• جمعه / ۸ بهمن ۱۳۸۹ / ۱۱:۰۴
  • دسته‌بندی: حقوقی و قضایی
  • کد خبر: 8911-02632
  • خبرنگار : 71245

جعفري در گفت‌وگو با ايسنا مطرح كرد: ناامن‌سازي محيط براي هرمي‌ها ادامه عمليات‌ها تا ريشه‌كني فعاليت‌ هرمي تغيير روش‌هاي عضوگيري با رويكردهاي فرهنگي و مذهبي

جعفري در گفت‌وگو با ايسنا مطرح كرد:
ناامن‌سازي محيط براي هرمي‌ها
ادامه عمليات‌ها تا ريشه‌كني فعاليت‌ هرمي
تغيير روش‌هاي عضوگيري با رويكردهاي فرهنگي و مذهبي

«ليدرت را خدا كن تا در مجموعه‌ات پيغمبري كني»، «در بدترين شرايط به طرز احمقانه‌اي مثبت‌نگر باش»، «يا تا آخر مي‌روم يا شاهرگم را مي‌زنم».

به گزارش خبرنگار حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين جملات فقط تراوشات ذهني انساني نيست كه به يك موفقيت سالم و واقعي فكر مي‌كند، بلكه حاصل ساعت‌ها كار رواني روي جواناني است كه با روياي «ثروتمند شدن در زمان كوتاه» در دام نيات سودجويانه و پليد عده‌اي در قالب فعاليت‌هاي هرمي گرفتار مي‌شوند و زماني به خود مي‌آيند كه هم تمام زندگي و آرامش خود را از دست داده‌اند و هم در مقابل قانون به عنوان يك متهم ايستاده‌اند.

اگرچه پس از تصويب قانون و جرم‌انگاري فعاليت‌هاي هرمي، برخوردهاي گوناگوني در اين زمينه صورت گرفت اما با تشكيل دادسراي ويژه‌ رسيدگي به جرايم رايانه‌اي و فناوري ارتباطات (ناحيه 31 تهران) پرونده‌هاي تشكيل شده در اين خصوص شكل متمركزتري به خود گرفت و پس از آن، با صدور دستورات لازم از سوي مقامات قضايي اين دادسرا موج جديدي از برخوردها آغاز شد؛ چنان‌كه طي روزهاي گذشته در جريان عمليات‌هايي جداگانه تعداد ديگري از شركت‌هاي هرمي شناسايي و منهدم و فعالان آنها بازداشت شدند.

قاضي رضا جعفري معاون دادستان تهران و سرپرست دادسراي ويژه‌ رسيدگي به جرايم رايانه‌اي و فناوري ارتباطات در خصوص انجام عمليات اخير به خبرنگار حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گفت: در عملياتي كه دو هفته قبل با همكاري وزارت اطلاعات، پليس امنيت و پليس آگاهي تهران بزرگ صورت داديم، 350 نفر بازداشت شدند و 21 دفتر نيز پلمب شد.

وي با بيان اين‌كه از ابتداي سال جاري پس از شناسايي 1500 شركت هرمي، 430 شركت منهدم شد، افزود: هفته‌هاي آينده نيز عمليات‌هايي خواهيم داشت و اين روند مبارزه با شركت‌هاي هرمي ادامه مي‌يابد.

جعفري تاكيد كرد: ما قطعا به حكم قانون و بر اساس وظيفه‌ ذاتي خود به‌رغم نبود نيرو و امكانات كافي در اين دادسرا، با فعالان هرمي كه در واقع به نوعي مفسدين اقتصادي هستند، برخورد مي‌كنيم و محيط را براي فعاليتشان ناامن مي‌سازيم.

معاون دادستان تهران با بيان اين‌كه طي 12 ساعت براي متهمان بازداشت شده در جريان عمليات اخير پرونده تشكيل و تحقيقات قضايي آغاز شد، اظهار كرد: قرارهاي متفاوتي از قرار كفالت يك ميليون توماني گرفته تا قرار وثيقه سنگين يك ميليارد توماني براي متهمان صادر شده است و تعداد زيادي به دليل عجز از توديع وثيقه يا معرفي كفيل در بازداشت به سر مي‌برند.

وي گفت: 52 نفر از متهمان، آزاد شدند و 298 نفر در بازداشت ماندند. حدود 50 نفر از متهمان داراي سابقه‌ تعقيب كيفري در همين دادسرا (ناحيه 31) هستند كه با توجه به اين امر قرارهايشان تشديد شده است.

سرپرست دادسراي ناحيه 31 تهران در مورد متهمان زن نيز خاطرنشان كرد: مجموعا 30 زن در جريان عمليات بازداشت شدند كه 20 نفر از آنها به دليل عدم توجه اتهام، به صورت بلاقيد آزاد شدند اما 10 نفر ديگر به دليل احراز فعاليت هرمي، در بازداشت ماندند.

جعفري يادآور شد: شركت‌هاي معروفي مانند كوئست‌نت و رايان‌پژوه در جريان اين عمليات منهدم شدند.

وي با بيان اين‌كه فعالان هرمي موجب اخلال در فعاليت سالم اقتصادي مي‌شوند، به بيان تاريخچه‌اي از فعاليت شركت‌هاي هرمي پرداخت و تصريح كرد: اين سبك كلاهبرداري براي اولين بار توسط «كارلو پونزي» مهاجر ايتاليايي ابداع شد. روش اين بود كه از محل واريزي افراد جديد، سود سرمايه‌گذاري افراد قديمي پرداخت مي‌شد. پس از برملا شدن اين كلاهبرداري، قوانين مختلفي براي مبارزه با اين‌گونه سيستم‌ها در سراسر جهان وضع شد.

معاون دادستان تهران در مورد رواج اين فعاليت در ايران گفت: در سال 76 براي نخستين بار دسيسه‌هاي هرمي با تولد شركت «پنتاگونا» در ايران رواج يافت. در اين سيستم هر شخص با پرداخت مبلغي معين فقط يك برگ كاغذ بي‌ارزش دريافت مي‌كرد و اميدوار بود تا با وارد كردن افراد ديگر به شبكه، به جايزه‌اي بزرگ دست پيدا كند.

معاون دادستان تهران در ادامه‌ گفت‌وگو با ايسنا اظهار كرد: بررسي نحوه‌ فعاليت شركت‌هاي هرمي در ايران بر اساس مستندات مكشوف از دفاتر، نشان‌دهنده‌ طيف گسترده‌اي از آسيب‌هاي فردي، فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي است.

جعفري درخصوص آسيب‌هاي فردي اين فعاليت گفت: ايجاد عادات غلط در مسائل مالي، نابودي پل‌هاي پشت سر و از بين رفتن اعتبار فرد در ميان اطرافيان از جمله مهم‌ترين آسيب‌هاي فردي فعاليت‌هاي هرمي است. ضمن اين‌كه چندين سال از عمر فرد در اين مسير تلف مي‌شود و قبح دروغگويي و كلاهبرداري برايش از بين مي‌رود.

وي در مورد آسيب‌هاي فرهنگي فعاليت‌هاي هرمي نيز خاطرنشان كرد: اختلاط كنترل نشده، انهدام فرهنگ صحيح كار، تبليغ فرهنگ تجمل‌گرايي با بزرگنمايي عقده‌هاي افراد و دوري اعضا از باورهاي بومي، ملي و مذهبي از جمله مهم‌ترين آسيب‌هاي فرهنگي در اين زمينه است.

معاون دادستان تهران هم‌چنين در مورد آسيب‌هاي اقتصادي فعاليت شركت‌هاي هرمي اظهار كرد: اين فعاليت ضمن خارج كردن نيروي جوان از چرخه توليد و فعاليت سالم، درآمد را به نحو نامتناسب توزيع مي‌كند و سبب ايجاد چرخه‌هاي مالي فاقد ارزش مي‌شود. علاوه بر اين، ضررهاي هنگفتي به خانواده‌ها و اطرافيان تحميل كرده و موجب عرضه‌ محصول واهي و خروج نامتناسب ارز از كشور مي‌شود.

سرپرست دادسراي ناحيه 31 تهران، ايجاد پناهگاه توهمي براي نيازمندان، تخريب محيط اعم از اطرافيان و خانواده، شكل‌دهي يك شبكه تصاعدي خطرناك و قانون‌گريزي را نيز از جمله مهم‌ترين آسيب‌هاي اجتماعي فعاليت‌هاي هرمي برشمرد.

