در آستانهي روز حافظ پرويز خائفي: به ايجاد فرهنگ حافظ در جامعه نياز داريم
پرويز خائفي معتقد است: حتا يک شاعر در شبه قاره هند سراغ نداريم که غزلي در سطح غزليات معمولي حافظ داشته باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در فارس، اين شاعر در آستانه روز حافظ (20 مهرماه)، گفت: شاعران شبه قاره تأثيرپذيري زيادي از حافظ دارند. معيارهايي که حافظ در اشعارش از آنها استفاده کرده، او را به حد کمال در غزل و شعر رسانده است. اين تأثير البته به شبه قاره و محدوده جغرافيايي محدود نميشود.
او در ادامه گفت: حافظ در زبانهاي ديگر هم يکي از شاعران برتر محسوب ميشود؛ چنانچه شاعري چون بودلر فرانسوي که خود در فرانسه مثل حافظ محسوب ميشود، حافظ را ميستايد.
نويسنده «نگاهي به غزل حافظ» عنوان كرد: حافظ يک استثنا در ادبيات فارسي است که نظيري نداشته و نخواهد داشت. حافظ از لحاظ انديشه و در حوزه تفکر انساني عادي نبوده و نگاه او، نگاهي بشري است.
مدرس مرکز حافظشناسي توضيح داد: به دليل اينکه زبان فارسي در حوزه جغرافيايي محدودي فعال است، متأسفانه ترجمههاي جهاني ناقصي از شعر حافظ صورت گرفته و آنچنان که بايد در جهان مطرح باشد، نيست. حتا از گوته که براي درک شعر حافظ، زبان فارسي را فراگرفت و کتاب خود را به حافظ تقديم کرده، نقل است که «به در آستان حافظ هم نتوانستم برسم». اقبال پاکستاني و شعراي هندوستان در برابر تفکر بشري حافظ، خودشان را کوچک ميدانند.
نويسنده «مجمع پريشاني» اضافه کرد: حسن کلام حافظ اين است که هم دانشمند و محقق و هم عامه مردم با اشعار او ارتباط برقرار مي کنند. تفأل زدن به ديوان حافظ و توشه و بهرهگيري از اشعار وي و تصميمگيري بر اساس جواب حافظ به فال ـ فارغ از اينکه برخي بحث خرافي بودن فال را مطرح ميکنند ـ نشان از ارتباط روحي ببين حافظ و دردها و شاديهاي مردم دارد. البته پرش فکري و آزادانديشي حافظ باعث شده که او در محدوده هيچ حصاري قرار نگيرد و از نظر انساني هيچگاه محدود نشده است.
خائفي ادامه داد: حافظ، حافظ قرآن بوده و فصاحت قرآن بسيار بر فصاحت زبان حافظ تأثيرگذار بوده است. از سوي ديگر، بهرهگيري حافظ از قصص قرآني در اشعار او مشهود است. داستانهاي قرآني همه در شعر حافظ به نوعي منعکس شده است؛ نگاه کنيد به عنوان مثال، وقتي که ميگويد: يوسف گمگشته بازآيد به کنعان غم مخور.
او سپس درباره بزرگداشت حافظ گفت: حافظ بايد به شکلي به جامعه عرضه شود که شناخت جامعه از وي بالاتر برود. بيش از همه چيز، حافظ بايد تدريس شود؛ ما نيازمند ايجاد فرهنگ حافظ در جامعه هستيم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات