موز ميوهاي مجلسي و خوشخوراك محسوب ميشود؛ ميوهاي كه توليد داخل آن اندك است و تكيه بازارش بر واردات زياد. اين ميوه كه در كشورهاي مبدا صادراتي به ايران داراي قيمتهاي بسيار پاييني است در طي مسير از جنوب شرق آسيا و بعضا آفريقا به ايران به شكل تصاعدي دچار افرايش قيمت شده و گاه در مواجه با جريانهاي غير منطقي به ميوهاي گران تبديل ميشود.
به گزارش خبرنگار اصناف خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) هر ساله بهخصوص در حوالي شب عيد(نوروز) موضوعاتي چون دلالي و دستهاي پشت پرده درباره موز به گوش ميرسد. حتي در يكي دو سال گذشته از سوي دستگاه قضايي يك وارد كننده معروف موز به دليل تخلف گرانفروشي به پنج ميليارد تومان جريمه نقدي محكوم شد.
نوروز 90 هم گذشت و در روزهاي آن مانند ديگر روزهاي سال همچنان موز وارد شد و باز يك "اما" خودنمايي كرد و آن افرايش دو برابر قيمت موز نسبت به سال گذشته بود. موزي كه با كيلويي يك هزار تومان به فروش ميرفت تا چند هزار تومان هم افزايش يافت و اينك در رنج قيمت دو هزاري به فروش ميرسد.
در اين بين عاملان توزيع از واردكنندگان و انحصاري شدن واردات موز و از سوي ديگر واردكنندگان از عرضه كنندگان گله ميكنند. دولت نيز در اين بين در تلاش است كه كشور در زمينه توليد موز در زماني كوتاه خودكفا شود، گرچه راه طولاني است و حرف بسيار.
80 درصد موز مورد نياز كشور از فيليپين وارد ميشود و اين به معناي ايجاد شغل براي بيش از 60 هزار فيليپيني است! جداي از موضوع ايجاد اشتغال براي توليدكنندگان خارجي موز، نه تنها توليدكنندگان داخلي بلكه واردكنندگان و در نهايت مصرف كنندگان گاه گرفتار بازار نابسامان خريد و فروش موز ميشوند.
چندي پيش يكي از نمايندگان مجلس، عامل گراني موز و برهم زدن بازار داخلي را واردكنندگان آن و انحصار واردات موز در دست پنج نفر دانسته بود. از سوي ديگر با وجود وعدهها براي كنترل بازار، موز در دست دلالان افتاد و قيمتها با خواست آنها تنظيم شد.
در اين زمينه رييس اتحاديه ميوه و سبزيفروشان تهران حرفهاي زيادي براي گفتن دارد. او كه هر ساله تلاش ميكند در قالب گفتوگو با رسانهها بخشي از وقايع پشت پرده ميوه به ويژه موز را افشا كند اين بار هم گوشهاي ديگر از اين ماجرا را عيان كرد و اتفاق به وقوع پيوسته را يك «جنايت» توصيف كرد! به اعتقاد او اين بار نه واردكننده بلكه عاملان توزيع بودند كه موز را به دست دلالان سپردند.
حسين مهاجران در گفتوگو با خبرنگار ايسنا با بيان اينكه نميدانم طراح كار و به هم زننده بازار موز كه بود، به رقابتي بودن فضاي فروش موز در گذشته اشاره كرد و گفت: شب عيد بازار را به هم ريختند؛ براي بازگشت قيمت موز به حالت عادي نياز به زمان است. در حال حاضر موز حالتي ويژه پيدا كرده و دلالان بر آن حاكم شدهاند.
وي به تك واردكننده شدن ميوه اشاره و اظهار كرد: كسي كه ميوه وارد كرده بسيار سود ميبرد اما بايد درنظر داشت كه وارد كننده نيز از اين كه شب عيد مجبور شده موز را به دلالان ميدان بدهد، بسيار گله دارد. واردكننده موز را به عامل توزيع داده و عامل توزيع ميوه را به دلال داده است؛ عاملان توزيع در سال جاري از نجابت سازمان حمايت مصرفكنندگان و توليدكنندگان سوءاستفاده كردند و واقعا جنايت كردند.
رييس اتحاديه ميوه و سبزيفروشان با تاكيد بر اينكه سوءاستفاده عاملان توزيع از نجابت سازمان حمايت مصرفكنندگان و توليدكنندگان يك جنايت است، افزود: موز را كه بايد هزار و 150 تومان بفروشند و پس از كاستن حقالعمل، مابقي را به واردكننده بدهند، اما تا دو هزار و 200 تومان فروختند، سود آن را خودشان خوردند و حقالعمل 150 تومان را هم كم كردند.
مهاجران با تاكيد بر اينكه درد واردكننده اين است كه چرا حق و حقوق آن در دهان دلال گذاشته شده است، تصريح كرد: واردكننده حق دارد اما اين اتفاقات همواره ميافتد.
وي با ابراز اميدواري از اينكه كارشناسان دور هم بنشينند و تصميم بگيرند، اظهار كرد: كارشناسان مينشينند وقتي بازار به هم ريخت به فكر چاره ميافتند. موز در سراسر كشور با رقابت و با 50 تومان كم و زياد توزيع ميشد و يك واحد هم سود نميبرد، اما اين كار را به خاطر جذب مشتري انجام ميدادند تا از بارهاي ديگر سود خود را ببرند. در بازار موز با درنظرگرفتن سه درصد رقابت بود، اما الان بازار به هم ريخته است.
وي با اشاره به اينكه قيمت موز به مدت طولاني بين 900 تومان و هزار تومان ميچرخيد، گفت: الان موز در ميدان هزار و 600 هزار و 700 است و در نهايت دو هزار تومان به دست مصرفكننده ميرسد.
وي با گله فراوان از اينكه واحد صنفي كه اتحاديه آن را به رقابت عادت داده بود، با شرايط ايجاد شده، قاچاقفروش شده، اظهار كرد: تا قبل از آزادشدن، ميوهفروش از بارفروش موز را با فاكتور هزار و 150 تومان ميخريد، در حالي كه بارفروش عليرغم ارائه فاكتور هزار و 150 توماني، هزار و 700 تومان پول ميگرفت. فردي كه بايد موز را با رقابت ميفروخت چون ميوه را قاچاق خريده بود، قاچاق و هر چقدر كه دلش خواست، فروخت.
انتهاي پيام
نظرات