در پي درگذشت حميد سمندريان ـ 22 تير ماه ـ پيامهاي تسليت مخابره شد و تئاترها به احترام اين كارگردان نامدار تئاتر به صحنه نرفتند.
به گزارش خبرنگار بخش تئاتر خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، چهارمين پنجشنبهي تير ماه در حالي سپري شد كه بامدادش خبر رسيد، حميد سمندريان بر اثر عوارض سرطان كبد از دنيا رفت، ساعاتي از مخابره اين خبر نگذشته بود كه سيل پيامهاي تسليت از سوي مسوولان هنري و تشكلهاي تئاتري منتشر شد.
معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی درگذشت استاد حمید سمندریان را تسلیت گفت.
حمید شاهآبادی در پیام تسلیت خود نوشت:« تثبیت هویت و تشخص تئاتر امروز ایران مرهون حضور بزرگ مردانی است که بیشک استاد حمید سمندریان نقش پررنگتری در این میان دارد.
او که امروز شاگردانش از نسلهای مختلف مبهوت و داغدار غم درگذشتش هستند، عمری به درازای نیم قرن را به تربیت هنرجویان تئاتر پرداخت؛ هنرجویانی که اکنون خود هنرمندی برجستهاند و به مدد اذن استاد، قدم بر صحنهي تئاتر گذاشتهاند. او به شایستگی، مسؤولیت خود را در مقابل این نسل به پایان برد تا نام خود را برای همیشه بهعنوان بزرگمرد تئاتر ایران در تاریخ ثبت كند.
من ضایعهي فقدان این هنرمند یگانه و استاد بیبدیل صحنهي تئاتر را به جامعهي هنری کشور، بویژه شاگردان هنرمند ایشان در عرصهي تئاتر تسلیت ميگويم و مراتب همدردی و اظهار تأسف خود را خدمت خانوادهي محترم این هنرمند فقید ابراز میكنم. غفران و رحمت واسعه الهی برای آن مرحوم و صبر جمیل برای بازماندگان ايشان خواستارم.»
كانون كارگردانان خانهي تئاتر هم به عنوان يكي از تشكلهاي تئاتري در پيامي درگذشت حميد سمندريان را تسليت گفت.
در پيام تسليت كانون كارگردانان خانهي تئاتر آمده است: « درگذشت استاد حميد سمندريان را به جامعهي تئاتر ايران تسليت ميگوييم و براي خانوادهي ايشان،شاگردانش و هر آن كس كه از او آموخته، صبر آرزو ميكنيم.»
اعضاي هيات مديرهي كانون كارگردانان خانهي تئاتر: حسين كياني، رضا گوران، حميد پورآذري، افسانه ماهيان، شكر خدا گودرزي، ندا هنگامي، روزبه حسيني و نورالدين حيدري ماهر.
و قادرآشنا مدیرکل هنرهای نمایشی هم براي درگذشت استاد «حمید سمندریان» پيام داد و نوشت: «این جان عاریت که به حافظ سپرد دوست روزی رُخش ببینم و تقدیم وی کنم
استاد حمید سمندریان روی در نقاب خاک کشید و جان به جهانآفرین تسلیم نمود. مردی که از عمرخود فراتر بود و تمامی دوران حیات خویش را با عشق و شوریدگی بسیار و جوششها و کوششهای خستگیناپذیر و تلاش و تکاپوهای بیشمار در مسیر علم، معرفت و هنر صرف نمود و شاگردان بسیاری در این زمینه تربیت کرد.
انوار پرفروغ دانش و معرفت این استاد فقید در صحنههای تئاتر ایران همواره فروزان است. همچنان که خیل عظیم بازیگران و کارگردانان معاصر ایران مدیون و مرهون تلاش این آفتاب شورانگیز تئاتر ایران است.
راز عمیق و حرارت الهامی تئاتر با بال پر معرفت و چیرگی در هنر از او، چهرهای جاودان ساخته و زبانهها و شعلههای وجودش هرگز رنگ خاموشی به خود نخواهد گرفت، زیرا رسم و آیین چراغ خاموشی نیست.
نام حمید سمندریان برای همیشه در آسمان بلند تئاتر ایران خواهد درخشید و انوار بلند آن دامنگیر جانِ شیفتگان و هنرمندان و عاشقان حضرت دوست خواهد بود.
یادش جاری و سرایش در بهشت برین باقی»
بنياد فرهنگي هنري رودكي هم در سوگ از دست دادن هنرمند بزرگ تئاتر كشور ـ استاد حميد سمندريان ـ پيام تسليتي را منتشر كرد.
«حميد سمندريان، به راستي كه پدر تئاتر ايران بود؛ اين را ميشد از نگاه مهربان او با جوانان دريافت؛ و شايد از همين رو بود كه لقب پدر تئاتر گرفت. نقش اين پدر دوستداشتني هميشه بر تارك خيال و حافظهي تاريخي تئاتر ايران باقي خواهد ماند: كه او «بزرگ بود و از اهالي امروز بود.»
بنياد فرهنگي هنري رودكي اين ضايعهي بزرگ را به خانواده آن مرحوم و جامعه محترم تئاتر كشور تسليت گفته و از درگاه يزدان بخشاينده، طلب روحي آرام و آمرزش الهي دارد.»
انجمن منتقدان و نويسندگان خانهي تئاتر ايران هم نوشت: « تئاتر ايران در سوگ حميد سمندريان، يكي از چهرههاي فرزانه و برجستهي خود جامهي سياه بر تن كشيد؛ دانشمندي كه علم و احساس را بر صحنه پيوند داد و آنچه خلق كرد، ما را واميدارد تا ساليان سال به پاس او كلاه از سر برداريم. بنابراين امروز مرثيهسرايي نميكنيم؛ چراكه خوب آموختهايم آيين چراغ خاموشي نيست.
بخش چشمگيري از دانش تئاتر در ايران و بازنمايي فرهنگي اين ديار حاصل فعاليتهاي خستگيناپذير استاد سمندريان در عرصهي تدريس، كارگرداني و ترجمه است. اندك زماني پيش گزافهگوييهاي در باب استاد سمندريان منتشر شد؛ اما اين را هم به ياد داريم و از سر نو يادآوري ميكنيم؛ كه ايران، فرزندان لايقش را هيچگاه و با هيچ ترفندي از خاطر نخواهد برد و بيشك استاد سمندريان يكي از اين فرزندان بود.
انجمن منتقدان و نويسندگان خانهي تئاتر ايران در كنار جامعه محترم تئاتري، پرچم سياه برافراشته و با همه علاقمندان استاد، به ويژه همسر هنرمندش ـ بانو هما روستا ـ هم سوگي ميكند. يادش سبز و راهش پررهرو باد.»
خانهي هنرمندان ايران هم در پيامي، درگذشت حميد سمندريان را تسليت گفت.
در اين پيام آمده است: «با کمال تأسف و تأثر، درگذشت هنرمند فرهیخته و پدر تئاتر ایران، استاد حمید سمندریان را به جامعهي هنری، بویژه اهالی تئاتر، دوستان، بستگان، شاگردان و دوستداران آن هنرمند برجسته تسلیت میگوییم.»
****
کانون ملی منتقدان تئاتر ایران درپی درگذشت استاد حمید سمندیان، با صدور پیامی فقدان این هنرمند پیشکسوت و استاد بزرگ تئاتر ایران را به جامعهي تئاتر کشور تسلیت گفت.
این كانون تئاتري در پیام خود درگذشت حمید سمندریان را ضایعهای جبرانناپذیر برای تئاتر ایران دانست و از مسؤولان و سیاستگذاران عرصهي فرهنگ و هنر کشور خواست تا در زمان حیات هنرمندانی که هریک به نحوی بانی خدمات ارزندهای برای فرهنگ و هنر کشورمان بودهاند، توجه همهجانبهای به ایشان داشته و با سعهي صدر، شرایط سهلتری را برای ادامه فعالیتهای این هنرمندان ایجاد کنند.
کانون ملی منتقدان تئاتر همچنین ضمن عرض تسلیت به سركار خانم هما روستا، همسر گرانقدر استاد سمندریان، خواستار حضور همهجانبهي اعضای این کانون و سایر فعالان حوزهي نقد تئاتر کشور در مراسم خاکسپاری و گرامیداشت زندهیاد حمید سمندریان شد.
سالنهاي تئاتر تهران (پنجشنبه) به احترام حميد سمندريان اجرا نداشتند و هنرمندان ديشب براي سوگواري درگذشت حميد سمندريان در تئاتر شهر گردهم آمدند.
و تالارهاي مجموعه ايرانشهر و تالار استاد انتظامي خانهي هنرمندان ايران به احترام زندهياد حميد سمندريان علاوه برپنجشنبه، جمعه هم اجرا ندارند.
انتهاي پيام
نظرات