فهرستبهاي مرمت بناهاي تاريخي تدوين و ابلاغ شد
معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري از تدوين و ابلاغ نسخهي آزمايشي فهرستبهاي رشتهي ابنيه ـ رستهي مرمت بناهاي تاريخي ـ براي نخستينبار در کشور خبر داد.
به گزارش گروه دريافت خبر ايسنا، مسعود علويانصدر ابلاغ نخستين فهرستبهاي مرمت بناهاي تاريخي را گامي مؤثر در تسريع امر مرمت و رفع موانع و مشکلات اين حوزه دانست.
او با اشاره به اينکه از ابتداي تأسيس سازمان ميراث فرهنگي، کارهاي عمراني و مرمتي اين حوزه بهصورت سنتي پيش رفته است، اظهار كرد: از بدو تأسيس سازمان ميراث فرهنگي تا كنون، با توجه به نكات فني و مرمتي كه در كارهاي اجرايي، بخصوص در بناهاي تاريخي وجود داشته است و همچنين نبود كارشناسان و شركتهاي خصوصي متخصص، كارهاي عمراني و مرمتي ناگزير بهشكل اماني و با به خدمت گرفتن كارشناسان و استادكاران سنتي انجام شده و اين روند در 40 سال گذشته از بدو تأسيس ادارهي حفاظت آثار باستاني تا امروز در سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ادامه داشته است.
او ادامه داد: در سالهاي اخير، با ايجاد رشتههاي دانشگاهي مرتبط با بحث مرمت و احياي بناهاي تاريخي و اجراي سياستهاي سازمان مبني بر به خدمت گرفتن بخش خصوصي شامل پيمانكاران و مشاوران، عملياتهاي اجرايي به مرور از قالب اماني خارج و به سمت شيوهي پيمانكاري در حال حركت است؛ اما در سالهاي اخير، اين موضوع در شرايطي اتفاق ميافتاد كه زيرساختهاي لازم براي آن فراهم نشده بود.
معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري نبودن فهرستبهاي قابل اتكا در جهت برآورد عمليات پيمانكاري را از جمله مشکلات در اين زمينه دانست و گفت: امكانناپذير بودن تهيهي فهرستبهاي قطعي براي برخي عملياتهاي مرمتي، وضعيت خاص برخي پروژههاي مرمتي از نظر ظرافت و ارزشهاي تزييناتي و محدوديت تعداد پيمانكاراني كه توانايي انجام عمليات مرمت و حفاظت را دارند، از جمله مسائلي بود که وجود يک فهرستبهاي قابل اتكا را در راستاي برآورد عمليات پيمانكاري مشکل ميكرد.
وي با اشاره به اهميت بحث فهرستبهاي وضعيت تمامشدهي عمليات اجرايي و پيچيدگيهاي نهفته در كارهاي مرمتي، تأکيد کرد: اهميت موضوع موجب شد، كارگروههاي تخصصي در زمينهي تدوين فهرستبهاي رشتهي ابنيه (رستهي مرمت بناهاي تاريخي) در معاونت ميراث فرهنگي شكل گيرد و در اينباره، نخستين مكاتبهها از سوي وزارت مسكن و شهرسازي شركت مادرتخصصي عمران و بهسازي شهري ايران با معاون فني سازمان مديريت و برنامهريزي انجام شد تا در جهت تدوين فهرستبهاي مرمت اقدام لازم انجام شود و در يک پيشنهاد، معاونت ميراث فرهنگي تمايل خود را در راستاي همکاري و مشارکت براي تهيه فهرستبهاي مرمت در تاريخ 26/ 2/ 86 اعلام كرد که متأسفانه اين امر به نتيجه نرسيد و متعاقب آن مقرر شد، کارگروه فهرستبهاي تشکيلشده از معاونت خود پيگير موضوع شود. بر همين اساس، اين معاونت در تاريخ 14/ 2/ 87 استانها را ملزم به همکاري و هماهنگي لازم كرد.
علويانصدر ادامه داد: بهدليل اهميت موضوع و استفاده از نظرات و توان کارشناسي استانها و با توجه به ويژگيهاي بومي، اقليمي، معماري و تجارب کاري گذشته مناطق کشور، استانها را به هشت منطقه دستهبندي كرديم و يك استان بهعنوان استان معين و هماهنگکننده در هر منطقه انتخاب شد که با همکاري ديگر استانهاي همجوار، طبق برنامهي کاري در زمانبندي تعيينشده، تدوين فهرستبها را مبني بر شناسايي عناوين مصالح و مناسبتهاي اجرايي موضوع حفاظت از بناهاي تاريخي، يکپارچهسازي عناوين در سطح کشور، تهيهي قيمت پايهي هر عنوان در هر منطقه و يکپارچهسازي قيمت واحد هر موضوع دنبال کنند.
وي بيان كرد: پس از تشکيل جلسات توسط کارگروه فهرستبهاي مرمت تمام آيتمهاي ارسالي از سوي استانها بررسي شد و در نهايت، آيتمهاي کاري در قالب پيشنويس فهرستبهاي پايهي رشته ابنيه ـ رستهي مرمت بناهاي تاريخي ـ در روز 29/ 11/ 87 جهت اظهار نظر و اعلام قيمتبهاي واحد رديفها براي استانها ارسال شد. همچنين پيرو پيگيريهاي انجامشده از سوي کارگروه دورباره در 31/ 1/ 88 بهمنظور نهايي كردن فهرستبهاي يادشده و انجام تشريفات اداري و قانوني مرتبط با موضوع از استانها خواسته شد تا تعيين قيمت بهاي واحد را حداکثر تا پايان وقت اداري 15/ 2/ 88 به معاونت ارسال كنند.
علويانصدر با تأکيد بر بررسي سريع پاسخهاي ارسالي از سوي استانها، گفت: از تحليل و بررسي قيمتها مشخص شد، اختلاف زيادي بين قيمت واحد انجام كار در استانها وجود دارد و اين مسأله نياز مبرم به تدوين و ابلاغ فهرستبها را ضروري ميكرد.
او با بيان اينكه ضربالاجل معاونت نظارت راهبردي و برنامهريزي رياست جمهوري براي ارائهي فهرستبها و عدم استفاده ار روش اماني اعمالشده از سوي ديوان محاسبات كشور در پروژههاي ميراث فرهنگي، شرايط سختي را ايجاد كرده بود، اظهار كرد: با اين وجود، كارگروه فهرستبها سرانجام با تمام مشكلات پيش رو با استفاده از تحليل بهاي اقدامات مرمتي و با توجه به استعلامهاي گرفتهشده از پيمانكاران و استادكاران سنتي در 17/ 1/ 90 فهرستبهاي رشتهي ابنيه ـ رستهي مرمت بناهاي تاريخي ـ را بررسي و سپس به معاونت نظارت راهبردي و برنامهريزي رياست جمهوري براي اعلام نظر ارائه كرد و طي مجوزي در تاريخ 18/ 2/ 90 مقرر شد تا نهايي شدن فهرست يادشده، اين فهرستبها در پروژههايي كه بهصورت مناقصه واگذار خواهد شد، مورد استفاده قرار گيرد. به اين ترتيب، براي نخستينبار و بهصورت آزمايشي، فهرستبهاي رشتهي ابنيه ـ رستهي مرمت بناهاي تاريخي ـ به ادارههاي كل ميراث فرهنگي و گردشگري در سطح كشور ابلاغ شد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات