلام اينكه «در استان تهران پنج هزار طلبه خواهر و 40 هزار مركز آموزشي فعالند» تصريح كرد: تا امروز حدود 12 هزار و 779 مبلغ به مناطق مختلف از جمله مجامع عمومي و دانشگاهها اعزام شدهاند. همچنين تعداد زيادي از مبلغان خواهر به طور مستمر با مدارس در تماس هستند.
رييس حوزههاي علميه خواهران ادامه داد: به بركت ظرفيتي كه انقلاب براي خواهران ايجاد كرده است، اين تشكيلات امروز ابعاد گوناگوني از استعدادهاي بانوان را شكوفا ساخته و هزاران انديشمند و فقيه را تحويل جامعه داده است.
جمشيدي افزود: به گفته امام راحل هر زني كه در يك جامعه تربيت ميشود در وهله اول خود و خانوادهاش را تغيير داده و پس از آن در عرصههاي اجتماعي نيز اين تحول نمود پيدا خواهد كرد. بر اين اساس بايد گفت با توجه به اينكه بيش از نيمي از قشر جامعه ما را زنان تشكيل ميدهند، در تربيت نيمه ديگر نقش موثري خواهند داشت.
مدير حوزههاي علميه گفت: عملكرد ما نبايد در حوزههاي علميه متوقف شود بلكه بايد گستره پيامرساني خود را افزايش دهيم و براي انتقال مطالب نيز لازم است زبان مخاطب خود را بشناسيم.
به گزارش خبرنگار ايسنا، حجتالاسلام والمسلمين سيدهاشم حسيني بوشهري طي سخناني در آیین آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه استان تهران با اشاره به حديثي از امام جعفر صادق (ع) تصريح كرد: كساني كه با آگاهي وارد دين ميشوند، ديني پايدار دارند و در مقابل مشكلات استقامت ميكنند و دين را براساس اصول ميشناسند. در راستاي اين امر مراكزي وجود دارد كه در اين مكتبها استقامت، پايداري و ثبات كلام از طريق دو اصل سنت و كتاب پرورش داده ميشود.
وي ادامه داد: در جامعه ما بيترديد گرايش به دينداري را حوزههاي علميه ترويج ميكنند و بر همين اساس بايد گفت كه حوزههاي علميه كانون دينداري و معرفت ديني هستند.
مدير حوزههاي علميه در ادامه به بيوگرافي حوزهها اشاره كرد و افزود: كساني كه وارد حوزه علميه ميشوند بايد مكتب اهل بيت (ع) را بشناسند و معارف آن را به ديگران منتقل كنند. طلاب بايد زيبايي كلام اهل بيت (ع) را بگويند و در زمان مناسب آن را به مخاطب ارائه دهند.
حسيني بوشهري افزود: در حوزهها متوقف نشويم و پيام را به سراسر دنيا برسانيم. موقعي كه ميخواهيم مطلبي را انتقال دهيم بايد زبان مخاطب را بشناسيم و علم خود را افزايش دهيم.
رييس شوراي حوزههاي علميه تهران در ادامه اظهار كرد: همگي ما در قبال حوزههاي علميه مسوول هستيم. خاستگاه نظام اسلامي حوزههاي علميه است كه در اداره اين حوزهها بايد با كار كارشناسانه شروع كنيم و اين حضور عظيم طلاب خواهر و برادر نشان ميدهد كه يك مسئوليت عظيم در قبال خداوند و اهل بيت (ع) داريم.
حسيني بوشهري با اشاره به مسئوليتهايي كه بر دوش طلاب است، خاطرنشان كرد: طلابي كه در آغاز راه طلبگي هستند بايد خوب درس بخوانند و اين حقيقت را بپذيرند كه فرصتها سريع ميگذرد و بايد قدر لحظات را بدانند و نسبت به كسب علم اهتمام داشته باشند.
وي يادآور شد: با آغاز سال تحصيلي حوزههاي علميه، امسال را سال تعالي معنوي، رشد و تكامل اخلاقي و ارتقاي علمي نامگذاري ميكنيم. با اميد به اينكه در اين سال فرصتسازي مناسبي را براي حوزهها به ارمغان بياوريم.
مدير حوزههاي علميه سراسركشور در ادامه خطاب به طلاب جوان گفت: آنچه را ميآموزيد به آن عمل كنيد و جاي عمل به مستحبات بهتر است به واجبات اهميت بدهيم و از طريق عمل به واجبات بتوانيم صاحب نفس خود شويم و راه را پيدا كنيم. ذكري كه بدون عمل به واجبات باشد، صحيح نيست.
حسيني بوشهري با اشاره به مسئوليت ديگر طلاب تصريح كرد: عبادت بايد همراه با اخلاص باشد. رسالت حوزهها بايد تبليغ دين خداوند باشد. ما بايد احكام خداوند را با توجه به مقتضيات زمان بيان كنيم و اگر از مقولهاي مانند بيحجابي در جامعه رنج ميبريم به خودمان بازگرديم و ببينيم چقدر در جهت تببين اين موضوع براي جوانان گام برداشتهايم.
وي ادامه داد: ما در جامعه با بدعتها مواجهيم و بايد با يك كار كارشناسانه با اينگونه مسائل مقابله كنيم. روحانيت در اين زمينه نقش بسيار موثري دارند. ما از مردم جدا نيستيم و براي اينكه مروج دين باشيم بايد با مردم ارتباطي قوي داشته باشيم تا آنان همانند گذشته در مقابل ما احساس مسئوليت كنند.
مدير حوزههاي علميه افزود: نبايد نسبت به نظام اسلامي بيتفاوت باشيم. بايد خاستگاه نظام اسلامي را بشناسيم و وجودمان براي اسلام مفيد باشد.
حسيني بوشهري در پايان با اشاره به رسالت سوم طلاب اظهار كرد: مديران و شوراها بايد برنامهريزي درستي كنند و براي وقت طلاب به نحوه احسن برنامهريزي كنند. ما بايد محيط حوزهها را شاداب نگه داريم تا جوانان احساس شادابي و جواني را در كنار دين احساس كنند و به تمامي افراد جديدالورود اهميت بدهيم زيرا اينها سرمايههاي ما هستند.
رييس ستاد اقامه نماز گفت: در دين و حوزهها تعطيلي وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار ايسنا، حجتالاسلام والمسلمين محسن قرائتي نيز در اين مراسم خطاب به طلاب جديدالورود با بيان اينكه «اول بايد بدانيد چرا طلبه شدهايد» تصريح كرد: طلبه اگر توليدكننده باشد، ميشود استاد مطهري كه همگي از توليد علم او سود ميبرند. اگر توزيعكننده باشد، از سخنان تمامي علما استفاده ميكند و با استفاده از يك زبان ناطق آن را توزيع ميكند. اگر هم مصرفكننده باشد تمامي علوم ديني را فرا ميگيرد و در زندگي خود از آن استفاده ميكند.
وي ادامه داد: حالا كه وارد اين راه شدهايد، ممكن است از سوي خيلي از افراد به شما توهين شود، ولي بايد صبر داشته باشيد و به آنان بگوييد روزي ميرسد كه فساد فراوان ميشود و در آن زمان، طلبگي و دينداري اهميت پيدا ميكند.
رييس ستاد اقامه نماز افزود: قدر لحظات را بدانيد و تعطيلات خود را كاهش دهيد، زيرا در دين تعطيلي وجود ندارد. حتي اگر ميخواهيد اخبار روز را دنبال كنيد به محتويات مهم آن توجه كنيد و در اين راه تفسير قرآن را جدي بگيريد زيرا قرآن مثل خورشيد است، يعني محدود به زمان و مكان خاصي نيست و در تمام زمانها ارزش خود را دارد.
قرائتي اظهار كرد: گاهي اوقات لازم است طلاب براي ترويج دين، هجرت كنند. در اين هجرت تفسير قرآن و نهجالبلاغه را در راس آموزش قرار دهيد.
وي با بيان اينكه «در اسلام و ارشاد به دين يكسري از مسائل شرط نيست» خاطرنشان كرد: براي ترويج دين، سن و آمار افراد مهم نيست. افراد كمسن هم ميتوانند مروج دين باشند. در اين راه ما ابتدا بايد از نزديكان شروع كنيم و اولويتهاي دين را در نظر بگيريم و به مفيد بودن عمل به آنها اشاره كنيم.
رييس ستاداقامه نماز يادآور شد: ما بايد جمال و كمال دين را حفظ كنيم. بايد هدف مقدسي را كه داريم با يك حركت هدفمند دنبال كنيم و در نهايت به آن برسيم. در اين راه هر چقدر لازم است بايد صبر كنيم تا زيباييها و پيشرفت دين را ببينيم. طلبگي يعني مادر بودن و معني مادر براي همگان روشن است. در اين راه بايد از كلمات و ادبيات مفيد استفاده كنيم.
قرائتي گفت: به طلاب جديد توصيه ميكنم تفسير قرآن را جدي بگيرند زيرا هر كلمهاش يك مطلب مفيد دارد. در طلبگي مدركگرايي را كنار بگذاريم زيرا براي دين، پاياني وجود ندارد.
وي در پايان تصريح كرد: در حوزههاي ما بايد هم خنده باشد، هم گريه زيرا روح جوان به هر دوي آنها نياز دارد و آنچه را كه بيان ميكنيم بايد در بدنه قرآن و روايات وجود داشته باشد و از اين طريق با بدعتها مبارزه كنيم.
در پايان اين مراسم نيز حجتالاسلام و المسلمين رشاد ـ سرپرست شوراي حوزههاي علميه تهران ـ از مديران و كارگزاران حوزهها تشكر و جوانان را تشويق كرد تا مقالات خود را ارائه دهند. وي همچنين از طلاب جديدالورود خواست كه اخلاق اسلامي را رعايت كنند.
انتهاي پيام
نظرات