جعفري با بيان اين‌كه شيوه‌هاي روانشناسانه شركت‌هاي هرمي براي عضوگيري و نگه داشتن اعضا نسبت به گذشته متفاوت شده است، اظهار كرد: در حال حاضر اين فعاليت‌ها با رنگ و بوي فرهنگي و حتي گاهي با رنگ و لعاب‌هاي مذهبي انجام مي‌شود تا طيف‌هاي گوناگون جواناني كه داراي اخلاق سالم و روحيات مذهبي هستند نيز جذب شوند.

معاون دادستان تهران گفت: در يكي از اسناد كشف شده كه البته محتواي آن با بسياري از اسناد ديگر مشابه است، تصميمات و خواسته‌هاي يكي از اعضا پس از آرزوي خريد اتومبيل و خانه خوب، مسائلي مانند فرستادن خانواده به مكه، دادن نذري و كمك به زوج‌هاي جوان ذكر شده است. در حالي كه در دل روابط پنهان و آشكار فعالان هرمي موارد متعددي از ارتباطات نامشروع و خلاف موازين اسلامي وجود دارد.

معاون دادستان تهران با تاكيد بر ضرورت ايجاد يك عزم ملي براي مبارزه با شركت‌هاي هرمي، تصريح كرد: متاسفانه به دليل ضعف قوانين، عدم برخورد جدي، عدم اطلاع‌رساني صحيح، عدم انجام كار رسانه‌اي قوي و در نتيجه عدم هوشياري خانواده‌ها، اين شركت‌ها و فعالان آنها رشد كردند.

وي گفت: در موارد بسيار نادري، افراد به صورت خانوادگي كار مي‌كنند. به عنوان مثال، در عملياتي كه اخيرا انجام داديم فردي مسن بازداشت شد كه ادعا كرد براي بردن پسرش آمده است و گناهي ندارد. پس از بازجويي از پسر اين شخص متوجه شديم كه او يكي از زيرمجموعه‌هاي پدرش است.

سرپرست دادسراي ناحيه 31 گفت: در بسياري از موارد پرداخت‌ها به نام اعضاي خانواده انجام مي‌گيرد تا تعادل در مجموعه‌ها برقرار شود و فرد امتياز بيشتري كسب كند. علاوه بر اين، دليل روي آوردن اعضاي شركت‌هاي هرمي به افراد خانواده اين است كه امكان شكايت و پيگيري كمتر شود.

جعفري در بخش پاياني گفت‌وگو با ايسنا با تاكيد بر اين‌كه قطعا دسيسه شركت‌هاي هرمي، توطئه‌اي طراحي شده از سوي دشمن براي وارد آوردن آسيب به كشور و جوانان ايران است، خاطرنشان كرد: چه توطئه‌اي بالاتر از اين‌كه مغزهاي جوانان كشور را كه مي‌تواند بزرگ‌ترين پيشرفت‌ها را رقم بزند، در خدمت يك فعاليت ناسالم قرار مي‌دهند و از اين رهگذر سودهاي كلان اقتصادي مي‌برند؟

معاون دادستان تهران با بيان اين‌كه در حال حاضر شركت‌هاي هرمي داراي 4 ميليون عضو در كشور هستند، بر لزوم برخورد ريشه‌اي با اين پديده تاكيد و خاطرنشان كرد: لازم است كه واقعا همه‌ دستگاه‌ها با انجام وظايف خود راه كشيده شدن جوانان به اين مسير را مسدود كنند و با انجام همه‌ اين اقدامات اگر عده‌اي خلاف قوانين فعاليتي داشتند، برخوردهاي قاطعانه و قوي صورت گيرد.

جعفري افزود: اجراي طرح‌ها و عمليات‌هاي برخورد با فعالان هرمي را تا جايي كه توان داريم و تا زمان ريشه‌كن كردن اين پديده‌ مجرمانه ادامه مي‌دهيم، اما بدون شك نيازمند نيرو و امكانات بيشتر براي مبارزه‌اي همه‌جانبه هستيم.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha