ژئوپارك قشم براي ماندن در يونسكو هشتماه فرصت دارد
رييس ادارهي ژئوپارك جهاني قشم گفت: اين ژئوپارك براي گرفتن كارت سبز و ماندگاري در شبكهي جهاني ژئوپاركها، تا اسفندماه فرصت دارد.
محمدرضا قاسمينژاد در گفتوگو با خبرنگار بخش گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: ما تا اسفندماه و زمان حضور بازرسان يونسكو براي بازبيني ژئوپارك قشم فرصت داريم تا استانداردها و زيرساختهاي لازم را مطابق طرح جامع ژئوپارك قشم تکميل كنيم و با گرفتن امتياز لازم و كارت سبز از شبكهي جهاني ژئوپاركهاي يونسكو، در اين شبكه ماندگار شويم. به اين ترتيب، آنها براي اين ژئوپارك تبليغ و آن را بهعنوان مكاني امن براي گردشگري بينالمللي در ايران مطرح ميكنند.
او ادامه داد: ما براساس طرح جامع ژئوپارك قشم در حال فعاليت هستيم و در همين راستا، چون اين ژئوپارك متعلق به تمام مردم كشور است، دست ياري تمام ارگانهاي ذيربط را كه ميخواهند در اجرا كمك كنند، ميفشاريم.
وي بيان كرد: ژئوپاركها بايد پيش از ثبت، فعاليتهاي خود را آغاز كنند تا به استانداردهاي اوليه دست يابند، سپس براي عضويت در شبکهي جهاني ژئوپاركها تقاضا كنند. بايد توجه كرد كه در كل خاورميانه، فقط ژئوپارك قشم وجود دارد و مسلما از قبل، تجربههايي نبوده است. بنابراين ما بايد اين راه را ميرفتيم و تجربه كسب ميكرديم. علاوه بر اين، شبكهي جهاني ژئوپاركها خيلي قديمي نيست و استانداردهاي آن نيز در حال تکامل است.
قاسمينژاد تأكيد كرد: تا كنون تمام فعاليتهاي انجامشده در ژئوپارك قشم براساس اصول بوده است. ما در اين سالها، كارهاي زيادي انجام دادهايم و يکي از مهمترين اقدامات ما تكميل طرح جامع ژئوپارك قشم بوده است تا از اين طريق و براساس برنامهاي منسجم بتوان ژئوپارک را هدايت کرد. اين طرح دربارهي برنامههاي اجرايي، زيرساختها، مناطق حفاظتي و حتا دربارهي مسائل اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي اين منطقه آگاهي كامل ميدهد.
وي ادامه داد: اين طرح جامع به تصويب کميسيون ملي يونسكو نيز رسيده است و ما از آن زمان تا كنون، ايجاد زيرساختها را آغاز كردهايم؛ بهرهبرداري از نخستين «ويزيتور سنتر» در اين ژئوپارك با معماري خاص و با پيام صرفهجويي در انرژي، يكي از اين زيرساختها بهشمار ميآيد.
رييس ادارهي ژئوپارك جهاني قشم گفت: تهيهي اين طرح زمان زيادي را صرف كرد؛ ولي نتيجهي كار بسيار خوب شد و در قالب هفت جلد كتاب آماده شده است و شايد پايهي مطالعاتي تمام ژئوپاركهاي ايران شود. ما تمام كارها را از آموزش تا ساخت سازهها براساس اين طرح پيش ميبريم.
قاسمينژاد توضيح داد: ما آموزش را از غرب جزيره آغاز كردهايم، چون آموزش سبب ميشود مردم بومي منطقه، ژئوپارك را هرچه بيشتر درک و از ميراث فرهنگي و طبيعي خود محافظت كنند و به سمت توسعهي اقتصادي پايدار پيش روند. در همين راستا، دو تفاهمنامه با ادارهي آموزش و پرورش بخش شهاب (محدودهي مرکزي و غرب جزيرهي قشم) و همچنين ادارهي آموزش فني و حرفهيي شهرستان قشم امضا كرده و آموزش را در سطح گسترده آغاز كردهايم.
به گزارش ايسنا، يونسكو براي اينكه از اقدامات حفاظتي و ديگر فعاليتهاي ژئوپاركهاي شبكه اطمينان پيدا كند، هر چهار سال يكبار ژئوپاركها را ارزيابي ميكند تا اگر با استانداردهاي ذكرشده در يونسكو منطبق باشند، به آنها كارت سبز دهد. به اين ترتيب نام آن منطقه در شبكهي جهاني ژئوپاركها حفظ ميشود؛ اما اگر به استانداردهاي لازم نرسيده باشد، يونسكو به آن ژئوپارك كارت زرد ميدهد كه نماد فرصت است و اگر پس از اين فرصت، باز نتوانست اهداف توسعهي پايدار را پياده كند، آن ژئوپارك با كارت قرمز از شبكهي جهاني يونسكو حذف ميشود.
نام ژئوپارك قشم از سال 1385 در شبكهي جهاني ژئوپاركها ثبت شده است. بازرسان اين شبكه اسفندماه امسال براي بازبيني به جزيرهي قشم سفر ميكنند تا پس از باررسي سازهها و زيربناها در اين ژئوپارك، دربارهي ماندگاري آن در اين شبكه نظر دهند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات