شهر زیرزمینی سامن یکی از مهمترین آثار تاریخی و نقاط گردشگری ملایر است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در همدان، این مجموعهي سکونتگاهی زیر معابر اصلی و خانههاي مسکونی در مرکز شهر سامن از توابع شهرستان ملایر واقع شده است و بهشكل كامل در دل سنگ گرانیت حفر شده و شامل معابر و تونلهای ارتباطی است که به اتاقهای متعددی منتهی میشود. داخل اتاقهای شهر زیرزمینی سامن تعداد زیادی اسکلت انسانی و ظرفهاي سفالی بهچشم می خورد و در کنارهی دیوارهای این اتاقها، سکوهایي یکپارچه از سنگ تراشیدهشده که محل قرار دادن اجساد، اشیا یا لوازم زندگی بوده، یافته شده است.
مجموعهي شهر زیرزمینی سامن با گوردخمههای اشکانی قابل مقایسه است. دربارهي قدمت دقیق این شهر نمیتوان اظهار نظر دقیقی کرد، اما در کاوش اثبات شده که این شهر تا اواسط دورهی ایلخانی مورد استفاده بوده است و وسعت این اثر تاریخی را به اندازهی تمام بخش مرکزی شهر سامن با انشعاباتی به بیرون از این منطقه دانستهاند.
این شهر زیرزمینی هنگامی که مخابرات استان همدان قصد کشیدن فیبرهای نوری را از زیرزمین داشت کشف شد. بر همین اساس، با مجوزی ازسوی پژوهشکدهي باستانشناسی در سال 86، هیأتی شامل انواع کارشناسان شامل باستانشناس، انسانشناس و کارشناسان مرمت، در این شهر كاوش كردند كه به کشف فضاهای دستکند با حدود 25 اتاق، سالن و راهروهای ارتباطی منجر شد.
شهر زیرزمینی سامن در عمق سه تا شش متری زمین کشف شد و کانالهای حفرشده در آن، با معماری بسیار جالب به مرور در دورههای تاریخی کنده شدهاند و اطراف آنها اتاقهای متعدد وجود دارند.
مدير ادارهي میراث فرهنگی و گردشگری ملایر گفت: ملایر 296 اثر تاریخی دارد که 157 اثر از میان آنها در فهرست آثار ملي به ثبت رسيدهاند.
محمدرضا بشری در گفتوگو با خبرنگار ایسنا در همدان، بيان کرد: اين آثار شامل تپهها، گورستان، قلعه، خانهي قديمي، زورخانه، مقبره، امامزاده، مناطق گردشگري، حمام، بازار، موزه، غار و تالاب است.
وي مهمترين آثار تاريخي ملاير را شهر زيرزميني سامن و ارگ باستانی نوشیجان دانست و گفت: سال گذشته، 292هزار و 500 مسافر و گردشگر نوروزي از اماكن تاريخي و ديدني ملاير ديدن كردند.
او كاوش در شهر زيرزميني سامن و آماده كردن بخشي از اين شهر براي بازديد گردشگران در سال آينده و اختصاص يكميليارد ريال اعتبار براي ساخت كمپينگ گردشگري در شهر سامن را از اقدامات ادارهي ميراث فرهنگي براي جذب گردشگر دانست.
وی همچنین به کشف 50 اتاق در شهر زیرزمینی سامن در آخرین کاوشها اشاره كرد و با بیان اینکه تلاش مجموعهي میراث فرهنگی ملایر برای حضور گردشگران در شهر زیرزمینی سامن و بازدید کامل از آن است، اظهار كرد: متأسفانه با وجود تلاشهای انجامشده هنوز مشکلاتی مانند نبود پله و استفاده از نردبان و همچنین برق سیار سبب شده است که امکان بازدید گردشگران در این شهر بهصورت کامل وجود نداشته باشد.
مدير ادارهي میراث فرهنگی و گردشگری دربارهي ارگ باستانی نوشیجان گفت: این بنای تاریخی در 18 کیلومتری شمال غرب ملایر بر فراز تپهای طبیعی به ارتفاع تقریبی 37 متر قرار گرفته است.
وي ادامه داد: از سال 1346 کاوشهای باستانی در این تپه آغاز شد و طبق کاوشها، آثار موجود در این اثر تاریخی به دورههای پارت، هخامنشی و ماد مربوط میشود.
او ارگ نوشیجان را شامل اجزایی مانند بنای قدیمی جبههي غربی (نخستین نیایشگاه)، تالار ستوندار (آپادانا)، معبد مرکزی (دومین نیایشگاه)، اتاقها و انبارها، تونل، حصار و دژ دانست و بيان کرد: عناصر این مجموعه بهعنوان نخستین الگوهای معماری ایرانی در فلات قارهي ایران از منحصربهفردترین و ارزشمندترین آثار موجود در کشور محسوب میشود.
وی پارك سيفيه، پارك كوثر، حيات وحش لشگردر، تالاب آقگل، سد كلان، موزهي لطفعليان، مسجد عاشورا، حمام بلور، برج خانقلي سامن، مقبرهي باباحسين، بازار ملاير، يخدان ميرفتاح، باغهاي انگور درهي جوزان، عمارت منصوري و روستاي نمونهي گردشگري مانيزان را از دیگر آثار تاریخی شهرستان ملایر دانست.
انتهاي پیام
نظرات