استاد بزرگ شطرنج ايران كه مسابقات المپياد جهاني را در پيش رو دارد، معتقد است كمبود بودجه ضربهاي جدي به پيكر شطرنج كشور وارد ميكند و اين ناشي از حمايت ضعيفي است كه از فدراسيون شطرنج و موفقيتهاي اين رشته ورزشي ميشود.
احسان قائم مقامي در گفتوگو با خبرنگار ورزشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، درباره برنامههاي خود در آينده، اظهار كرد: چندين مسابقه را پيش رو دارم. مهمترين آن المپياد جهاني است كه در كشور تركيه برگزار ميشود. هم چنين براي شركت در مسابقات آزاد جهاني از طرف كشورهاي سوئيس، چك ، آلمان و بلغارستان دعوت شدهام. پس از بررسي، در نهايت به دو دعوتنامه پاسخ مثبت ميدهم.
وي ادامه داد: احتمالا چند روز قبل از آغاز المپياد نيز يك بازي تداركاتي با تيم ملي ارمنستان (قهرمان حال حاضر المپياد جهاني شطرنج) برگزار ميكنيم.
قائم مقامي با اشاره به مشكلات مالي و معيشتي شطرنج بازان كشور، گفت: عدم حمايت از شطرنج بازان به كار تمريناتي بازيكنان لطمه زيادي وارد كرده است. قهرماناني كه بيش از بيست سال در اين ورزش تلاش كردهاند و تعداد زيادي مدال آسيايي و جهاني را كسب كردهاند، به لحاظ معيشتي تامين نيستند. در دوره آمادگي خود كه ميتوانند براي تيم ملي موثر باشند، مجبور هستند به كارهاي فرعي مثل تدريس و آموزش روي بياورند.
وي ادامه داد: وزير محترم ورزش، آقاي عباسي و معاون ورزش قهرماني و حرفهاي وزارت ورزش و جوانان آقاي سجادي قول دادهاند كه شطرنج و بازيكنان شاخص اين رشته حمايت بيشتري داشته باشند و نقيصههاي دورههاي قبل را برطرف كنند كه متاسفانه تا به امروز اين وعده محقق نشده است. البته ميدانم كه فدراسيون تلاش خود را ميكند ، اما توجه وزارت ورزش و جوانان نيز ضروري است. هم چنين بخش خصوصي هم بايد به رشتههايي مانند شطرنج نگاه ويژهتري داشته باشد.
استاد بزرگ شطرنج ايران يادآور شد: با داشتن ركورد گينس، 23 مدال آسيايي، چهار مقام قهرماني دانشجويان جهان دو مدال المپيك بازيهاي فكري و 15 سال بازيكن شماره يك ايران بودن، از صندوق حمايت از ورزشكاران و پيشكسوتان، در ماه تنها مبلغ 148 هزار تومان را دريافت ميكنم. در حالي كه بعضي از افراد عليرغم سابقه و افتخارات مشابه، 15 تا 20 برابر مبلغ دريافتي من، از صندوق حقوق ميگيرند.
قائم مقامي با گلهگذاري از سيستم ورزش ايران، اظهار كرد: بيش از 90 درصد توجه ورزش كشورمان به فوتبال معطوف است كه اين موضوع باعث شده رشتههاي ديگر لطمه بخورند.
وي افزود: يك فوتباليستي كه حتي در آسيا هم چندان مطرح نيست و در كل زندگياش كمتر از 15 سال ورزش حرفهاي انجام داده است، به لحاظ فني با يك قهرمان تكواندو، شطرنج يا پينگپنگ قابل مقايسه نيست، اما به اندازه كل تشكيلات يك رشته ورزشي در سال درآمد دارد. اين نشان از نارسايي سيستم ورزش كشور است و در نهايت باعث ميشود چهرههاي ورزشي از مسير اصلي خارج شده، بعضي جذب كشورهاي خارجي ميشوند، بعضي ديگر مايوس شده و براي كسب درآمد به راههاي ديگر قدم ميگذارند. افرادي نيز هستند كه روي اجبار به راه خود ادامه ميدهند، بدون اين كه به جايگاهي كه شايستهشان است، دست يابند.
مرد شماره يك شطرنج ايران، مسيري كه ورزش طي ميكند را مسيري نادرست عنوان كرد و گفت: حقوق و پاداشهايي كه داده ميشود، كاملا غيرعادلانه است. سختي رشتهها اندازه گيري نميشود كه اين نگاه اصلا منصفانه نيست. براي مثال در رشته شطرنج بيش از 20 سال طول ميكشد تا يك بازيكن به اوج قدرت خود نزديك شود، معمولا شطرنج بازان در سنين 37 تا 40 سالگي به نقطه اوج خود ميرسند، در حالي كه در بسياري از رشتههاي ورزشي يك ورزشكار با زحمت شش يا هفت ساله ميتواند قهرمان جهان و المپيك شود.
وي ادامه داد: خيلي از ورزشكاران ما با سختي زندگي ميكنند كه فكر ميكنم اين سختي شايسته آنها نيست. من در حال حاضر روزي 12 ساعت و بدون مربي تمرين ميكنم، در حالي كه رقباي من همزمان شش مربي دارند. هزينه مربي تنها يك نفر از آنها سه ميليون دلار در سال بوده و براي من سه ميليون تومان است و اين يعني براي آنها 1800 برابر بيشتر از من هزينه ميشود. با اين شرايط از من توقع دارند كه مقابل تمام حريفانم پيروز شوم، بدون آن كه بپرسند از لحاظ آسايش و آرامش فكري تامين بودهام، يا نه؟
استاد بزرگ شطرنج ايران در ادامه، تصريح كرد: بعضي از باشگاهها نيز به تعهدات خود عمل نميكنند و به ناحق حقوق بازيكنان را ضايع ميكنند. من دو سال پيش با تيم پرسپوليس قرارداد سه ساله بستم و يك سال هم براي اين تيم بازي كردم، متاسفانه در همان يك سال، 20 درصد از قرارداد بازيكنان پرداخت نشد. در سال دوم نيز يك هفته قبل از آغاز مسابقات باشگاه اعلام كرد كه نميتواند از بازيكنان حمايت كند و بازيكنان يك سال تمام و بدون دريافت حقوق در اين تيم ماندند فقط به اين دليل كه تيم حفظ شود تا ضربهاي به پيكر ليگ برتر وارد نشود.
وي خاطر نشان كرد: در سال گذشته با نام تهران و بدون اسپانسر در مسابقات شركت كرديم. با وجود اين كه خيلي از مسئولان ميتوانستند ما را حمايت كنند، اين كار را انجام ندادند، من و آقاي مرتضي محجوب هزينههاي تيم را پرداخت كرديم و بازيكنان نيز هزينههاي رفت و آمد خود به مسابقات را پرداخت ميكردند. جا دارد از تمامي بازيكنان خوب و با اخلاق تيم كه فقط به خاطر شطرنج اين شرايط سخت را تحمل كردند، تشكر كنم.
قائم مقامي با اشاره به منحل شدن تيم شطرنج سايپا نيز، بيان داشت: بيش از هفت سال براي سايپا كه يك تيم موفق در آسيا و ايران بود، بازي مي كردم، جالب است كه در همان زمان براي اولين بار ايران صاحب سه استاد بزرگ شد و شطرنج بازان موفقيتهاي بسيار با ارزشي را در عرصه هاي بينالمللي تجربه كردند. ميخواهم بپرسم چرا تيم شطرنج سايپا كه موفقترين تيم، در اين سالها بوده ديگر در بين تيمهاي ورزشي جايي ندارد؟
مرد شماره يك شطرنج ايران در پايان اظهار كرد: رشته شطرنج به لحاظ مدال آوري، در سالهاي اخير بسيار خوب عمل كرده و همچنين اين رشته در بين خانوادهها يكي از مقبولترين رشتههاي ورزشي است و حمايت خانوادهها از شطرنج با اكثر رشتههاي ديگر ورزشي قابل مقايسه نيست، مسئولان بايد از اين رشته حمايت بيشتري داشته باشند.
به گفته قائم مقامي احتياج است مديران ورزشي ما نگاه فراگيري به ساير رشتههاي ورزشي داشته باشند و بايد بدانند، وظيفه مديري كه ميخواهد به كشورش خدمت كند، تنها جذب اسپانسر يا گرفتن دقايق حق پخش نيست، براي رشتههايي مانند تنيس روي ميز و شطرنج كه به لحاظ رسانهاي بر آنها انزواي نسبي حاكم بوده بايد هزينه كرد. در غير اين صورت ورزش كشور تباه شده و عمر قهرماني كوتاه ميشود.
وي ادامه داد: خواهش من از مديران بخش دولتي و خصوصي اين است كه به ورزش و جوانان با ديدگاههاي ارزشي و سازنده نگاه كنند تا بتوانيم در تمام شئونات و در آيندهاي نزديك ايراني بالندهتر را شاهد باشيم.
انتهاي پيام
نظرات