يك مدرس دانشگاه در آستانهي روز عطار: عظمت عطار بيشتر از پژوهشهاي انجامشده است
عضو هيأت علمي دانشكده ادبيات دانشگاه فردوسي مشهد با بيان اينكه اهميت عطار در روند شعر عرفاني بسيار بسزا و غيرقابل انكار بوده است، عظمت عطار را بيشتر از پژوهشهاي انجامشده دانست.
دكتر ابوالقاسم قوام در آستانهي روز بزرگداشت عطار در گفتوگو با خبرنگار فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در خراسان رضوي، در خصوص شاخصههاي عرفان در شعر عطار اظهار كرد: نقش عطار يك نقش كليدي است؛ از اين جهت كه او يك حلقه واسط و مياني بين سنايي و مولاناست و در ميانهاي قرار گرفته است كه حركت عرفان زاهدانه به سوي عرفان عاشقانه را نشان ميدهد.
او غزل عطار را سرآغاز غزل در عرفان عاشقانه دانست و گفت: سوز و گداز و تجربيات عرفاني كه در غزل عطار وجود دارد، غزل او را براي خواننده جذاب كرده است و "منطق الطير" تعليم يك دوره سير و سلوك عرفاني با بيان ادبي است كه صورت هنري پيدا كرده است.
عضو هيأت علمي دانشكده ادبيات دانشگاه فردوسي مشهد ادامه داد: تئوري حركت عرفاني در منطق الطير با زبان سمبوليك و زيبا در داستان "سفر مرغان به سوي خداوند" مطرح ميشود كه مسير سير و سلوك عرفاني را با زبان شعر نشان ميدهد و اين نظريه مهمي از عرفان و شاخهاي از نگاه عرفاني به حق است.
او با تأكيد بر اهميت عطار در روند شعر عرفاني، عنوان كرد: عطار نقش مؤثري در روند شعر عرفاني، هم در مثنوي عرفاني و هم در غزل عرفاني، داشته است.
دكتر قوام افزود: منطق الطير در هنر شاعري، شاهكار شعري در سطح جهان است و به لحاظ آموزش نظريه عرفاني نيز شاهكاري بزرگ و تعليمي است كه بسيار تأثيرگذارتر و ماندگارتر از آموزش صرف مستقيم خواهد بود.
عضو هيأت علمي دانشكده ادبيات دانشگاه فردوسي خاطرنشان كرد: رباعيات عطار جذابيتهاي خاص خود را داشته و سوز و گدازها و تجربيات رواني، عاطفي و هنري عطار را نشان ميدهد؛ بنابراين شعر عطار را با وجود تواناييهاي هنري و ادبي و جوهره عرفاني او، از نظر تأثيرگذاري و جذابيت برجسته كرده است.
قوام ادامه داد: بهرهگيري از حكايت، شگردي است كه قبل از عطار، سنايي و پس از او، مولوي براي القاي مفاهيم معنوي دشوار در دريافت براي خوانندگان غيرمتخصص در حوزه عرفان از آن استفاده كردهاند و عطار نيز به مدد حكايت، مفهوم انتزاعي ذهني را به خواننده منتقل ميكند.
او عظمت عطار را بيشتر از پژوهشهاي انجامشده دانست و يادآور شد: عطار گوهري در تاريخ شعر عرفاني فارسي است كه به اندازه شأن او و اهميتي كه در تاريخ شعر عرفاني داشته، شناخته نشده و به او پرداخته نشده است. اميد است كه يادروز عطار، به شناخت او كمك كند و فرصتي را براي جلب توجه بيشتر محققان و پژوهشگران به وجود آورد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات