«بناهايي مانند خانهي صداقت بايد حفظ شوند» مديركل ميراث فرهنگي و گردشگري تهران: حفظ هويت شهري از مهمترين دلايل ثبت خانههاي تاريخي است
مديركل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران تأكيد كرد: حفظ هويت شهري يكي از مهمترين دلايل براي ثبت خانههاي تاريخي در فهرست آثار ملي است.
محمدابراهيم لاريجاني در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دربارهي وضعيت خانههاي تاريخي كه هنوز در فهرست آثار ملي به ثبت نرسيدهاند و لزوم توجه به اين گونه آثار، اظهار كرد: ثبت اين آثار در فهرست آثار ملي و ايجاد محدوديتهايي براي جلوگيري از ساخت و ساز، سبب ميشود در درازمدت روند تكامل معماري يا مسير تغيير و تحول معماري در كشور شناسايي شود.
او با تأكيد بر اينكه براي عبور از يك دورهي تاريخي در رسيدن به مرحلهي جديد، به مصداقهاي عيني دورههاي تاريخي پيشين نياز است، ادامه داد: اگر اينگونه بناها در فهرست آثار ملي به ثبت نرسند و مالكان آنها نيز لزومي براي حفاظت از خانههاي تاريخي نداشته باشند، در 50 تا 100 سال آينده همهي ساختمانها به ساختمانهاي مدرن تبديل ميشوند و ديگر هيچ مصداق عيني براي آنها نخواهيم داشت كه بگوييم كجا بودهايم و چه دورههاي معماري را طي كردهايم تا به اين ساختمانهاي مدرن برسيم.
لاريجاني گفت: ثبت يك ملك بهجز اينكه حفظ يك بناي تاريخي است، بازگوكنندهي يك دوران معماري و يك اصل است. با اين كار، همهي تفكرات معمار و هنرهاي آن دوره حفظ ميشود. در تهران نيز با توجه به پايتخت بودن و قدمت 200 سالهاش، همچنين توسعهي شهرسازي، بناهايي مانند خانهي «صداقت» كه در محدودهي ديوار (حصار) ناصري شهر تهران قرار گرفتهاند، بايد حفظ شوند تا با توسعهي شهري، هويت خود را از دست ندهيم.
وي اظهار كرد: مالك ميتواند از ملك خود استفاده كند، حتا با تغيير كاربري بنا كه ارزش اقتصادي پيدا ميكند، قانون تسهيلاتي را مانند صفر كردن ماليات و كم كردن عوارض دارد و حتا سازمان ميراث فرهنگي در مرمت ملك با مالك مشاركت ميكند. همچنين مالك ميتواند ملك را بهصورت تجاري استفاده كند. اينها مشوقهايي براي مالكان خانههاي تاريخي است تا از ملك خود حفاظت كنند و ما بتوانيم دورهها و هويت تاريخي و علوم و گذشتههاي خود را حفظ كنيم.
لاريجاني با اشاره به در دست تهيه بودن پروندهي ثبتي 100 اثر تاريخي در محدودهي بافت دورهي ناصري تهران، گفت: اين محدوده از غرب به خيابان كارگر، از شرق به خيابان 17 شهريور، از جنوب به راهآهن و از شمال به خيابان انقلاب ميرسد.
مديركل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران اين آثار را شامل خانههاي تاريخي، زورخانهها، گاراژها و سفرهخانههاي تاريخي دانست و اضافه كرد: رضايت مالك اين بناهاي تاريخي براي ثبت آنها در فهرست آثار ملي بسيار مهم است، چون اگر يك اثر را ثبت كنيم، ولي مالك رضايت نداشته باشد و از سازمان ميراث فرهنگي شكايت كند، موضوع خوشايندي نخواهد بود.
خانهي «صداقت» واقع در محدودهي تاريخي سنگلج تهران به دورهي قاجار متعلق است، ولي با وجود ارزشهاي منحصربهفردي كه دارد، هنوز در فهرست آثار ملي ثبت نشده است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات